Granatno jabolko - čisto poseben sadež, ki pomaga tud pri prehladu in gripi

Granatno jabolko - čisto poseben sadež, ki pomaga tud pri prehladu in gripi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 10. 2015

Granatno jabolko je čisto poseben sadež. Je prava zakladnica vitaminov, ki preprečujejo razne bolezni, med drugim pa lahko nadomesti tudi agrume in tako dopolni vaš zdravi jedilnik.

Semena granatnega jabolka so resda majhna, vendar pa so obilno založena s polifenoli, ki zmanjšujejo in preprečujejo škodo, ki jo na DNK povzročajo prosti radikali. Zato zmanjšujejo tudi tveganje, da obolite za rakom.

Pravi čas za uživanje granatnega jabolka je od septembra do januarja. Granatna jabolka dozorijo na drevesu in jih torej obirajo zrela, kar jim daje bogat okus.

Za zdravje koristen sadež

Granatno jabolko je prav poseben sadež, ki v sebi skriva izjemno veliko semen, obdanih z živo rdečim mesom, zaradi katerih naj bi ljudje, ki ga uživajo, postali bolj plodni. V mnogih kulturah namreč velja za simbol plodnosti, velikokrat pa se ga uporablja v okviru še posebno slavnostnih jedilnikov.

Granatna jabolka rastejo kot majhna drevesa, spomladi pa se bohotijo z oranžnordečimi cvetovi. Znane so tudi pritlikave oblike z majhnimi sadovi. Ti niso najbolj priljubljeni v kuhinji, so pa zato zelo lep okras.

Sadeži so izredno cenjeni zaradi semen, bogatih z antioksidanti, vsebujejo pa tudi zelo veliko vitaminov C, B2 in B3 ter rudnin, kot sta kalij in fosfor. Vsebujejo tudi veliko sadnih kislin in močnih antioksidantov polifenolov, ki preprečujejo razne bolezni.

Kako izbrati dober sadež?

Svež sadež

Najbolje je seveda uživati svež sadež. In če ste v dvomu, kakšen sadež izbrati, da bo bogatega okusa in visoke hranljive vrednosti, upoštevajte naslednje: pazite, da izberete sadež s tanko in čvrsto kožo temne barve, ki naj bo brez razpok.

Dobra lastnost granatnega jabolka je tudi ta, da dobro zdrži na sobni temperaturi ali v hladilniku. Le ne pustite ga sončni svetlobi.

Sok

Če si zaželite sok granatnega jabolka, mu privoščite ročno ožemanje, nikar ga ne izpostavljajte električnim ožemalnikom, saj bodo zmleli tudi membrano.

Granatno jabolko v receptih

Zelo dober je tudi za grizljanje, lahko ga dodate raznim sladicam ali z njim obogatite marinade (sok tega jabolka zmešajte z medom, v mešanici pa marinirajte perutnino). Z njegovim sokom lahko tudi samo premažete piščančje perutničke.

Tudi k avokadovi omaki (gvakamole) se poda, nekateri pa z zrni napolnijo tudi čilije. Dobro se ujame z agrumi, tako na primer tudi v sadnih solatah.

Poskusite zrna granatnega jabolka še s pečenim lososom. Kakor koli ga boste že uporabili, vas bo prijetno presenetil z bogatim okusom in barvo, ki jo da jedem.

Uživanje sadeža

Sadež prerežite na pol in pojejte rdeča semena. Ljubitelji izredno bogatega soka lahko iz sadeža preprosto iztisnejo sok, nekateri pa sadež zaprejo v plastično vrečko in z dlanjo povaljajo po trdi površini, da zrna popokajo. Iz razpoke v lupini po slamici popijejo sok iz sadeža. Priročno, kajne?

Proti prehladu, gripi ... in še čem

Sok granatnega jabolka se priporoča tudi proti povišani telesni temperaturi ter za blaženje kašlja in astme.

S posušenimi semeni je mogoče celo odpraviti črevesne zajedavce, nekateri pa nanj prisegajo pri težavah z ledvičnimi kamni.