Ni čudno, da je veliki Lionel Messi nor nanj: ta napitek daje energijo, pomaga pri hujšanju in razgrajuje maščobe

8. 5. 2024
Deli
Čeprav je poln antioksidantov in drugih stimulansov, bi bil učinek na hujšanje lahko tudi posledica kofeina - meni dietetik dr. Duane Mellor z univerze Aston. (foto: Instagram @leomessi (Posnetek zaslona))
Instagram @leomessi (Posnetek zaslona)

Ga že poznate?

Kljub grenkemu okusu je čaj yerba mate ali samo mate ena izmed najljubših pijač Argentincev, bolj priljubljena kot kava. Zagovorniki trdijo, da ta napitek pomaga pri hujšanju, pospešuje presnovo, razgrajuje maščobe in lahko izboljša telesno zmogljivost ter poveča raven energije. Zato ne preseneča, da so med slavnimi ljubitelji in ambasadorji te čarobne pijače izstopali slavni nogometaš Lionel Messi in številni njegovi rojaki.

Preberite še: 

Priprava in serviranje

Pitje čaja yerba mate v Južni Ameriki ima svojo tradicijo. Pije se toplo ali ohlajeno iz posebne skodelice s kovinsko slamico, imenovane bombilla. Za čaj se uporabljajo listi in steblo rastline Ilex paraguariensis, sam postopek pa vključuje potopitev rastline v vročo vodo. Čaj pogosto postrežemo s prežganim sladkorjem, limoninim sokom ali mlekom.

Dober je v boju proti debelosti in daje energijo

Čaj yerba mate je poln kofeina in daje podoben dvig energije kot kava, a kot poudarjajo ljubitelji, se ob njegovem pitju počutijo veliko bolje.

Z 80 miligrami kofeina na skodelico yerba mate vsebuje približno enako količino kofeina kot skodelica kave. Je varen stimulans živčnega sistema, po nekaterih raziskavah pa lahko že prva skodelica mate čaja zjutraj pomaga pri hujšanju.

Raziskovalci iz Brazilije so povedali, da ima ta zeleni napitek obetavne učinke v boju proti debelosti, južnokorejska študija pa je pokazala, da so ljudje s prekomerno telesno težo, ki so jemali kapsule yerba mate vsak dan, izgubili do 0,7 kg.

Drugo delo je pokazalo podobne koristi. Študija iz leta 2018 na Norveškem je preizkusila dodatek na 11 moških kolesarjih in ugotovila, da povečuje količino pokurjene maščobe med vadbo.

Čaj Yerba je tudi bogat s polifenoli, močnimi spojinami, ki pospešujejo presnovo, in drugimi hranili, vključno z antioksidanti, aminokislinami, vitamini in minerali.

"Čeprav je poln antioksidantov in drugih stimulansov, bi bil učinek na hujšanje lahko tudi posledica kofeina," meni dietetik dr. Duane Mellor z univerze Aston.

Lahko zaščiti pred okužbami

Yerba mate lahko pomaga preprečiti okužbe z bakterijami, paraziti in glivami. Nekatere starejše študije so pokazale, da visok odmerek izvlečka Yerba mate inaktivira Escherichia coli, bakterijo, ki povzroča simptome zastrupitve s hrano, kot so želodčni krči in driska. Spojine v tej pijači lahko tudi preprečijo rast Malassezia furfur, vrste glive, ki je odgovorna za luskasto kožo, prhljaj in nekatere kožne izpuščaje. Vendar so potrebne boljše in novejše raziskave na tem področju.

Varnost in neželeni učinki

Zdravim odraslim, ki ga občasno pijejo, Yerba mate verjetno ne bo škodoval.

Kofein v tem čaju lahko povzroči neželene učinke, vključno z:

  • bolečinami v trebuhu;
  • težavami s spanjem;
  • občutki nervoze;
  • hitrim srčnim utripom.

"Zato se je pred uživanjem čaja yerba priporočljivo posvetovati z zdravnikom," zaključuje klinika Mayo.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu