7 načinov, kako lahko nadomestite meso

7 načinov, kako lahko nadomestite meso (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2016

Obstaja veliko okusnih opcij, ki nadomeščajo mesne beljakovine in občasno ni slabo, da jih izkoristite. 

Seveda od vas ne zahtevamo, da svoj življenjski slog popolnoma spremenite in npr. postanete vegeterijanci, vseeno pa se je morda dobro zavedati, da je omejevanje vnosa mesa eden izmed pomenljivih načinov, kako pomagati planetu. In to ne pomeni, da morate živeti na tofuju, viru beljakovin, ki ga vegeterijanci bodisi obožujejo bodisi ga sploh ne marajo.

Obstaja veliko okusnih opcij, ki nadomeščajo mesne beljakovine. Za začetek poskusite z nekaterimi brezmesnimi večerjami, nato pa gradite od tu naprej.

Kvinoja

Vaša shramba ni popolna, če se v njej ne nahaja visoko hranljiva kvinoja. Znana kot 'mati žit' kvinoja vsebuje vse potrebne aminokisline, visoko količino železa, kuhanje pa zahteva manj časa do kuhanja riža.

Vročo kvinojo poskusite skupaj z zelenjavo na pari, hladno pa lahko pripravite v solati. Prav tako lahko pripravite kvinojine testenine.

Vegiburger

Celo najbolj zapriseženi mesojedci obožujejo vegiburger - ti segajo daleč od dolgočasnih predstav, ki jih še vedno gojijo mnogi. Res je, da vegiburger po okusu ne more biti enak mesnemu 'kolegu', vendar različni okusi in sestavine zagotavljajo hranilen, poln obrok.

Mandlji

Mandlji spadajo med vrste oreščkov in so polni beljakovin in kalcija. Predstavljajo okusno malico, ki vsebuje zgolj par gramov ogljikovih hidratov. Poleg surovih oreščkov lahko poskusite tudi mandljevo mleko ali mandljevo maslo.

Več: Tako preprosto doma naredite slastne rastlinske napitke

Organski jogurt

Ima za sabo 4500-letno zgodovino. Poln je beljakovin, kalcija in kultur živih mikroorganizmov in v kombinaciji s koščki sadja zagotavlja zdrav in okusen zajtrk ali sladico. Za vaše telo so najboljši navadni, organski, polnomastni jogurti. Jogurti z nizko vsebnostjo maščob so namreč visoko procesirani, tisti z okusom pa vsebujejo velike količine sladkorja oz. fruktoznega sirupa.

Tempeh

Organski tempeh in tisti, ki ni genetsko modificiran, je pripravljen iz fermentiranih sojinih zrn in riža. Vsebuje veliko vlaknin in beljakovin. Ima oreškast okus in je precej bolj hranljiv od tofuja, zato bo z lahkoto potešil vašo lakoto.

Stročnice

Stročnice, kot recimo leča , fižol in čičerika, so nasitne in vsebujejo veliko beljakovin in vlaknin.

Preberite si preprost recept za pripravo humusa - namaza iz čičerike, ki  je  odličnega okusa.

Sir

Kljub temu da sir za vegane ni možna izbira, obstaja velika ponudba organskih pridelanih sirov, kot sta npr. cheddar in mozzarella. Vsekakor vredno gurmanskega užitka.