Obsedeni z bovlami: 3 recepti za hitro pripravljene zdrave "bovle", ki jih morate poskusiti!

Obsedeni z bovlami: 3 recepti za hitro pripravljene zdrave "bovle", ki jih morate poskusiti! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2022

Torej ... priznamo! Zadnje čase smo obsedeni z bovlami, zato so tu 3 recepti, ki si jih morate pripraviti. 

Zakaj imamo tako radi bovle? Naj vas prepričamo z nekaj razlogi: 

  • Sestavine lahko poljubno spreminjate, dodajate ali odvzemate in sestavite svojo najljubšo bovlo. 

  • Vsi recepti vsebujejo veliko sadja, zelenjave in hranljivih snovi, ki dajo telesu novo zalogo energije.

  • Bovle ne obtežijo, ne povzročajo zaspanosti, so lahke in po njih boste brez težav nadaljevali z delom. 

  • So hitro pripravljene, veliko sestavin lahko pripravite v naprej in si v hitrem dnevnem tempu vseeno privoščite zdrav obrok. Seveda jih lahko nesete tudi s seboj na pot ali na delo. 

  • Z lahkoto je pripraviti različne bovle za več ljudi - pač odvzamete ali dodate kaj, kar ima partner, prijatelj ali družinski član rad. Ne bo vzelo veliko časa, da za družaben večer pripravite več različnih bovl. 

  • Lahko pripravite večjo količino in jo nesete na zabavo, piknik, ali druge dogodke. 

Sedaj pa k receptom ... No, še prej k navodilom, ki so podobna za vse bovle: pripravljene sestavine stresite v skledo, premešajte z žlico in si privoščite slasten obrok!

PIKANTNA BOVLA Z RAKCI

Če svojim obrokom radi dodate malce pikantnosti, vam bo recept zagotovo všeč. 

Sestavine: 

  • 2 žlici olivnega olja
  • 10 češnjevih paradižnikov (prerezanih na polovico)
  • 2 stroka česna (sesekljana)
  • 2 žlički mlete pekoče paprike
  • 2 žlici kaper
  • 1 žlička posušenega origana
  • ščep soli
  • 1/2 kg rakcov
  • 1 merico riža
  • limona

Vse sestavine 10 minut pražite v ponvi in zalijte z vodo po potrebi. Riž skuhajte po navodilih. Nazadnje vse skupaj stresite v veliko skledo, dobro premešajte in po želji prelijte z limoninim sokom. 

MEHIŠKA BOVLA 

Po želji tudi to skledo lahko naredite pikantno. 

Sestavine: 

  • 1 merica riža 
  • 1 glava cvetače (narezana na majhne kose)
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 skodelica rjavega fižola (skuhanega in pripravljenega)
  • 2 paradižnika (razrezana)
  • 1/2 čebule (sesekljane)
  • sok 2 limon
  • 1 narezan avokado
  • najljubša pekoča omaka za preliv

Riž skuhajte po navodilih. Pečico segrejte na 200 stopinj. Na pekaču razporedite cvetačo, začinite s soljo, poprom, in če imate tudi z mešanico mehiških začimb. Za 20 minut cvetačo postavite v pečico in na polovici pečenja premešajte kose, da se ne bodo zažgali. 

Fižol lahko uporabite takšnega, kot je (kuhanega) ali ga skuhanega pretlačite, daste v ponev, zalijete z malo vode in naredite kremasto zmes. 

Na koncu vse sestavine zmešajte v veliki posodi, po okusu dodatno začinite in dober tek! 

OSVEŽILNA BOVLA S TUNO ALI LOSOSOM

Bovla je zelo osvežilna, saj vsebuje veliko zelenjave, ki jo boste le oprali in narezali. Primerna je tudi za vroče poletne dni. 

Sestavine:

  • 1 merica prosene kaše
  • 1 tuna ali 1 file pripravljenega lososa
  • 10 češnjevih paradižnikov (narezanih na polovico)
  • 1 kumara (narezana)
  • 1 žlica koruze
  • 1 narezana paprika
  • mocarela po okusu
  • 2 žlici pesta 
  • sol, poper, česen 

Proseno kašo skuhajte po navodilih, ostale sestavine narežite. Vse skupaj stresite v veliko posodo, premešajte s pestom, po okusu dodatno začinite in uživajte. 

Če se želite posladkati, pa pripravite sočen pomarančni kolač brez moke.

Profimedia