Odkrijte zajtrk, ki topi odvečno maščobo in pospešuje presnovo

Odkrijte zajtrk, ki topi odvečno maščobo in pospešuje presnovo (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2022

Po jutru se dan pozna! Preverite, s kakšnim zajtrkom boste pospešili presnovo in spodbudili izgubo odvečne maščobe.

Prekomerna telesna teža pogosto lahko predstavlja tudi večje tveganje za visok krvni tlak, sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja ter številne druge težave. Za zdravje je torej pomembno, da preprečite nabiranje odvečne maščobe.

Osnova za izgubo kilogramov pa je ustrezna prehrana. Stroka ob tem svetuje živila, ki vsebujejo veliko vlaknin in beljakovin. Najbolje je, da svoj dan pričnete z ustreznim zajtrkom, ki bo že na začetku dneva pospešil presnovo in pomagal pri borbi z odvečno maščobo.

Katera živila si je najbolje pripraviti za zajtrk?

Privoščite si ovsene kosmiče

Le kdo ne obožuje slastnih kosmičev? Poleg okusa pa so izjemno koristni tudi za zdravje; igrajo vlogo pri uravnavanju sladkorja v krvi, zniževanju holesterola ter zmanjševanju tveganja za kronične bolezni.

Obenem pa so ovseni kosmiči bogati z vlakninami, zaradi česar pripomorejo k daljšemu občutku sitosti. Po zajtrku boste tako dlje časa siti in ne boste posegali po nepotrebnih prigrizkih.

Zdrave maščobe vas čakajo v oreščkih

Oreščki predstavljajo odličen vir beljakovin in zdravih maščob. Pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja, kar je še posebej pomembno takrat, ko si želite izgubiti odvečno maščobo.

Ker imajo oreščki vseeno precej visoko energijsko vrednost pa je pomembno, da ste pri količini zmerni.

Fermentirana živila za zdravo črevesje

Tudi fermentirana hrana ima veliko vlogo pri hujšanju. Vsebuje veliko koristnih bakterij, ki izboljšujejo zdravje črevesja in pripomorejo k zmanjšanju maščobe, zlasti v predelu trebuha.

Najbolj priljubljena fermentirana živila so jogurt, kefir, tempeh, kombuča, kruh z drožmi ter kislo zelje.

Ne pozabite na sadje

Ko svojemu zajtrku dodate sadje, s tem potešite željo po sladkem, obenem pa zaradi vsebnosti vlaknin pripomorete k daljšemu občutku sitosti.

Nekatere vrste sadja, kot so jagode ali borovnice, vsebujejo flavonoide, ki prispevajo k izgubi teže. Druge vrste, kot so granatna jabolka, zelena jabolka, kivi ali pomaranče, pa lahko pomagajo znižati raven holesterola in prispevajo k zmanjšanju dejavnikov tveganja za bolezni srca. 

Poskrbite torej, da vsa omenjena živila redno vključujete v svoj jedilnik; še posebej v zajtrk. V primeru kakršnih koli zdravstvenih težav, dilem ali pomislekov, pa se posvetujte s strokovnjakom.

Preberite več na elle.si