Se že oblizujete ob zimskih dobrotah? Če se ne želite zrediti, se založite s temi prigrizki

Se že oblizujete ob zimskih dobrotah? Če se ne želite zrediti, se založite s temi prigrizki (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2022

Ste že otvorili sezono vroče čokolade, spogledujete pa se tudi s prvo poskusno verzijo božičnih piškotov? Potem je skrajni čas, da se založite z zdravimi prigrizki. 

Začenja dišati po božiču, bi lahko rekli, kot v tisti znani pesmi. Verjetno takoj pomislite na družino, okrašeno smrečico in praznično obloženo mizo, ki ne sme manjkati. Pozabite pa, kaj vas čaka kasneje: napihnjenost, slabost, utrujenost, povečanje teže ... A kaj, ko se je tako težko upreti vsem dobrotam, kajne?

Imamo dobro novico: ne rabite se odpovedati vsej praznični hrani, da bi ostali fit in se ne bi zredili.

Boste pa morali ujeti ravnotežje, če se želite čez december prebiti brez napihnjenosti, občutka obteženosti in drugih težav. Lažje boste sprejemali odločitve glede prehrane (npr. s čim napolniti krožnik na družinski večerji), če ne boste tako lačni. Saj veste, lačne oči bi pojedle marsikaj, trebuh pa se s tem ne strinja.

Eden od dobrih trikov je, da se založite z zdravimi prigrizki, da ne boste tudi v službi in doma podlegli skušnjavi po čokoladi in piškotih. Raje si jih privoščite na družabnih dogodkih in večerjah, a vseeno v zmernih količinah. Vmes pijte veliko vode - tudi tako se boste izognili prenajedanju. Pred druženjem se odpravite na sprehod ali telovadite in si potem privoščite hranljiv obrok za dobro okrevanje. 

Kateri prigrizki bodo potešili lakoto in vas prepričali, da posežete po kakšnem piškotu manj?

Jajca

Niso ravno prigrizek, zato nanje ne bi pomislili, vendar so dobra izbira tudi, ko morate na hitro kaj pojesti Ne le, da se boste založili z beljakovinami, jajca bodo tudi spodbudila občutek sitosti, zaradi česar bo vaš praznični krožnik manj obložen in vi si boste hvaležni, ker ne boste napihnjeni. Lahko si pripravite več trdo kuhanih jajc, ki jih boste pojedli kasneje za malico, ali pripravite omleto, jajca na oko ...

Pistacije

Svoji malici dodajte pest pistacij, ali pa jih pojejte tik pred tem, ko greste na kakšen družaben dogodek, kjer veste, da bo veliko hrane. Ne skrbite, od pesti pistacij se ne boste zredili, boste pa še nekaj časa siti, zato se boste bolje odločili glede tega, kaj želite pojesti od prazničnih dobrot. Pistacije so tudi priročne za shranjevanje, zato jih lahko imate vedno pri roki.

Granatna jabolka

Profimedia

Po izgledu se granatno jabolko ujema s praznično mizo, zato ga lahko na svoji zabavi ponudite kot enega od prigrizkov in presenečeni boste, kako gostje radi posežejo po njem. Poleg vlaknin vsebuje še antioksidante, ki bodo poskrbeli za zdrav imunski sistem, zato čez zimo ne boste zboleli (seveda morate tudi v splošnem jesti zdravo in se dovolj gibati). 

Grški jogurt

Povečanju teže v decembru se lahko izognete s hrano, ki vsebuje veliko vlaknin in beljakovin, po kateri boste siti dlje časa. Grškemu jogurtu zato dodajte sadje ali oreščke - s tem boste poskrbeli še za vnos vitaminov in dobrih maščob, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. 

Profimedia

Pečena čičerika

Vsebuje ogljikove hidrate, ki jih telo presnavlja več časa, vlaknine in beljakovine, zato je dober prigrizek tudi, ko želite shujšati in iščete zdrave prehranske možnosti. Enostavna je za pripravo in lahko jo odnesete s seboj v službo, da boste imeli zdravo malico, če veste, da vas kasneje čaka manj zdravo kosilo. 

Kokice

Če jim ne dodate veliko masla, soli ali sladkorja, so lahko precej zdrav prigrizek. Malce nenavaden, vendar takšen, ki vas nasiti in prepriča, da pojeste kakšen piškot manj. Če si želite bolj prazničnega okusa, jih posujte z malo cimeta.