Ribja palčka ni riba! Poglejte si, koliko rib v resnici vsebuje.

Ribja palčka ni riba! Poglejte si, koliko rib v resnici vsebuje. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 3. 2016

Zamrznjene ribje palčke se zdijo dobra alternativa svežim ribam. Pa so res?

Splošno je znano, da Slovenci zaužijemo premalo rib. Z osmimi kilogrami zaužitih rib na leto, toliko jih povprečno zaužije vsak Slovenec, krepko zaostajamo za evropskim povprečjem (okoli 20 kilogramov). Razlogov za tako stanje je več, med njimi je tudi ta, da marsikdo rib ne mara preprosto zato, ker jih motijo kosti.

Ribje palčke ne vsebujejo kosti, poleg tega so zaradi dodane 'panade' mikavnejše, energijsko sicer zato bogatejše, pa vendar jih kupujejo tudi tisti, ki sicer niso ljubitelji rib, po navadi pa so všeč tudi otrokom.

Zamrznjene ribje palčke se torej zdijo dobra alternativa svežim ribam. Pa so res?

Nikakor ne.

Ribje palčke pogosto vsebujejo le 65 % rib (lahko tudi manj), v primerjavi z ribami vsebujejo manj beljakovin in več maščobe ter imajo v večini primerov neugodno razmerje med vsebnostjo maščobnih kislin omega 6 in omega 3.

Ribje palčke v primerjavi z ribami vsebujejo manj beljakovin in več maščobe

Na ZPS so pri testiranih vzorcih določili količino beljakovin in maščobe.

"Ugotovili smo, da imajo vsi preverjeni vzorci razmeroma malo beljakovin in veliko maščobe, če jih primerjamo z ribami. Morda se sicer na prvi pogled takšna primerjava ne zdi smiselna, saj ribje palčke vsebujejo tudi 'panado'. Ob vedenju, da ribje palčke pogosto ponujamo otrokom kot 'ribe', pa je le dobro vedeti, da med 'ribo' in 'ribjo palčko' obstaja kar nekaj razlik," opozarja dr. Tanja Pajk Žontar in dodaja: "Glede vsebnosti soli pa bi večini zasvetila oranžna luč."

Cena ponovno ni bila merilo

Za izdelke na testu so na ZPS odšteli med 3,31 in 9,35 evra/kg. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je za nakup rib takšna cena več kot ugodna, pa pri tem ne gre pozabiti, da je rib v tovrstnem izdelku le okoli 65 %, drugo pa potrošniki plačamo za dodane drobtine, različne vrste škroba, olje, začimbe, sol in ne nazadnje tudi za dodano vodo.

V tej luči postanejo cene marsikaterih svežih rib ugodnejše.

Več na ZPS

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri