Azijska dieta

20. 10. 2012
Deli
S takšno dieto boste z lahkoto vzdrževali vitko linijo.

Azijska dieta ima v resnici dobre reference, saj sloni na dejstvih, da Kitajci že več kot štiri tisoč let uživajo hrano, s katero z lahkoto vzdržujejo vitko linijo.

Ko pa so se preselili v zahodne države in začeli jesti kot mi, so hitro začeli pridobivati težo, posledično pa so imeli tudi več zdravstvenih težav.

Avtor diete Jason Bussell je tako napisal knjigo, zakaj je izvorna azijska hrana tako zdrava in prijazna našemu telesu.

Jason Bussell zagovarja, da Kitajci v resnici zaužijejo veliko kalorij, a se ne redijo, ker so to kalorije iz naravnih virov. Azijska hrana je stalen in naraven vir energije, poteši tek in nima praznih kalorij. Seveda ni nujno, da vsak dan jeste kitajsko ali drugo azijsko hrano, pomembno je, da sledite osnovam hranjenja, ki je značilno za Azijo.

Ta dieta sloni predvsem na rahlo kuhani zelenjavi, h kateri dodamo še majhne porcije druge hrane.

Osnove azijske diete

1. Jejte vrsto različnih žit

Bussell trdi, da je beli riž najbolj uravnotežen od vseh žit in da ga telo z lahkoto prebavi. A seveda sta ravnotežje in raznovrstnost zelo pomembna v naši prehrani, zato beli riž ne sme biti del vsakega obroka. Najboljši način je, da vključite še druga zrna: kvinoja, oves, polnozrnati rezanci, rjavi riž ...

2. Kuhana zelenjava je boljša od surove

Če daš v želodec mrzlo in surovo hrano, jo mora telo pogreti. To pa se pozna na človekovi energiji in upočasni metabolizem. Če jemo že skuhano hrano, prebavnemu sistemu omogočimo, da si vzame čas in iz hrane posrka dobre stvari in vitamine. Najbolje je, da jeste zelo raznoliko zelenjavo, in to z vsakim obrokom, izbirajte lokalno in organsko hrano.

3. Jejte majhne, redne porcije živalskih beljakovin

Mesu se v kitajski kuhinji NE smete izogibati, privoščite si ga dvakrat na teden: govedina, ovčetina, svinjina, ribe, piščanec, jajca – tudi tukaj razmišljajte o čim večji raznovrstnosti.

Kitajci niso veliki ljubitelji vegetarijanske diete, saj pravijo, da pripelje do daljšega pomanjkanja. Seveda pa resno odsvetujejo prevelike količine mesa.

4. Izogibajte se mlečnim izdelkom

Mlečni izdelki niso del azijske diete, saj mleko 'zapaca' telo. Pravijo, da so mlečni izdelki lahko vzrok za vnetje sinusov, možganske tumorje in težave s kožo. Čeprav imajo mlečni izdelki veliko kalcija, so polni beljakovinskega kazeina, ki v resnici izriva kalcij iz kosti. Veliko bolje je, da se 'oskrbite' s kalcijem z uživanjem veliko zelene zelenjave.

5. Vsak dan pijte zeleni čaj

Zeleni čaj stimulira živčni sistem, spodbuja kurjenje maščob in izboljšuje sestavo kosti. Vsak dan bi morali popiti vsaj skodelico zelenega čaja.

6. Obdržite uravnoteženo življenje

Kitajska medicina je zelo celostna, zato gleda tudi na to, kako psihično in čustveno stanje vplivata na stanje telesa. Zelo pomembno je, da človek obdrži pozitivno obnašanje in ustvari v svojem življenju neko zdravo ravnotežje, ker si le tako lahko zagotovite zdravo življenje. Zdrava dieta je le del vsega ravnotežja.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek