Sadje in njegovi učinki na telo

10. 7. 2008
Deli
Sadje in njegovi učinki na telo (foto: Profimedia)
Profimedia

Sadje je okusno in ima malo kalorij. Vsebuje pa veliko vitaminov – in je zelo učinkovito! Pripravili smo vam seznam sadežev in njihovih učinkov na telo.

Pomaranča

  • Od vseh agrumov (po limoni) ima najvišji delež vitamina C, vsebuje veliko kalija, kalcija in fosforja.
  • Krepi imunski sistem in pospeši delovanje presnove.

Marakuja

  • Vsebuje veliko vitamina C, beljakovin, kalija in niacina.
  • Pomaga pri previsokem krvnem tlaku in pri težavah s spanjem. Marakuja ima pomirjajoč učinek.

Sliva

  • V tem modrem sadežu je naraven sadni sladkor, veliko vitamina A in skoraj vsi vitamini B.
  • Odstranjuje prekomerno vodo iz telesa in spodbuja prebavo.

Borovnica

  • Vsebuje vitamine A in C, kalij, magnezij in tudi baker.
  • Ta čisti kri in znižuje raven sladkorja v njej. Borovnice poleg tega blažijo vnetja dlesni.

Malina

  • Ta vrsta jagodičja je predvsem bogata z minerali, kot sta kalcij in magnezij.
  • Podpira izgradnjo kosti in zob, pospešuje čiščenje krvi in spodbuja izgradnjo mišic.

Hruška

  • Vsebuje veliko kalija in fosforja.
  • Skrbi za odvajanje odvečne vode iz telesa in krepi živčni sistem. Sveže listje hruške (kot čaj) pomaga pri vnetjih ledvic in mehurja.

Češnja

  • V češnji je vsega po malem, npr. vitamina C, kalija, kalcija in železa.
  • Preprečuje nastanek putike, spodbuja prebavo in presnovo. Sok iz češenj znižuje vročino.

Jabolko

  • Ta sadež ima blago kislino in vsebuje veliko balastnih snovi.
  • Jabolko učinkuje odvajalno, v nastrgani obliki pa pomaga pri driski in čisti zobe.

Jagoda

  • Ta mali sadež je poln vitamina C, 150 g jagod na dan pa pokrije našo potrebo po tem vitaminu.
  • Zaradi vsebovanega katehina učinkuje protibakterijsko in blaži vnetja.

Kivi

  • Vsebuje zelo veliko vitamina C in vitamina K.
  • Uravnava imunski sistem, podpira čvrstost žil, krepi vezivno tkivo, spodbuja zmožnost koncentracije in pomaga pri obvladovanju stresa.

Figa

  • Vsebuje karotin in vitamine skupine B.
  • Pomaga pri zaprtosti, krepi zmožnost koncentracije in živce. Poleg tega krepi nohte, lase in izboljšuje kakovost kože.
Dobro je vedeti:

Praviloma sadje shranjujemo na hladnem, kjer temperatura ne sme biti višja od 7 stopinj in kjer je dovolj vlage ter zračno (da sadje ne izgubi tekočine).

Če sadje shranjujete v hladilniku, naj bo v odprti vrečki. Jabolka shranjujte posebej, ker zaradi njih zelenjava in drugo sadje hitreje zori. Za banane je najboljše, da jih obesite.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek