V 10 minutah ... Do večerje

29. 4. 2004

Pričakujete gostjo, toda kot zakleto vam gre vse navzkriž. Tolčete se po glavi, zakaj se nista zmenila vsaj uro pozneje. Vas grabi panika, kako vam bo uspelo skuhati v skromne četrt ure? Nikar, le pri nakupu hrane upoštevajte naše nasvete.

Gotovo se vam je Že kdaj zgodilo, da se je

sprva samotna večerja spremenila v neokusno orgijo basanja pred televizijskim zaslonom z zamrznjeno hrano. Malo je takšnih, ki še niso okusili takšnega divjaškega veselja, prilagojenega lastnemu okusu. In priznajte, da je to tudi priročna rešitev za marsikatero sodobno zagato, recimo nor ritem življenja, pomanjkanje časa in morda tudi nesposobnost, da bi si spekli ubogo jajce. Pripravljene jedi poleg tega dajejo posebno osebno zadovoljstvo, saj omogočajo, da ste sproščeni vsaj v kuhinji, ki jo sicer obvladuje nežna polovica.

S kakšnim veseljem ji odvrnete: “Ne, draga, nisem lačen. Včeraj sem si za večerjo pripravil dva krožnika svedrcev z jajčevci in morskimi sadeži. ” Zakaj bi se jim torej odrekli? Navsezadnje tudi gospodinje čedalje redkeje pripravljajo pire iz pravega krompirja, vendar pa vam tega ne bodo povedale. Zato kar ostanite v svojem utečenem toku.

Toda to še ne pomeni, da se na večerji ne morete z mamljivimi dobrotami postaviti pred povabljenko, čeprav vas je šef nepričakovano zadržal v službi do sedmih in ste prispeli domov le 10 minut, preden naj bi se miza šibila od jedi.

Morda niste opazili, toda vrečke, škatle in pločevinke niso več takšne, kakršne so bile nekoč.

Mnogokrat bi lahko brez slabe vesti rekli, da je jed na krožniku vaša kreacija. Veliko tega, kar oglašujejo proizvajalci teh izdelkov, tudi drži. Na primer, da namesto rastlinskih maščob vsebujejo oljčno olje in da v njih ni drugih dodatkov (običajno konzervansov in glutamata, ki ne naredijo nič kaj dobrega, enako pa velja tudi za aditive). In s takšnimi merili smo sestavili našo lestvico. Da bi vam pomagali pri izbiri, smo poleg ocenjevanja okusa prebrali tudi, kaj piše na etiketah, in dali prednost bolj naravnim izdelkom (seveda pa izjeme potrjujejo pravilo – kakšna “packarija” je tudi odlična! ). Pod drobnogled smo vzeli tudi razmerje med kakovostjo in ceno, saj poceni ni vedno slabo, najdražje pa tudi ni nujno najboljše.

Za konec naj vam povemo še, da smo se v dobro vas, naših bralcev in bralk, tri tedne prehranjevali izključno iz škatlic, kozarcev, zavojčkov zamrznjene, liofilizirane vsebine. In tisti, ki smo se občasno, toda redko spozabili in kak večer uživali v maminih domačih dobrotah, smo odkrili, da hrana v restavracijah večinoma ni nič drugačna, slabša in tudi ne okusnejša, ampak le dražja.

Dehidrirane predjedi

0dlikuje jih hitra in enostavna priprava. Dovolj je, da dodate vrelo vodo in kuhate na zmernem ognju 10 minut ter nato že postrežete prvo jed. Ne vsebujejo konzervansov, saj je dehidracija (sušenje) sama po sebi eden od najstarejših načinov konzerviranja hrane, zato pa imajo v izobilju glutaminata (beri vegete). Zaradi tega imajo skoraj vsi takšni pripravki preveč industrijski okus. V široki ponudbi rižot poiščite tiste, ki vsebujejo riž “parboiled”, ki se s kuhanjem ne zlepi in ostane čvrst.

Mljask

Na prvem mestu moramo vsekakor omeniti rižoto z jurčki, svedrce z gobami in peresnike s paradižnikom Regina (2 do 3 porcije, 635 SIT), saj so ti izdelki brez glutaminata, vendar zato prav nič prikrajšani za poln okus. Med testeninami so se dobro odrezali še Knorrovi svedri z jurčki (jurčkov je sicer manj, vendar pa je njihov okus še vedno več kot zadovoljiv). Fotografije svedrcev al dente in kosov gob na ovojnini torej ne gre jemati povsem zares. Dve hranljivi porciji staneta 369 SIT.

Če se v kuhinji počutite bolj domače in imate v zamrzovalniku morda še nekaj goveje juhe, potem je dober kompromis med hitro pripravljeno in domačo jedjo rižota dr. Scotti. V riž carnaroli so zamešani jurčki ali tartufi in štorovke. Prilijete vrelo juho in kuhate 20 minut. Priporočamo tudi rižoto z zelenjavo (300 g, 3 do 4 porcije, 549 SIT), ki je izvrstnega okusa in ne vsebuje niti enega aditiva. Je skoraj brez maščob, zato svetujejo, da na koncu dodate nekaj masla in parmezana.

Zadržano

Rižote znamke Zlato polje si zaslužijo pohvalo, saj je njihov okus - čeprav je glutaminat deklariran na embalaži - nežen in naraven. Obetali smo si le nekaj več gob (v gobji rižoti) oziroma paradižnika. Knorrovi liniji Spaghetteria in Risotteria ponujata zelo širok spekter okusov, ki pa niso vedno tisti, kar obljublja slika. Farfale z brokolijem (2 porciji, 369 SIT) so že eno takšnih presenečenj - testenine ostanejo al dente, vendar pa ima omaka nenavadno konsistenco in sladkast okus. Nekaj razočaranja je bilo tudi pri Podravkini Talianetti s pamezanom, saj se je parmezan izgubil v močnejših priokusih (2 porciji, 325 SIT).

Zamrznjene predjedi

Zamrznjene jedi so dražje, zato smo nad izbiro lahko upravičeno bolj neusmiljeni. Za privlačno sliko in odlično embalažo se namreč vedno ne skriva enaka okusnost. No ja, odtehta pa preprosta priprava, saj je običajno dovolj, da izdelek pogrejete nad ognjem, v pečici ali mikrovalovki, za kar potrebujete le nekaj minut.

Mljask

Pri segrevanju v mikrovalovni pečici ni treba dodajati maščobe, vendar pa morate posodo pokriti, da se jed ne izsuši. Odlično sočne, lahke in bogate z zelenjavo so bile Ardove testenine z zelenjavo in rižota z zelenjavo, tudi pogrete v ponvi s premazom proti sprijemanju (2 porciji, 650 SIT). Če piščančje medaljone z zelenjavo Perutnine Ptuj (300 g, 559 SIT) spečete v pečici ali pogrejete v mikrovalovki, bodo prav tako zlato rumeni in slastni, vi pa se ne boste obložili z maščobo. Če ste že naveličani testenin in rižot, lahko za začetek ponudite “doma pečen” Pečjakov sirov burek (2 porciji, 659 SIT) brez aditivov, od katerega se ne cedi maščoba, skutin nadev pa je sočnejši, saj vsebuje kislo smetano.

Zadržano

Enako kot medaljone lahko tudi Marivin paniran sir s šunko (2 porciji, 319 SIT) spečete kar v pečici, če vam niso po volji vonjave ocvrtega. Morda bi bilo bolje, če bi izbrali različico brez mesnih dodatkov, nad katerimi smo bili neprijetno presenečeni. Neučakano smo pričakovali prihod baget s šunko in sirom znamke Paolo’s (2 bagetki, 299 SIT) iz pečice, saj so lahko izvrsten začetek večerje. Zmotil nas je močan okus po čebuli in drugih okrepljenih nenaravnih aromah, ki so prevladale nad cedečim se sirom in šunko. Podobna usoda nas je zadela tudi pri Pečjakovih zelenjavnih zrezkih (400 g, 488 SIT), saj smo pomislili, da se jim je toliko popra in glutaminata najbrž vsulo po nesreči.

Hitre juhe

Brez juh ne gre. Morda smo jih občasno že siti, vendar pa si jih vsake toliko zares zaželimo. In potem težko najdemo zares dobro, saj se nobena ne more kosati z domačo. Za slednjo se raje priporočite pri mami, v naglici pa preskusite katero od različic, ki se v domačem loncu le redko skuhajo.

Mljask

Topla tekočinica in pisana četa zelenjave ter malo kalorij vas čaka, ko odprete Etino pogreto pločevinko juhe dieta (415 g, 185 SIT). Juha je tudi brez konzervansov. Brez njih in tudi brez drugih aditivov je prav tako juha z jetrnimi cmoki Inzersdorfer (400 g, 189 SIT), ki je izredno krepka. Lahko jo pogrejete takšno, kakršna je, ali razredčite s četrt litra vode. Spomladanska juha Argo (3 krožniki, 229 SIT) je svetla izjema med jušnimi koncentrati, saj več kot polovico njene vsebine zavzema sušena in liofilizirana zelenjava. Ob takšnem kupčku najrazličnejših stročnic in drugih vrtnin smo ji opravičili tudi glutaminat.

Zadržano

Ojačevalci okusa in različni aditivi se trudijo obarvati dehidrirano koruzo, korenje in prgišče škampov v Nissinovi tajski juhi z rezanci Tom Yum (1 do 2 porciji, 289 SIT) in vam pričarati eksotičnost Daljnega vzhoda. Pustite juho stati nekoliko dlje, kot pravijo navodila, da se testenine dodobra napijejo, in mirno dodajte pol kozarca vode. Tudi pri drugi eksotični različici, pri Knorrovi kitajski juhi Heisse tasse (3 x 1 porcija, 225 SIT) se kombinacija ojačevalcev in glutaminatov ni združila v najbolj pristen okus. Pekoče pač ne more prikriti vseh napak.

Pripravljene omake

Vtrgovinah jih je na voljo že skoraj neskončno veliko, toda priznati morate, da tudi zelo olajšajo vsakodnevno kuho. Na splošno so boljše enostavnejše, narejene na osnovi paradižnika, saj jim lahko vtisnete še svoj pečat velikega kuharja: s šopkom sveže bazilike, ščepcem mlete paprike, nastrganim ingverjem. Skratka, vrhunski rezultat ob kar najmanjšem trudu.

Mljask

Na prvi pogled posamezne zelenjave res ni veliko - po 10 % jajčevcev in bučk, toda okus Barilline omake z jajčevci, bučkami in papriko (1 kozarček zadostuje za pripravo 4 porcij, 535 SIT) je uigran in popoln. K temu vsekakor prispevajo tudi svež paradižnik, oljčno olje in kanec paste slanih filetov. Prav tako sta nas navdušila tudi okus in sestava Mlinotestove bolonjske omake (170 g, 375 SIT), ki jo priporočamo vsem, ki v testeninah ne morete pogrešiti mesa. Omaka zadostuje za pripravo do dveh porcij, fino mleto meso v mešanici začimb in paradižnikove kaše pa je svinjskega in govejega izvora.

Barillina zelena bazilikina omaka Pesto alla genovese (3 do 4 porcije, 589 SIT) vsebuje tudi oljčno olje in pravi parmezan, poleg tega pa tudi ne gre dvomiti o svežini bazilike. Barillin Pesto alla siciliana (3 do 4 porcije, 589 SIT) je pripravljen iz sestavin po originalnem receptu in takšen je tudi njegov okus. Ker je v njem rikota in je nekoliko bolj gost, se lepše ujame s krajšimi testeninami kot s špageti.

Brez konzervansov je tako kot že naštete omake tudi Agnesijeva Amatriciana (4 porcije, 585 SIT), ki vsebuje feferon in tako vaša usta najprej nežno razkuži, nato pa jih oblije s slanino v paradižnikovi kopeli. Med nekoliko ostrejšimi omakami je kar nekaj takšnih, ki jih namesto v testenine zamešate v riž. Pri pikantni omaki s hrustljavo zelenjavo in čilijem Spicy szechuan znamke Uncle Ben’s (2 do 3 porcije, 384 SIT) nas je sicer zmotilo, da vsebuje kar nekaj gostila, zato pa ima malo maščob, je brez konzervansov in umetnih barvil. Okrepite jo lahko s prepraženim mesom. Kljub temu opravku lahko pripravljeno jed postrežete v dobrih

10 minutah.

Zadržano

Verjetno ste že poskusili vrsto najrazličnejših omak za testenine in bi nam zlahka pomagali pri odločitvah v tej rubriki. Katero od omak bi sami morda raje uvrstili v to skupino, drugo spet v zgornjo. Odločitev je dokaj težka. Toda prav zaradi velike izbire in cen smo se odločili, da smo lahko kritični do vsake malenkosti. Buitonijeva sveža omaka s sirom (3 do 4 porcije, 399 SIT) ne vsebuje niti konzervansov niti aditivov, vendar pa je njen vonj nekoliko neprivlačen in okus medel, poleg tega vsebuje nezanemarljivo veliko maščob. Veliko težav z energijsko vrednostjo ima tudi Felixova omaka carbonara (3 do 4 porcije, 299 SIT), v kateri smo pričakovali več sira in manj škroba.

Z opazno manj zelenjave, kar je sicer skušala prikriti z močnejšimi začimbami, se Knorrova omaka z jajčevci, bučkami in papriko (3 do 4 porcije, 489 SIT) nikakor ni mogla kosati z že omenjeno tekmico italijanskega proizvajalca. Z oljčnim oljem in odsotnostjo dodanih arom se lahko pohvali Bianconijeva paradižnikova omaka z baziliko (3 do 4 porcije, 239 SIT), toda to ne odtehta neprivlačne temnejše rdeče barve in okusa po prekuhanem.

Zamrznjene glavne jedi

Tudi pri teh jedeh se nam je zgodilo, da nas je razmerje med kakovostjo in ceno nekajkrat zmedlo. Prav tako smo bili nekajkrat v dvomih glede maščob, predvsem vsebnosti nasičenih rastlinskih, na primer palminega olja. Kljub temu pa so te jedi, ki po večini vsebujejo malo ali nobenega ojačevalca okusa, lahko zelo spodobna zamenjava za običajni biftek.

Mljask

Specite Pečjakove kanelone s šunko in sirom (2 kosa, 685 SIT) v pečici, pa bo obrok uravnotežen, ne premasten in še vedno dovolj sočen. Koščki ribe, piščanca, škampi in školjke ter obilo zelenjave vas pričakujejo v Sparovi paelli (750 g, 665 SIT). Da jo spravite v užitno obliko, potrebujete le mikrovalovno pečico ali ponev s premazom proti sprijemanju, vonji in arome tople pa vam bodo sami pričarali sliko ognjevite Španije. Hokusovo zelenjavno lazanjo (450 g, 689 SIT) enostavno specite v originalni posodici, svetujemo pa vam, da jo na mizo prinesete na krožniku. Teknila bo posebno tistim, ki imate radi ohrovt in korenje.

Zadržano

Vmikrovalovki si v 16 minutah lahko pripravite Sparov riž na grški način z gyrosom (750 g, 665 SIT), ki z mesom sicer ne skopari, vendar pa smo pogrešali več sredozemskega temperamenta.

Eksotične jedi

Na današnjem jedilniku Slovencev te jedi niso več redkost. Z njimi lahko celo priredite tekmovanje med prijatelji, kdo je bolj odporen proti feferonom, in se neznansko zabavate. Če pa ste pravi moški, pripravite še nekaj vročih dodatkov, saj so industrijsko pripravljene eksotične jedi že nekoliko “udomačene”.

Mljask

Med dokaj pestro ponudbo mešanic začimb, omak in manjših prilog z najrazličnejših koncev sveta pri iskanju gotovih jedi nismo imeli lahkega dela. Izbira je večinoma omejena na zamrznjene ali dehidrirane izdelke. Sparov indonezijski Nasi goreng (750 g, 665 SIT) je pripravljen v nekaj minutah.

Dodati mu ni treba ne vode ne maščobe, izdelovalec pa se je potrudil s koščki piščančjega mesa in raznovrstno zelenjavo, ki ohrani hrustljavost. Drugo jed s pravim ravnotežjem začimb, hrustljave zelenjave in piščančjega mesa, pomešanega med bami testenine, Bofrostov indonezijski bami goreng (900 g, 1500 SIT), vam zmrznjeno pripeljejo kar na dom. Pločevinka chilija con carne Casa Fiesta (400 g, 525 SIT) navzven morda ne obeta veliko, toda ko njeno vsebino segrejete, po potrebi dolijete nekaj vode, pribora ne boste odložili, dokler jedi ne bo zmanjkalo. Brez konzervansov.

Zadržano

Kanček vode in nekajminutno praženje je dovolj, da so Maggijini praženi rezanci (2 porciji, 439 SIT) gotovi. Toda enako, kakor smo pri dehidriranih izdelkih že nekajkrat ugotovili, je tudi v tem primeru ojačevalcev okusa preveč, zelenjave in pestrosti začimb, ki bi jo pričakovali, pa premalo. Malo maščob in precej beljakovin je v mehiškem rižu Casa Fiesta (2 porciji, 655 SIT), za pripravo katerega potrebujete pol litra hladne vode in 20 minut kuhanja z mešanjem. Ubogajte naš nasvet: dodajte še 200 gramov piščanca ali govedine, in morda boste spokorili premočne arome.

Druge gotove jedi

Upamo, da vas sredi branja ni zgrabila lakota in nato še nejevolja, da smo pozabili na “tisto konkretno hrano na žlico”. Nikakor, saj vemo, da nam gredo določene jedi s pridihom bivše skupne države ob posebnih trenutkih še kako v slast. Naleteli pa smo še na nekaj nekoliko drugačnih jedi.

Mljask

Etin beljakovinsko bogat in krepak pasulj s slanino (415 g, 389 SIT) ne vsebuje konzervansov, vendar pa se ni izognil glutaminatu in ribonukleotidu. Kljub temu je prepoznaven tudi okus slanine (10 %). Isti proizvajalec vas lahko razvaja tudi s sarmami (415 g, 425 SIT), ki so takšne, kot bi jih pripravili sami doma. V liste kislega zelja sta z rižem zavita goveje meso in slanina, za boljši okus pa tudi sami vedno dodate kakšno začimbo, kajne.

Na policah z zdravo prehrano smo našli Jablanine pirine polpete (350 g, 471 SIT), ki so zanimiva in okusna obogatitev podobnih vegi “zrezkov”. Naravno pridelana pira in druga žita so obdelani tako, da polpet ne bo razpadel, okus pa je dokaz, da so polpete povsem brez kemičnih dodatkov. O lazanjah smo že govorili, vendar pa vas Mlinotestova mesna lazanja (400 g, 725 SIT) ne čaka v zamrzovalni skrinji, marveč v hladilniku. Ker gre za v šestih mikrovalovnih minutah pripravljeno testeninsko poslastico za dva srednje lačna, smo jo morali uvrstiti v naš izbor.

Zadržano

Resnično enostavno odpiranje omogoča hiter dostop do vsebine Riomarove pločevinke Insaltissime s tuno in koruzo (2 pločevinki po 160 g, 825 SIT) in jo začnete jesti. Toda ne pričakujte preveč. Konsistenca je pravzaprav preveč razdrobljena, okus pa pod pričakovanim od videnega. Poleg tega vsebuje odločno preveč rastlinske maščobe, med katero pa ni oljčnega olja. Kot obljublja ime, so vegetarijanski burgerji Valsoia (2 polpeta, 719 SIT) iz soje že termično obdelani, tako da potrebujete le 5 minut, da jih pogrejete v ponvi. Z njihovo vlaknino in nenasičenimi maščobami boste vsekakor storili veliko dobrega za svoje zdravje, toda glede okusa in konsistence prepuščamo

končno izbiro vam. Zlasti če si obetate romantično večerjico in sta oba še zelo “sveža” vegetarijanca.

Zamrznjene pice

Dobro, ne bomo jih primerjali s tistimi, ki jih peče vaš najljubši picopek. Najprej pa nas zanima, kakšno pečico imate? ! Boljše so novejše z ventilatorjem, saj bo tako pica okusnejša, hitreje pečena in bolj hrustljava. In četudi imate tako pečico, vedite, da so pečene zamrznjene pice običajno bolj suhe in manj polnega okusa, povrh vsega pa so nekatere nadevane predvsem z maščobo (oljčno olje ima najmanjši delež) in kalorijami.

Mljask

Zanimiva kombinacija šunke (45 gramov), sira, okusnega paradižnika in brokolija na tankem hrustljavem testu Dr. Oetkerjeve pizze s šunko (330 g, 559 SIT) vas zagotovo ne bo spravila v zadrego pred povabljenimi. Držite se navodil priprave, pa vas bodo poslali po nove. Hitro pripravljena in bolj namenjena “pospravljanju” z rokami je Bofrostova focaccia (470 g, 1500 SIT), ki v sredini skriva nežno mocarelo, rezine na žaru pečenih bučk in paprike in pristno paradižnikovo omako. Ker je testa nekaj več, priporočamo, da skrbno pomislite tudi na pijačo. Za večerni prigrizek in pomenek pa je ravno prav velika Pečjakova zelenjavna pizza (380 g, 640 SIT) z različno zelenjavo, ki jo lahko pojeste tudi z rokami, saj maščoba ne bo polzela po njih.

Zadržano

Z zanimanjem in oblizovanjem smo čakali Sparovo pico po ameriško American style pizza, peperoni (425 g, 425 SIT), ki je v svojem imenu obljubljala tudi pikantno salamo. In res smo jo, pripravljeni na debelejše testo, tudi dočakali. Vemo, da Američani na vse gledajo z veliki očmi (in usti), toda maščoba, ki se je prelivala po tej bogato obloženi “palačinki”, ji je prinesla črno piko. Podobno bi deloma zaradi maščobe, deloma pa šunke tudi Guseppejevo pico šunka in sir (345 g, 405 SIT) verjetno ponudili le najbolj lačnim oziroma takrat, ko bi bolj potrebovali podlago za nadaljevanje večernega “pohoda”.

Če pri sladici nekoliko intenzivneje uporabite svojo domišljijo, potem vaši večerji manjka le še solata. Pa brez skrbi, tudi za to je že poskrbljeno, da je raznovrstna, očiščena in narezana na manjše lističe, ki jih morate le še zabeliti. Še več, kupite lahko tudi Cekinove rezine kuhanega krompirja (235 SIT) in iz njih v manj kot minuti pripravite na primer krompirjevo solato. Vrečke najdete v hladilniku.

Mojca Jamnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri