Kraljica Elizabeta II je letos praznovala platinast jubilej - kar je pomenilo, da je vladala že kar 70 let. Ob tej priložnosti so pripravili izbor tradicionalne praznične jedi. Rdeča nit je bil platinasti puding, izbrali pa so sladico ... Preverite spodaj. 😉
Priprave na 4-dnevno slavje so potekale že vse od začetka leta. Pomembna naloga je vedno izbor tradicionalne praznične jedi. Vse skupaj se je začelo ob kronanju kraljice Elizabete in takrat so za uradno praznično jed izbrali t. i. coronation chicken. Kot zanimivost: jed je izpod rok amaterske kuharice in ne kakšnega priznanega kuharskega chefa!
To čast si je takrat zaslužila sladica limonin trifle kuharice Jemme Melvin. Ste že slišali za njo, ali jo celo poskusili? Mi smo izbrskali recept, ki ga nismo (kot to počnem običajno) prilagodili tako, da bi bil bolj zdrav, saj se moramo tu in tam tudi zares posladkati. Če si ga boste privoščili v omejeni količini npr. po kosilu ali ob skodelici kave, ne bo prav nič narobe.
Seveda pa skušajte sladice vedno pripraviti sami in tako nadzorovati, koliko sladkorja oziroma bolj zdravih nadomestkov daste vanjo.
Recept za limonin trifle, ki se ga lahko lotite že danes:
Za 4 osebe potrebujete:
Za biskvit:
- 2 jajci
- 50 g drobno mletega sladkorja
- 60 g presejane moke
- malinov sirup
Za kremo:
- 100 ml smetane
- 150 g maskarponeja
- 40 g drobno mletega sladkorja
Za limonovo kremo:
- 4 rumenjake
- 60 g trsnega sladkorja
- 60 ml limonovega soka
- 40 g masla
- nastrgano lupinico 2 limon + lupinico za okrasitev
Pečico segrejte na 200 stopinj. Pekač obložite s papirjem za peko. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjake penasto stepite s sladkorjem. Primešajte moko in na koncu še sneg beljakov. Mešanico razporedite po pekaču in jo pogladite. Biskvit pecite približno 8 minut. Po peki naj se ohladi.
Biskvit zrežite na majhne kvadrate. Smetano čvrsto stepite. Maskarpone zmešajte s sladkorjem in nato lahno vmešajte še stepeno smetano. Kremo postavite v hladilnik.
Za pripravo limonove kreme dajte rumenjake in sladkor v nepregorno skledo. Mešanico nad vročo vodno kopeljo stepajte toliko časa, da postane bleda in gosta. Nato dodajte približno 60 ml limonovega soka in lupinico. Stepajte še naprej, skledo nato odstavite in sestavinam primešajte maslo. Krema naj se ohladi v hladilniku.
Biskvit nakapajte z malinovim sirupom. V 4 kozarce razporedite biskvitne kocke, maskarponejevo in limonovo kremo. Okrasite z limonovimi ostružki in takoj postrezite.
Dober tek!
Morda vam bosta všeč tudi te dve limonini sladici:
Božanska limonina pita s kokosom
Domače limonine ploščice z jagodičjem
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?