Pozabite na navaden krompir, to je vaš novi zaveznik pri hujšanju: Ta okusni gomolj kraljevskega odtenka je poln antioksidantov in vlaknin, ki skrbijo za vaše zdravje

Pozabite na navaden krompir, to je vaš novi zaveznik pri hujšanju: Ta okusni gomolj kraljevskega odtenka je poln antioksidantov in vlaknin, ki skrbijo za vaše zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2023

Poleg tega, da je ta zelenjava čudovite barve, je polna zdravju koristnih snovi. Od boja proti vnetjem do zaščite srca, vijolični krompir vas bo poskrbel za vse. Vijolični krompir je živahen, vsestransko uporaben in hranljiv, zato ga morajo imeti vsi izkušeni ljubitelji krompirja.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Krompir imamo radi, vendar moramo priznati, da z vidika hujšanja ni najbolj zanimiva zelenjava, zlasti zaradi relativno visokega glikemičnega indeksa, ki presega 50. Čeprav krompir slovi po tem, da povzroča povečanje telesne teže, študije kažejo, da lahko na to vplivata vrsta izbranega krompirja in način njegove priprave.

Če želite omejiti raven sladkorja v krvi, morate omejiti uživanje navadnega krompirčka in se odločiti za eno od njegovih alternativ. Priskrbite si vijolični krompir, ki lahko pomaga povečati zdravstvene koristi vaše vsakodnevne prehrane.

Barvita hrana ni zgolj lepa na pogled - barve so namreč lahko so tudi znak hranilne vrednosti. In vijolična je mogočna. Ta kraljevski odtenek izvira iz antocianinov - antioksidantov, ki se borijo proti boleznim. Zaradi pigmenta so živila rdeča, modra in vijoličasta, odvisno od vrste antocianina (teh je na stotine). Visoka vsebnost antioksidantov v teh pigmentiranih krompirjih se bori proti vnetjem in pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca in raka, je razvidno iz študije iz leta 2021 v reviji Antioxidants. 

Kaj je vijolični krompir?

Vijolični krompir je vrsta korenovke, ki spada v družino Solanaceae ali njivske vrtnine. So v tesnem sorodstvu z drugimi njivami, vključno z jajčevci, paradižnikom in papriko.

Ta krompir je še posebej priljubljen v Južni Ameriki, saj izvira iz Peruja in Bolivije, in lahko doseže nekoliko večjo velikost, če se pusti, da doseže polno zrelost. Ima okus po oreščkih in zemlji ter je odličen kot priloga, ki dopolnjuje skoraj vsako glavno jed. Čeprav imajo vsi krompirji, vključno z vijoličnim sladkim krompirjem, modrim krompirjem, belim krompirjem in rumenim krompirjem, veliko ogljikovih hidratov, vsebujejo tudi vlaknine ter vrsto pomembnih vitaminov in mineralov.

Čeprav večina nas dobro pozna živo oranžno sorto sladkega krompirja, je ta okusna zelenjava na voljo v različnih odtenkih, od bledo rumene do temno vijolične. Vijolični krompir je sladek, čeprav manj kot oranžni. Po vsebnosti makrohranil je podoben rjavemu krompirju, le da ima vijolični krompir zaradi spojin, ki povzročajo vijolični odtenek, približno štirikrat več antioksidantov kot rjav krompir.

Profimedia

Zdravstvene prednosti vijoličnega krompirja

Vijolični krompir je poln antioksidantov

Za večino živil velja, da temnejša in globlja kot je barva, višja je raven antioksidantov. Sladki krompir z oranžnim mesom je bogat z beta karotenom (tako kot korenje), krompir z vijoličnim mesom pa z antocianini (kot borovnice), ki so vrsta flavonoidov. Odlična novica: Antocianini so povezani z manjšim tveganjem za številne kronične bolezni. (p.s. Za največje koristi za zdravje pojejte tudi lupino!)

Izguba telesne teže

Uživanje vijoličnega krompirja in drugih škrobnatih živil, bogatih s hranili, vam lahko pomaga preprečiti prenajedanje in prigrizke med obroki. Ko jeste zelenjavo z veliko vlakninami, vam pomaga, da ostanete siti, poleg tega pa upočasni sproščanje krvnega sladkorja in inzulina, kar lahko prepreči napade lakote.

Dober vir vitamina C

Vijolični sladki krompir vsebuje tudi zmerne količine vitamina C, še enega bistvenega mikrohranila.

S 34 mg vitamina C na srednje velik kuhan vijolični sladki krompir predstavlja 38 % priporočene dnevne vrednosti. Vitamin C je bistvenega pomena za imunski sistem in njegovo antioksidativno delovanje. 

Pomoč pri zniževanju in uravnavanju krvnega tlaka

Majhna študija, je pokazala, da lahko uživanje vijoličnega krompirja zniža krvni tlak. Razlog za to bi lahko bila visoka koncentracija fitokemikalije, imenovane klorogenska kislina, ki je bila v nekaterih študijah povezana z nižjim krvnim tlakom.

Ne smemo pozabiti na kalij, ki ga vsebujejo in prav tako pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka.

Zato so vijolični krompir in druga podobna živila odličen dodatek k vsaki dieti ali načrtu zdravljenja visokega krvnega tlaka.

Vijolični krompir znižuje tudi raven sladkorja v krvi

Vijolični krompir je morda boljši od svojih svetlejših bratrancev tudi z vidika vpliva na krvni sladkor. Raziskave kažejo, da je večja vsebnost antioksidantov v teh temno obarvanih gomoljih morda povezana z nižjim glikemičnim indeksom. Čeprav ima sladki krompir vseh barv več sladkorja, se na lestvici glikemičnega indeksa v primerjavi z navadnim belim krompirjem uvršča med "nizke". To pomeni, da se krvni sladkor dviguje počasneje, kar preprečuje strm porast in posledično padec.

Profimedia

Visoka vsebnost vlaknin

Žal večina od nas v svoji prehrani ne dobi dovolj vlaknin. Zakaj so vlaknine tako pomembne? Eden od glavnih razlogov je, da pomagajo pri nemotenem gibanju stvari v prebavnem sistemu, kar lahko pomaga odpraviti zaprtje, nepravilnosti in nelagodje.

Z zmernimi količinami vlaknin lahko krompir spodbuja peristaltično gibanje v tankem črevesju, kar lahko ublaži simptome zaprtja, napihnjenosti, krčev in želodčnih težav. Protivnetne lastnosti lahko olajšajo tudi stanja, kot je sindrom razdražljivega črevesja.

Ohranja močan imunski sistem

Vijolični krompir je odličen vir vitamina C, ki je pomemben za krepitev imunskega sistema. Vsebuje tudi več drugih hranil, med drugim kalij, magnezij in vitamin B6. Ta hranila pomagajo v boju proti okužbam in krepijo imunski sistem.

Poleg tega vsebujejo flavonoide, ki pomagajo v boju proti vnetjem in poškodbam celic ter izboljšujejo splošno zdravje imunskega sistema.

Kako jesti vijolični krompir

Vijolični krompir lahko uporabljate na vse načine, kot bi uporabljali sladki krompir ali navaden rjav krompir. Kuhajte, pecite, pretlačite, pražite in celo cvrite na zraku - vsi bodo odličnega okusa.
V teh sladkih in slanih receptih namesto sladkega krompirja uporabite enako količino vijoličnega krompirja. Vaše telo bo cenilo z antioksidanti bogato hrano, vaše oči pa bodo uživale v tej drzni barvi, ki bo polepšala vaš obrok. 

Preberite še:
Ali opuščate sladkor? Morali bi upoštevati tudi te nasvete, na katere niste niti pomislili
Priporočamo tudi:
Ta zdravila, ki jih jemlje več kot milijon ljudi, lahko povečajo tveganje za demenco – in to za kar 79 %! So tudi v vaši omarici?