Če pri uživanju banan počnete to pogosto napako, si lahko nakopljete resne zdravstvene težave

2. 7. 2024
Deli
Če pri uživanju banan počnete to pogosto napako, si lahko nakopljete resne zdravstvene težave (foto: Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona))
Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona)

Strokovnjaki opozarjajo, da to napako počnejo mnogi.

Sadje nam zagotavlja številna pomembna hranila, po drugi strani pa je lahko nevarno: sploh, če ga pred uživanjem ne operemo. Verjetno ne bi ugriznili jabolka, ne da bi ga prej oprali. Kaj pa sadeži z debelejšim olupkom, kot so banane ali avokado? Po mnenju strokovnjakov za varnost hrane je tudi to potrebno oprati.

"Sadje z debelejšim olupkom je treba oprati s čisto tekočo vodo, tudi če nameravate lupino zavreči," je za HuffPost povedala Tamika Sims, strokovnjakinja za prehrano. "To je najboljša praksa za varno ravnanje s hrano, saj zmanjšuje prenos umazanije in mikrobov, ki se lahko nahajajo na olupku sadja." Čeprav je umazanija lahko vidna, strokovnjakinja pravi, da so ostanki pesticidov ali mikrobi, kot so salmonela, lahko nevidni in povzročajo resne bolezni. "Zato je treba vse živila oprati pred uživanjem, tudi tista, ki jih lupite."

"Olupki banan, avokada in podobnih sadežev so prav tako občutljivi na bakterije kot mehkejše sadje in zelenjava z tanjšim olupkom," se strinja Trevor Craig, strokovnjak za varnost hrane. Pri Ameriški agenciji za hrano in zdravila so denimo v preteklosti na lupini avokada našli listerijo in salmonelo.

Čeprav debel olupek otežuje bakterijam in umazaniji vstop v sam sadež, lahko po Trevorjevem mnenju, med rezanjem avokada ali banane, z nožem potisnete te nečistoče na užitni del in ga kontaminirate. Pranje zmanjšuje to verjetnost. "Pranje sadja ni popoln proces in ga ne naredi sterilnega, vendar lahko zmanjšate tveganje in odstranite pesek, škodljivce, pesticide in voščeni sloj."

Banane torej pred uživanjem vedno operite: tudi, če boste olupek kasneje zavrgli.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren