Kako piknik narediti bolj zdrav?

Kako piknik narediti bolj zdrav? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 4. 2022

Maj že trka na vrata, z njim pa se navadno prične sezona piknikov! Takrat ponavadi pojemo več nezdrave hrane, ob rednih piknikih pa se to pozna tudi na telesni teži. Preverite, kako v pikniku uživati tudi, če si želite jesti bolj zdravo ali izgubiti kak odvečen kilogram.

Meso

Zvezda piknikov so ponavadi čevapčiči, pleskavice, ražnjiči in druge dobrote. Izberite meso, ki vsebuje manj maščob, a je vseeno slastno; piščančja prsa ali ražnjiči so denimo manj mastni od čevapčičev ali pleskavic.

Zelenjava

Poskrbite, da bo na vašem krožniku veliko zelenjave! Ta vsebuje številne vitamine in minerale, obenem pa ima nižjo kalorično vrednost. Če pojeste več zelenjave, boste imeli manj prostora za manj zdrava živila. Privoščite si zelenjavo na žaru ali slastno solato.

Omake

Tudi nekatere omake ter pomake so polne maščob in kalorij. Pri uporabi omak bodite zmerni oziroma uporabljajte bolj zdrave različice.

Olje

Če hrano pripravljate vi, pazite, da med pripravo ne pretiravate z oljem. Tudi hrana, ki jo pripravite z manj olja, je odličnega okusa in bo navdušila vaše goste.

Pijača

Sladke pijače imajo navadno nizko hranilno in visoko energijsko vrednost. Tudi alkoholne pijače imajo (sploh v prekomernih količinah) številne negativne učinke na zdravje. Bodite zmerni pri pijači oziroma si raje privoščite vodo, limonado ali sveže iztisnjen sok.

Pri vsemu pa je najpomembnejša zmernost. Tudi, če si občasno privoščimo manj zdrava živila, ni s tem nič narobe, dokler ne pretiravamo. Sploh v času, ko je več piknikov, pa lahko hitro ogrožamo svoje zdravje, zato je pomembno, da zavestno izbiramo hrano, ki jo bomo vnesli v svoje telo.