Poletna dieta - skrivnost vitke postave

Poletna dieta - skrivnost vitke postave (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 8. 2014 Vir: Lisa

Ni razloga, da bi kar obupali. Prav je, da tudi poleti še naprej skrbite za zdravje. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, s katerimi lahko že v tednu ali dveh izgubite kar nekaj maščobnih blazinic.

A vam za to ni treba stradati. Le nekaj 'skrivnosti' se morate držati in kilograme boste, kot obljublja avtor tega načina prehranjevanja, nemški prehranski strokovnjak dr. Detlef Papst, pravzaprav izgubljali kar v spanju.

Skrivnost vitke postave

V fazi spanja namreč izgoreva večina maš­čob. A le, če je v krvi malo inzulina! To je namreč telesu lasten hormon za pridobivanje telesne teže, ki zelo uspešno blokira izgorevan­je maščob.

Če zaužijemo ogljikove hidrate (na primer sladkor, testenine, krompir), se izloča v zelo velikih količinah. To pomeni, da bolj je proti kocu dneva, manj ogljikovih hidratov smete pojesti, da poskrbite, da je raven inzulina v vašem telesu kar najmanjši, ko se odpravite spat.

Še bolje pa bo, če boste dvakrat do trikrat tedensko tik pred spanjem izpraznili zaloge ogljikovih hidratov. Kako? Z malce športne aktivnosti.

Prehranski načrt

Dan začnite z zajtrkom, ki vsebuje ogljikove hidrate (na primer dve ali tri rezine polnozrnatega kruha z marmelado/medom ali z misliji: 10–12 žlic s sadjem in sokom namesto z mlekom).

Za kosilo si privoščite mešano prehrano – dovoljeno je torej vse.

Zvečer (17.–19. ure) jejte le beljakovine (do 250 g ribe, mesa, perutnine ali 3 jajca).

Kolesarjenje ali tek - tako bo šlo še hitreje

  • Za začetnice (35 minut)

10 minut kolesarite ali tecite v počasnejšem tempu. Nato za 5 minut povišajte intenzivnost oziroma hitrost, potem pa 10 minut izmenjaje po 2 minuti kolesarite/tecite, kakor hitro zmorete, nato pa še 2 minuti počasneje in v bolj umirjenem tempom.

Sledi 10 minut ohlajanja z ležernim in sproščenim kolesarjenjem oziroma tekom.

  • Za profesionalke (60 minut)

15 minut lahkotno kolesarite ali tecite, za 10 minut povišajte intenzivnost vadbe, nato 20 minut izmenjaje po 2 minuti kolesarite/tecite, kakor hitro zmorete, potem pa spet 2 minuti počasneje in v bolj umirjenem tempu.

Na koncu sledi 15 minut umirjenega kolesarjenja ali teka.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri