Prepoznajte simptome pomankanja železa + 10 rastlinskih živil z največ železa

Prepoznajte simptome pomankanja železa + 10 rastlinskih živil z največ železa (foto: profimedia) profimedia
7. 12. 2020

Kljub temu da je pomanjkanje železa v krvi precej pogosto bolezensko stanje in lahko zelo vpliva na naše življenje, je še vedno premalo prepoznano in zato pogosto ni ustrezno zdravljeno. Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa je tako prvi korak na poti k diagnozi in zdravljenju.

 

Če nam primanjkuje železa v krvi, se lahko počutimo izredno slabo. Najbolj pogosti simptomi in znaki so:

 • utrujenost,
 • omotica in
 • težka sapa.

Pojavijo pa se lahko tudi oslabljen imunski sistem, bledica, krhki nohti in izpadanje las, razdražljivost, glavoboli, sindrom nemirnih nog ter razjede v ustih. Več informacij je na voljo na www.anemija.si. Če pri sebi prepoznamo kateregakoli od teh simptomov, je čas za posvet z osebnim zdravnikom, saj je pomanjkanje železa enostavno diagnosticirati in ga je mogoče tudi uspešno zdraviti.

profimedia
Železo v krvi je pomembno za zdravje žensk

Pri ženskah se pomanjkanje železa pojavlja pogosteje kot pri moških. Predvsem je pogostejše v nekaterih obdobjih, na primer v obdobju pred menopavzo (menstruacije), v nosečnosti in po porodu. Zato ženske ne smejo pozabiti na ustrezno preskrbo z železom v nobenem življenjskem obdobju.

Ustrezna raven železa v krvi je zelo pomembna tudi, ko se ženska odloča za zanositev. Nosečnost in porod sta za žensko telo velika obremenitev. Če ima ženska v tem obdobju dovolj železa v krvi, bo lažje kos izzivom nosečnosti in poroda ter se bo lažje spoprijela s prvimi dnevi otrokovega življenja in nato uživala v njih. Pomanjkanje železa pred zanositvijo lahko vpliva na otrokovo rast, poveča verjetnost za prezgodnji porod in zveča tveganje za majhno porodno težo.

profimedia

Poraba železa v krvi se v nosečnosti poveča zaradi rasti posteljice, ki je nov organ, ki zraste v nosečnosti, za kar je potrebno tudi železo v krvi. Prav tako med nosečnostjo v telesu kroži skoraj dvojna količina krvi, ki med drugim vsebuje plazmo in rdeče krvne celice. Število rdečih krvnih celic se zato mora povečati, za kar telo potrebuje železo. Otrok potrebuje železo že, ko se razvija v maternici, zadostne zaloge železa pa po rojstvu omogočajo pravilno rast. Železo ima ključno vlogo pri ohranjanju otrokovega zdravja od obdobja dojenčka do najstniških let.

Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov.

Pomanjkanje železa se po ocenah pojavlja pri kar tretjini svetovnega prebivalstva. Lahko prizadene vse ljudi, najpogostejše pa je pri ženskah pred menopavzo in nosečnicah ter pri otrocih do petega leta starosti.

profimedia
10 RASTLINSKIH ŽIVIL Z NAJVEČ ŽELEZA
 • 1. Pravi kakav in temna čokolada
 • 2. Suho sadje
 • 3. Melasa
 • 4. Zelenolistnata zelenjava: Pomembno je vedeti, da kuhano zelenje vsebuje več železa kot sveže.
 • 5. Spirulina in moringa
 • 6. Tofu
 • 7. Polnozrnate žitarice
 • 8. Stročnice
 • 9. Oreščki: Na prvem mestu so indijski oreščki s kar 8,22 mg železa na skodelico. Drugi so mandlji, katerih skodelica vsebuje 5,32 mg železa. Sledijo makadamija oreščki in pistacije.
 • 10. Semena: Izstopajo sezamova semena – že ena sama jušna žlica vsebuje 1,31 mg železa.

Preberite še: Kaj jesti za zdravo srce ali Opozorilni znaki možganske kapi