Ta živila uživajte, kadar ste napihnjeni

Ta živila uživajte, kadar ste napihnjeni (foto: profimedia) profimedia
12. 3. 2023

Vas pogosto daje napihnjenost? Potem svojo kuhinjo založite s katerim od spodnjih živil. 

Če vas napihnjenost daje pogosto, morate več pozornosti nameniti svoji prehrani. Ugotovite, po katerih jedeh se počutite tako. Najlažje boste hrano spremljali s prehranskim dnevnikom ali katero od aplikacij, kamor vpisujete vse, kar pojeste. Po pomoč se obrnite tudi na zdravnika. 

Ko se pojavi napihnjenost, se založite s temi živili: 

INGVER

Lahko spodbudi premikanje v prebavnem traktu in posledično preprečuje zaprtje ter s tem povezano napihnjenost. Ingver lahko pomaga tudi pri slabosti in bruhanju. Najlažje ga boste dodali v čaj ali smuti. 

META

Meta vsebuje organsko spojino mentol, ki blaži želodčne krče in umirja stanje v debelem črevesju, sprosti mišice prebavnega trakta in zato lahko vpliva tudi na napihnjenost. Preprosto jo lahko uživate v obliki metinega čaja. 

ANANAS

V ananasu boste našli encim bromelain, ki pomaga pri presnovi beljakovin. Vrsto let so ga uporabljali za zdravljenje težav s prebavo in vnetij v telesu. Ananas naj bi pomagal tudi pri celjenju ran in pri opeklinah, a za to se vseeno oglasite pri svojem zdravniku. 

KUMARE

Hidracija precej pomaga pri napihnjenosti, kar pomeni, da je priporočljivo uživanje živil, ki so bogata z vodo. Takšne so kumare, saj je večji del njihove sestave voda. To bo povečalo vaš vnos tekočin in se vam pomagalo znebiti napihnjenosti. 

KIVI

Kiviji so dober vir kalija - elektrolita, ki pomaga pri izločanju natrija iz telesa. Zadrževanje natrija povzroči, da telo zadržuje vodo, kar prispeva k napihnjenosti. Omislite si prehrano, ki bo bogata s kalijem in odpravite vsakodnevno napihnjenost. 

JOGURT

Fermentirana hrana kot je jogurt, kimči in kefir vsebuje dobre bakterije, ki podpirajo prebavo in živijo v vašem črevesju. Nekaterim ljudem jogurt pomaga tudi pri driski in drugih prebavnih težavah, vendar se vseeno posvetujte z zdravnikom. 

OVSENI KOSMIČI

Za zajtrk si večkrat privoščite ovsene kosmiče, ki jih lahko kombinirate z različnim sadjem, oreščki in posipi, zato obrok nikoli ne bo dolgočasen. Vlaknina beta-glukan bo poskrbela, da čez dan ne boste napihnjeni. 

AVOKADO

Avokado ne vsebuje le vlaknin, pač pa tudi veliko magnezija. Magnezij pa aktivira encime, ki so odgovorni za prebavo. Pomagajo nevtralizirati želodčno kislino, sprostijo mišice, ki sodelujejo pri prebavi in povlečejo tekočino v prebavni sistem, zaradi česa je premikanje po njem lažje in vi nimate težav z napihnjenostjo. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Z osebno trenerko, nutricionistko in študentko dietetike Lauro Škvorc smo govorili o motnjah hranjenja: