OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Statistika pravi, je na svetu še vedno preveč predebelih ljudi. Isti podatek pove, da je največ debelih otrok ob morju in da je naša prehrana vse prej kot sredozemska.

K problemu debelosti še bolj pripomorejo družbena omrežja in nezdravi načini hujšanja, katerih cilj je v čim krajšem času izgubiti čim več kilogramov. Čudežni učinki revolucionarnih diet so, se strinjajo nutricionisti, nevarni za zdravje, najpomembneje pa je ustvariti normalen odnos do hrane, ne strahu pred hrano, temveč pred nezdravim načinom življenja.

V zadnjih mesecih je na družbenih omrežjih priljubljena jajčna dieta.

Desetdnevna dieta je pritegnila več kot 70 tisoč ljudi, ki so z njenim učinkom zelo zadovoljni in svoje izkušnje delijo z uporabniki TikTok-a, da bi jih privabili, da preizkusijo ta revolucionarni način prehranjevanja, ki daje hitre rezultate.

Izredno restriktivna dieta narekuje uživanje jajc vsak dan, v vsakem obroku, po možnosti s svežo zelenjavo ali sadjem.

Profimedia

Uporabniki diete pravijo, da so v 10 dneh izgubili okoli 10 kilogramov, številni med njimi pa tudi priznajo, da so jo prekinili, ker se niso dobro počutili.

Da bi preverili, kako nevarna je ta dieta za zdravje, smo povprašali nutricionistke, kaj menijo o tem trendu, ki je preplavil družbena omrežja.

Takšne diete in trendi so nevzdržni. Nobeno posamezno živilo nima čudežne moči, to pomeni, da ni boljše od drugega. Pomembno je poudariti, da so takšne omejitve lahko nevarne za zdravje, prehranski načrti pa ne delujejo po načelu ene velikosti za vse, pojasnjujejo.

Če želimo izgubiti kilograme, je računica zelo preprosta. Kilograme izgubljamo v kaloričnem deficitu, torej takrat, ko čez dan vnesemo manj kalorij, kot jih porabimo.

Kakovostna, uravnotežena in prehransko bogata prehrana mora biti na prvem mestu.

Velike količine zelenjave, beljakovinsko bogata hrana, meso (zlasti belo piščančje, puranje), ribe, jajca, grah, polnozrnata žita in sadje – morajo biti na vsaki mizi, pravijo strokovnjaki in dodajajo, da so industrijsko predelana živila, suhomesnati izdelki, prigrizki , gazirane pijače in sokovi nasploh viri praznih kalorij.

Predvsem opažamo, da se v telo vnese premalo vlaknin, beljakovinsko bogate hrane, hidracija telesa pa je nezadostna ali neustrezna, ugotavljajo strokovnjaki.

Torej, če želite shujšati, je recept dobro poznan in veliko preprostejši, kot da bi deset dni jedli samo jajca in zeleno solato.

Glavni razlogi za neuspeh katere koli diete:

1. Diete so restriktivne

Večina diet prepoveduje določena živila ali skupine živil ali kot v primeru nove priljubljene diete – osredotočite se le na eno živilo. Izločanje določenih živil bo sicer res pripomoglo k kaloričnim primanjkljajem, a želja po hrani bo ostala. Prav ta želja je tista, ki večini ljudi preprečuje, da bi dosegli svoj cilj.

2. Diete niso dolgoročne

Čeprav so imeli dober načrt in cilj, diete, ki trajajo 10, 20 ali 30 dni, niso vzdržne. Hujšanje je dolgotrajen proces in s tem se mora človek, ki želi shujšati, sprijazniti takoj. Kilogrami so se nabirali leta, ni zdravo izgubiti jih v samo 10 dneh.

3. Prehrana ne sme (in ne more) biti popolna

Če ste preizkusili na desetine diet, potem dobro poznate jo-jo učinek, torej vračanje izgubljenih kilogramov in dodajanje novih. Zato je veliko enostavneje šteti kalorije in si dovoliti jesti, kar hočete – vendar v omejenih količinah. Jajca so vsekakor zdrava in jih mnogi nutricionisti priporočajo, vendar ne, če jih uživamo kot samostojno živilo. Uravnotežena prehrana in kakovosten trening sta edini pravi recept za uspeh. 

Preberite še: Otroci, ki počnejo teh 12 stvari, imajo zelo občutljive možgane
Priporočamo tudi: Vse to osebni trener opazi takoj, ko prestopite prag telovadnice