Strokovnjaki odkrili: najbolj zdrav sadež je tisti, na katerega ne bi nikoli pomislili!

25. 8. 2023
Deli
Strokovnjaki odkrili: najbolj zdrav sadež je tisti, na katerega ne bi nikoli pomislili! (foto: Profimedia)
Profimedia

Sadje našemu telesu zagotavlja pomembna hranila, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Morda pa še ne veste, da se ta sadež uvršča med najbolj zdrave...

Nanj ne bi pomislili predvsem zato, ker ga običajno dojemamo kot zelenjavo. A paradižnik v resnici spada med sadje, po oceni raziskavi ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni pa je ravno paradižnik bil razglašen za najbolj zdrav sadež.

Prednosti paradižnika

Paradižnik je bogat z antioksidanti in hranili. Rdeča barva paradižnika izvira iz snovi, imenovanih polifenoli in karotenoidi, ki delujejo antioksidativno in protivnetno. Te lastnosti pomagajo zaščititi celice pred oksidativnim stresom, zmanjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni, znižujejo krvni tlak ter LDL oziroma "slab holesterol".

Paradižnik je tudi vir osnovnih vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom C, E, A, kalijem, folno kislino in vitaminom K.

Vitamin K in kalcij sta pomembna za zdravje kosti in ohranjanje močne strukture kosti. Vitamin A je pomemben za zdravje oči.

Paradižnik je tudi vir vlaknin, ki so bistvenega pomena za ohranjanje zdrave prebave. Obenem vlaknine podaljšujejo občutek sitosti in tako lahko pomagajo pri hujšanju.

Dodatna prednost tega živila je nizka kalorična vrednost. En paradižnik, ki tehta 60 gramov, vsebuje le 50 kJ (12 kcal).

Poleg paradižnika so na seznamu najbolj zdravih sadežev tudi:

  • Limona: bogata z vitaminom C pomaga zmanjšati tveganje za nekatere vrste raka in bolezni srca. Vendar je pomembno, da ne pretiravate, saj lahko kislina limon poškoduje zobno sklenino in povzroči prebavne motnje.
  • Pomaranča: bogata je tudi z vitaminom C, vsebuje tudi majhne količine vitamina B6, kalija in kalcija ter je pomembna za zdravje možganov, srca, živcev in kosti.
  • Jagode: Poleg vitamina C vsebujejo antioksidante, ki imajo ključno vlogo pri varovanju zdravja možganov in preprečevanju razvoja Alzheimerjeve bolezni.
  • Limeta: bogata z vitaminom C in se lahko uporablja pri kuhanju, peki ali kot okras. Pomembno je, da ne pretiravate s količino. 
  • Grenivka: Vsebuje vitamin C, vitamin A in folno kislino ter pomaga nadzorovati krvni sladkor, holesterol in zdravje prebave.

Vir: n1info.hr

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek