Ali so energijski napitki nevarni?

Ali so energijski napitki nevarni?  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 10. 2013

Izdelovalci poživilnih osvežilnih pijač obljubljajo pravo eksplozijo energije. Pa boste res kar brez vprašanja pogoltnili vse, kar prodajajo?

Še pred sedemindevetdesetimi leti ste lahko vkorakali v trgovino in kupili pravi energijski napitek, ki je vseboval pošten odmerek poživila. Potem pa so leta 1905 iz coca-cole izločili kokain in jo pretvorili v »mehko« osvežilno pijačo.

Prave kole seveda ni več mogoče dobiti, kot tudi ne boste mogli kupiti 1,5-litrske plastenke metamfetaminske kokte. Zato pa se je pojavila nova generacija energijskih pijač v pločevinkah, ki si zmagovito prisvaja vse večji prostor na trgu.

Imena poosebljajo moč in so zelo raznovrstna, oblika in velikost pločevink ter navodila in obljube pa enaki: izvlecite odpirač, popijte vsebino in bum … pripravljeni ste za zmage v novih preizkušnjah.

Prvotno so energijske pijače pili večinoma le najstniki, zdaj pa so se, kot hladna in šumeča zamenjava za kavo, pririnile globoko tudi v svet odraslih, v njihove športne klube, centre za fitnes in pisarne. Prodaja iz leta v leto raste.

Kaj pa zares dobite v tej, približno euro vredni pločevinki?

Ali gazirana voda, ki so ji dodani taurin, inozitol in druge snovi z eksotičnimi imeni, zares omogočajo turbo polnjenje telesa z energijo, nam pomagajo do boljše zbranosti in hitrejših reakcij?

Skodelice za kavo smo za nekaj časa pospravili vstran in poskusili … energijske napitke.

Natančno smo si prebrali tudi, kaj piše na etiketi, in v literaturi preverili, ali bomo z novimi krili res lahko leteli.

  • Kofein

Kaj je to: Stimulant centralnega živčnega sistema in diuretik (pospešuje izločanje seča).

Kako učinkuje: 100 mg lahko poveča budnost, 238 mg lahko poveča kardiovaskularno vzdržljivost, vendar boste morali popiti vsebino treh pločevink, da boste deležni tega učinka.

Energijski napitki so namreč začinjeni z 38 do 90 mg kofeina, trojna doza pa je čisto preveč za povprečen človeški organizem, zato je učinek ponavadi ravno nasproten: namesto da bi bili polni energije, boste od razdražljivosti še sami sebi v nadlego.

  • Taurin

Kaj je to: Aminokislina, ki je shranjena v mišičnem tkivu.

Kako učinkuje: Študije, ki jih je podprl Red Bull, trdijo, da pijača, ki vsebuje taurin, izboljšuje reakcijski čas, koncentracijo in spomin.

V resnici pa bi vse te zasluge lahko pripisali tudi kofeinu, sladkorju in še kakšni snovi v pijači. In za kaj je potem taurin dober? Za mačke, saj je esencialna mačja aminokislina.

  • Ginseng

Kaj je to: Zdravilna rastlina (žen-šen).

Kako učinkuje: Povečeval naj bi storilnost in pomagal proti sindromu izčrpanosti in šibkosti. Izsledki najnovejših raziskav sicer niso najbolj prepričljivo potrdili njegovega poživljajočega učinka, kljub temu je že stoletja trdno zasidran v kitajski medicini.

  • Guarana

Kaj je to: Južno ameriška rastlina, katere plodovi vsebujejo alkaloid guaranin, ki je podoben kofeinu v kavi.

Kako učinkuje: Guarana prispeva dodatno količino stimulantov, ki pa so naravnega izvora (kofein se pridobiva tudi sintetično), in preprosto posodi pijači svoje ime, ki je v zadnjem času precej moderno.

  • Inozitol

Kaj je to: Sladkorni alkohol.

Kako učinkuje: Proizvajalci energijskih napitkov trdijo, da večja količina inozitola prisili jetra v učinkovitejšo razkrajanje maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin.

Verjetno se sklicujejo na raziskave, kjer so se podganam, ki so jih hranili s hrano, revno z inozitolom, zamastila jetra. Vendar to še ne pomeni, da bo dodatna količina inozitola vplivala na vaša jetra in bo vaše telo deležno več energije.

  • Glukuronolakton

Kaj je to: Ogljikov hidrat, ki ga najdemo tudi v nekaterih žitih, na primer v ovsu.

Kako učinkuje: Ohranjal naj bi vitalnost organizma in omogočal hitrejše okrevanje po izčrpavajočih fizičnih in psihičnih naporih, vendar bodo za potrditev potrebne še obširnejše raziskave.

  • Vitamini b-kompleksa

Kaj je to: Hranilne snovi, ki jih, veliko večino, zaužijete že z vsakodnevno prehrano ali še dodatno, če jemljete vitaminske dodatke.

Kako učinkuje: Če ste morda podhranjen fantič s črne celine, vam bodo pomagali pri pravilni presnovi hranilnih snovi in proti izčrpanosti. Nobenih dokazov pa ni, da bi normalnemu, zdravemu moškemu jemanje dodatnih količin vitaminov B-kompleksa kaj dvignilo raven energije.

Razsodba

Energijski napitki so hladno in šumeče nadomestilo za kavo, ki vam pomaga takrat, ko ste z energijo čisto na psu.

Seveda, če lahko prebavite smešno (visoko) ceno in okus, ki pogosto precej spominja na zdravila. Zato smo se odločili, da bomo raje še naprej ostali zvesti kofetkanju.

So torej energijski napitki nevarni?

Pred nekaj leti je na Irskem 18-letni mladenič, košarkar šolskega kluba, spraznil tri pločevinke Red Bulla in nekaj ur kasneje nastopil na tekmi. Med tekmo pa se je zgrudil in umrl za, kot so zdravniki temu rekli, 'sindromom nenadne smrti pri odraslih'.

Kmalu zatem sta nenadoma umrli dve mladi Švedinji, ko sta spili nekaj Red Bullov z vodko. Zdravniki so v poročilu zapisali, da nobena od njiju ni bila pijana.

Predstavniki proizvajalca so uradno zanikali kakršnokoli povezavo med pijačo in nesrečnimi dogodki, vendar je glavni zdravnik, ki je zadevo raziskoval, vzel na sum snov taurin. Ta namreč še ni dobro raziskan, zato bi mešanje z alkoholom lahko imelo nepredvidljive učinke: od znižanja količine sladkorja v krvi do povišanega krvnega tlaka ali morda celo srčne kapi.

Mrliški oglednik in zdravnik sicer pijače nista navedla med vzroki za košarkarjevo smrt, vendar zdravniki in strokovnjaki za športno prehrano odsvetujejo pitje energijskih napitkov pred vadbo.

Tudi med naporno vadbo je bolje, da poleg energijskega napitka pijete tudi navadne pijače oziroma vodo, saj lahko snovi v energijskih napitkih povzročijo bolečine v mišicah ali morda celo poškodbe ledvic, kar bodo potrdile ali ovrgle preiskave, ki so še v teku.

Mojca Jamnik