Kaj je krono dieta in zakaj je tako zelo priljubljena za izgubo odvečnih kilogramov

8. 5. 2024
Deli
Kaj je krono dieta in zakaj je tako zelo priljubljena za izgubo odvečnih kilogramov (foto: Profimedia)
Profimedia

Krono dieta je prehranski pristop, ki temelji na časovno omejenem prehranjevanju. Znana tudi kot "16/8 dieta", vključuje postenje 16 ur in uživanje hrane v preostalih 8 urah. Ta metoda se je izkazala za priljubljeno tudi med zvezdniki, ki iščejo učinkovit način za izboljšanje svojega zdravja in vzdrževanje vitke postave. Poglejmo, kako krono dieta deluje, kdo so zvezdniki, ki jo uporabljajo in kakšne so njene koristi.

Kako deluje krono dieta?

Krono dieta se osredotoča na "kdaj jesti" namesto na "kaj jesti". S tem pristopom lahko izkoristite naravne cikle telesa za presnovo hrane in nabiranje energije za preostanek dneva. S tem ko omejite uživanje hrane na določeno časovno obdobje, se namreč poveča učinkovitost telesa pri porabi shranjenih maščob, kar vodi do izgube teže.

Primeri krono diete

16/8 metoda: Najpogostejša oblika te diete vključuje postenje 16 ur (vključno s spanjem) in uživanje hrane v preostalih 8 urah v dnevu. Na primer, če prvi obrok pojeste ob 12. uri popoldne, bi morali zadnji obrok zaužiti do 20. ure zvečer.

14/10 metoda: Manj strog pristop, ki ga nekateri najdejo lažje vzdržljivega, vključuje 14 ur posta in 10 ur, v katerih je dovoljeno jesti.

18/6 metoda: Najbolj zahtevna in primerna le za bolj izkušene poznavalce zdrave prehrane in načina delovanja telesa. Ta metoda podaljša postno obdobje na 18 ur z le 6-urnim prehranjevalnim časom v dnevu.

Profimedia

Zvezdniki, ki prisegajo na krono dieto

Jennifer Aniston: Igralka je javno spregovorila o svoji predanosti 16/8 metodi. Jesti začne šele ob poldnevu in zadnji obrok poje ob 20. uri. Poudarja, da se zaradi tega počuti bolj energično in osredotočeno.

Hugh Jackman: Slavni igralec je za svojo vlogo Wolverina uporabil 16/8 metodo, da je ohranil nizko telesno maščobo in povečal mišično maso.

Kourtney Kardashian: Resničnostna zvezda je prav tako izbrala krono dieto kot način za vzdrževanje svoje postave in izboljšanje splošnega zdravja.

Koristi krono diete

Izboljšanje presnove: Postenje lahko izboljša hormonsko ravnovesje, kar omogoča telesu bolj učinkovito uporabo maščob za pridobivanje energije.

Znižanje ravni sladkorja v krvi: Omejitev časa uživanja hrane pomaga stabilizirati raven glukoze v krvi, kar je koristno za ljudi z insulinom povezanimi težavami.

Povečana dolgoživost: Nekatere študije kažejo, da lahko periodično postenje pripomore k daljšemu življenju in boljšemu zdravju.

Mentalna jasnost in povečana energija: Mnogi uporabniki poročajo o izboljšani koncentraciji in višjih ravneh energije po prilagoditvi na dieto.

Krono dieta ni le priljubljen trend med zvezdniki, ampak je tudi znanstveno podprta metoda, ki lahko nudi resnične koristi za zdravje in dobro počutje. Kot pri vseh dietnih pristopih je pomembno, da poslušate svoje telo in se po potrebi posvetujete z zdravstvenim strokovnjakom, da ugotovite, ali je ta dieta primerna za vas.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk