10 razlogov, zakaj bi morali kurkumo uporabljati pogosteje

10 razlogov, zakaj bi morali kurkumo uporabljati pogosteje (foto: Profimedia) Profimedia
13. 1. 2016

Kurkumo brez težav uvrstimo med bolj odlične in za zdravje pomembne začimbe. Preverite 10 razlogov, zakaj bi morali kurkumo uporabljati pogosteje.

Kurkuma – kraljica začimb

Kurkuma (Curcuma) je začimba z Daljnega vzhoda, sorodnica ingverja. Tudi po videzu spominja nanj – razvejan gomolj ima čvrsto lupino rjave barve, le 'meso' je pri kurkumi oranžne barve.

Prašek, ki oplemeniti tako sladke kot slane jedi, pridobivajo z mletjem posušenih gomoljev. Še posebej dobro se poda omakam in enolončnicam. Če pa neradi eksperimentirate v kuhinji, si lahko privoščite, na primer, kurkumin čaj, saj deluje kot zdravilo tudi v zelo majhnih odmerkih.

Kurkuma je v Indiji zaradi svojih izjemnih zdravilnih učinkov poznana tudi kot sveto živilo, v nekaterih zapisih celo navajajo, da poseduje energijo božanske matere Mahalakshmi. Marco Polo pa kurkumo v svojem dnevniku opisuje kot koreniko, ki ima vse značilnosti pravega žafrana, a ni žafran.

Kurkuma med drugim vsebuje vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, E in K, minerale: kalcij, železo in cink, pa tudi vlaknine. Glavna sestavina kurkume je kurkumin, ki ima izjemno protivnetno in antibakterijsko delovanje.

Razlogi, zakaj bi morali kurkumo uporabljati pogosteje

  1. Čisti kri in prebavila, ter izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu.
  2. Spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju in tako uravnava presnovo ter pospešuje prebavo. Pomaga pri napihnjenosti in tiščanju. Če imate prebavne težave, poskusite z jogurtom v katerega vmešate nekaj kurkume.
  3. Pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom. Za to je zaslužen kurkumin, ki za jetra deluje kot stimulant.
  4. Ščiti srce in ožilje in znižuje slab holesterol.
  5. Zdravi gingivitis ali vnetje dlesni in odpravlja zadah iz ust.
  6. Je odlična za dezinfekcijo ran in opeklin. Uporabite jo lahko tudi zunanje: malo kurkume nanesite na odrgnino in jo čez nekaj časa sperite s hladno vodo.
  7. Blaži bolečine, predvsem, če imate težave z artritisom in revmo.
  8. Lajša vnetje sinusov in grla ter pomaga pri astmi. Če imate vneto grlo, zmešajte 1 čajno žličko kurkume z vročim mlekom.
  9. V indijski medicini se pogosto uporablja tudi za zdravljenje različnih vrst luskavice.
  10. Farmakologi iz Bhangavarja v Gujaratu (Indija) so celo primerjali delovanje kurkume (kurkumin) in Prozaca (fluoksetin) - antidepresiva. Rezultati so pokazali, da je kurkuma pri zdravljenju resnih depresivnih motenj enako učinkovita kot Prozac.

Čeprav ima kurkuma toliko izjemnih zdravilnih učinkovin, pa je treba paziti pri količini. Priporočena dnevna količina je od 3 do 10 g, najbolje porazdeljenih čez cel dan. Če imate želodčne težave ali težave z zgoščevanjem krvi, se pred uporabo posvetujte z osebnim zdravnikom. Prav tako naj se pred uporabo z zdravnikom posvetujejo nosečnice.

Preverite še 12 zdravilnih učinkovin mandarin in najboljše trike, kako se upreti virusom (in kaj pomaga, če že zbolimo).

Priporočamo tudi: 7 pravil zdravega prehranjevanja