Skrivnost je razkrita: to je najbolj zdrava solata na svetu, ki podaljšuje življenje, uravnava prebavo in ščiti srce

5. 6. 2024
Deli
Skrivnost je razkrita: to je najbolj zdrava solata na svetu, ki podaljšuje življenje, uravnava prebavo in ščiti srce (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta preprosta in poceni solata podaljšuje življenje in je pravo bogastvo za zdravje.

Solate, ki so bogate z zelenjavo, pripomorejo k zdravju, nas založijo z vitamini in minerali ter prispevajo k daljšemu življenju. Katera solata pa je najbolj zdrava?

Na portalu krstarica.com pojasnjujejo, da so že naši predniki redno uživali kislo zelje, zdaj pa tudi strokovnjaki potrjujejo, da je to živilo izjemno koristno za zdravje.

Prednosti kislega zelja

Kislo zelje ni samo okusno, temveč je bogato tudi z vitaminom C, ki krepi naš imunski sistem in upočasnjuje proces staranja. A to še ni vse – vsebuje tudi vitamine A, K in kompleks vitaminov B, ki nas varujejo pred številnimi boleznimi. Poleg tega kislo zelje pomaga uravnavati prebavo in zniževati holesterol, zaradi česar je idealna izbira za vse, ki želijo ohraniti zdravje srca in ožilja.

Najboljša novica pa je, da kislo zelje lahko pripravite kar sami doma! Dodajte mu še korenje, ki bo poskrbelo za boljši okus in še več hranil.

Kako pripraviti kislo zelje?

Potrebujete:

  • 2 večji glavi zelja;
  • 6 večjih korenčkov;
  • sol (1 kg soli na 1 kg zelenjave);
  • vodo.

Priprava:

  1. Zelje in korenje operite, očistite in naribajte.
  2. V steklenem kozarcu na dnu naredite plast naribane zelenjave. Nato na vrh natrosite plast soli. Sledi spet plast zelenjave in plast soli. Plasti izmenjujete, dokler kozarca ne napolnite.
  3. Na koncu, ko je kozarec poln, vse skupaj zalijte z vodo in kozarec zatesnite s pokrovom.
  4. Pustite, da se zelenjava kisli. Vsakih nekaj dni preverite situacijo. Če se je v kozarcu naredila pena, jo odstranite.
  5. Ko se zelje in korenje ukisata, solato postrezite.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič