Preženite napihovanje v trebuhu

Preženite napihovanje v trebuhu (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 10. 2012

Zdravje in dobro počutje izvirata iz pestre in raznolike prehrane. S pravo izbiro živil se lahko poslovite od napihovanja v trebuhu, spahovanje pa bo le še neprijeten spomin.

Pšenica je živilo, s katerim pretiravamo. Samo pomislite, v koliko različnih oblikah in kolikokrat na dan jemo pšenico od najbolj rosnih let, dan za dnem.

Ko boste pšenico izgnali iz kuhinjskih omar in z družinskega jedilnika, se bo vaše počutje izboljšalo. Poslovili se boste lahko od napihovanja v trebuhu, spahovanje pa bo le še neprijeten spomin.

Odkrijte stara žita

Polnozrnata žita so odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin in pomemben del zdrave prehrane. Čas je, da spet odkrijemo stara žita, ki po hranilnih vrednostih presegajo pšenico.

Poskusite starodavni kamut, žito faraonov, iz katerega lahko spečete nebeško dober kruh ali odlična peciva. Med piro in pšenico skorajda ni razlike v okusu, je pa pira lažje prebavljiva in ne povzroča težav.

Proso je edino žito, ki v telesu povzroči alkalni učinek in blagodejno vpliva na želodec in črevesje.

Ajda okrepi slabotne; ajdovo kašo lahko pripravimo kot rižoto – na sto in en način. Koruzo občasno uporabljamo za kruh ali polento, a mnogo premalo. In potem so tu še rž, oves, ječmen, amarant, kvinoja, soržica in morda še kakšno.

Danes zato za malico pripravimo okusne koruzne ocvrtke.

Koruzni ocvrtki z namazom iz indijskih oreškov in oliv
  • Ocvrtki

Sestavine:

  • 250 g mehke pirine moke
  • 50 g polnozrnate koruzne moke
  • 0,5 čajne žličke soli
  • 15 g kvasa
  • 200 ml žitnega mleka
  • 0,5 čajne žličke sladkorja
  • 2 jajci
  • malo olivnega olja za pečenje

Priprava:

Vse sestavine stresemo v skledo in z mešalnikom na svedre temeljito premešamo. Pustimo počivati pol ure, da začne vzhajati, nato na srednji temperaturi segrejemo namaščeno ponev. Z žlico oblikujemo ocvrtke in jih položimo na ponev. Pokrijemo s pokrovko in pečemo nekaj minut, da rahlo narastejo in se zlato zapečejo. Obrnemo in enako zapečemo še z druge strani.

  • Namaz iz indijskih oreškov in oliv

Sestavine:

  • 400 ml indijskih oreškov
  • predhodno namočenih 6 ur v vodi
  • 2 mladi čebulici brez zelenja
  • majhen, nasekljan strok česna
  • 4 jušne žlice kvasnega posipa
  • 2–3 žlice limoninega soka
  • 50 ml olivnega olja
  • sol, mleti poper
  • voda po potrebi
  • 10 drobno narezanih črnih oliv
  • 2 žlici drobno narezanega drobnjaka

Priprava:

Vse sestavine razen oliv in drobnjaka stresemo v močan kuhinjski mešalnik in mešamo, da nastane gladek kremast namaz. Dodamo olive in drobnjak in še enkrat na hitro premešamo.

Priprava obloženega kruhka: Kruhek prerežemo, namažemo z namazom, obložimo s solato in drugo zelenjavo po želji.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja