Zajtrk je prvi obrok v dnevu, zato je smiselno, da je poln hranljivih jedi, ki napolnijo z energijo in dodobra nasitijo.
Od jedi, ki so na jedilniku za zajtrk, je navsezadnje odvisno tudi nihanje krvnega sladkorja in poseganje po nezdravih prigrizkih, kar lahko postopoma vodi do neželenih kilogramov. Poleg delovanja presnove in genetike imajo namreč vlogo pri vitki liniji tudi navade prehranjevanja. Katere jedi si za zajtrk torej pogosto privoščijo ljudje, ki nimajo težav z nihanjem teže?
Ne spreglejte:
Beljakovinsko bogate jedi so primerna izbira za hranljiv in bogat zajtrk
Trenerka Natalija Vaske za zajtrk priporoča beljakovinsko bogate jedi. »Uživanje hranljivega zajtrka z visoko vsebnostjo beljakovin lahko zmanjša željo po hrani in vam pomaga, da ostanete dlje časa siti,« poudarja.
Prvi obrok v dnevu prav tako postavlja lestvico za nivo krvnega sladkorja in energije, kar je povezano tudi z močjo volje in osredotočenosti. Priporočljivo je, da je zajtrk sestavljen iz beljakovin, zdravih maščob in vlaknin.
Konkretni primeri štirih jedi so lahko na primer:
- Jajca s polnozrnatim toastom,
- ovsena kaša z oreščki in sadjem,
- grški jogurt z dodatkom semen in jagod,
- avokado na toastu, ki mu lahko dodate mocarelo, paradižnik in nekaj kapljic olivnega olja.
Tovrstne jedi vas bodo za dlje časa nasitile in zmanjšale možnost prenajedanja tekom dneva.
Kaj pa sladki obrok za zajtrk?
Številni ljudje za zajtrk radi posežejo po sladkih jedeh, med katerimi so pogosto tudi pekovski izdelki, rogljički in kosmiči z dodanim sladkorjem. Zdravnik, dr. Kris van Tuleken to odsvetuje in poudarja, da sladke jedi za zajtrk vodijo do manjšega kroženja energije, prispevajo k utrujenosti in pospešijo občutek lakote.
Ravno nasprotno pa z jedmi, ki vsebujejo beljakovine kot so jajca in zdrave maščobe, kot na primer avokado ali mastne ribe ter vlaknine iz zelenjave, telo pridobi bolj stabilno energijo in uravnovešen krvni sladkor, kar med drugim vodi tudi do bolj uravnotežene telesne teže.
Vir: nova.rs