Zdravilne učinkovine v čokoladi

29. 11. 2012

Čokolada je greh, dostopen veliko ljudem. Dokler si jo privoščimo v razumnih mejah, razen vpliva na telesno težo nima posebej dramatičnih posledic.

Čokolada nas s svojim polnim, toplim in aromatičnim okusom razveseli, pocrklja in potolaži. Ljudje si je zaželimo, kadar smo utrujeni, vznemirjeni zaradi stresa ali žalostni. Nesrečnim v ljubezni vsaj za trenutek pričara evforično razpoloženje, po katerem hrepenijo.

Bilo je obdobje v času bivše Jugoslavije, ko se čokolade pri nas ni dobilo. Nadomestili so jo z nekakšnimi neokusnimi, rjavo obarvanimi sladkornimi ploščicami, ki so na čokolado spominjale le na videz. Dobro se še spomnim blaženega občutka sreče, ki jo je sprožil košček čokolade v ustih, kadar je ta po kakšnem kanalu iz zamejstva pricurljala do nas.

Čokolada ni odkritje sodobnega časa

Arheološka odkritja razkrivajo, da so napitek iz kakava poznali že davno pred našim štetjem. Bil je privilegij azteških vladarjev in del mističnih, religioznih obredov duhovniške kaste. Verjetno so kakav prav zaradi tega kasneje poimenovali hrana bogov.

V filmu Čokolada lepa in skrivnostna Vianne (Juliette Binoche) s svojimi čokoladnimi umetnijami, ki skoraj mejijo že na čarovništvo, pozdravi srčne bolečine in poteši najrazličnejše potrebe okostenelih vaščanov male francoske vasice Lansquenet. Celo Johnny Deep se ni mogel upreti čarobni privlačnosti Vianne in njene čokolade. Drage dame, ta trik si vsekakor velja zapomniti.

Zdravilni kakav

V resnici je kakav živilo z neverjetnim seznamom zdravilnih učinkovin, ki vplivajo na telo in dušo.

Od vseh živil vsebuje največ magnezija in antioksidantov, veliko železa, kroma, teobromina, cinka ...

Koristi srcu, ožilju, prebavilom, kostem, imunskemu sistemu, možganom, znižuje krvni tlak in LDL-holesterol v krvi, dviguje energijsko raven našega telesa in deluje kot antidepresiv.

Vendar pa se velika večina teh neverjetnih lastnosti izgubi v postopkih priprave slastnih čokoladnih dobrot, po katerih segamo z velikim veseljem.

To čudežno surovino obdelajo toplotno in drugače, ji dodajo velike količine prečiščenega sladkorja, mleka, maščob in umetnih arom. Iz naravnega superživila naredijo sicer okusen priboljšek, ki pa še zdaleč ni to, s čimer se sami pri sebi tolažimo.

Da bi bila naša hrana zdravilo in zdravilo naša hrana, kot je rekel Hipokrat, izberimo presni kakav in poslastice, ki so pripravljene iz njega.

Na začetku je večina ljudi malce zadržana do presnega, vendar pa zapornice popustijo takoj, ko prvič okusijo presno sladico. Tega doživetja se z besedami skoraj ne da opisati. V ustih začutimo cel spekter različnih okusov, ki se zlivajo v popolnoma nov, presenetljiv in osupljiv občutek, ki je več kot le okus.

Kdor je čokolado poimenoval hrana bogov, je imel prav. In Vianne ni bila čarovnica, le zelo dobro je poznala in uporabljala čarobne lastnosti čokolade.

Katja Mrzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja

Preverite še: