To se zgodi z vašim telesom, če jeste (roza) himalajsko sol!

To se zgodi z vašim telesom, če jeste (roza) himalajsko sol! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2017

Verjetno ste na policah v trgovini že videli takšno roza sol, ki se vam je morda za vsakdanjo in tako samoumevno stvar zdela nekoliko preveč draga. Tudi nas je zanimalo, v čem točno je njena posebnost, in ugotovili smo, da se njen nakup še kako izplača! Preberite, zakaj.

Himalajska sol je v zadnjih letih postala pravi hit med tistimi, ki zagovarjajo zdravo in nepredelano prehrano. Če ste do zdaj mislili, da gre le za modno muho, naj vam povemo, da temu ni čisto tako. Namreč, roza himalajska sol ima lahko za zdravje številne prednosti.

Zakaj je ta sol sploh roze barve?

Ne, to ni nekakšna umetna barva, kot bi morda sprva mislil nekdo, ki je navajen samo bele soli. 

Številni odtenki roza, rdeče in bele barve so pokazatelj, da je himalajska sol izjemno bogata z različnimi minerali in ima visoko vsebnost železa (bolj kot je rdeča oziroma temno roza, več železa vsebuje).

Kot rečeno, je roza himalajska sol bogata s sledmi mineralov, kot so natrijev klorid, sulfat, kalcij, kalij, magnezij in drugi – v bistvu ta redka vrsta soli vsebuje kar 84 mineralov, ki jih lahko najdemo tudi v človeškem telesu.

Pomembno je poudariti tudi, da s tem, ko uživate himalajsko sol, na porcijo zaužijete manj natrija, kot bi ga sicer z navadno soljo, saj je manj predelana in v večjih koščkih (kristalčkih).

Katere zdravilne učinke lahko torej pričakujete, če začnete z uživanjem himalajske roza soli?

 • izboljšano zdravje ožilja
 • izboljšanje funkcij dihal in pljuč
 • stabilnost pH ravnotežja tvojih celic in uravnoteženost elektrolitov
 • upočasnjeno staranje (zmanjšanje znakov staranja)
 • izboljšanje spanja
 • izboljšanje libida
 • zmanjšanje ravni mišičnih krčev
 • izboljšanje hidracije in uravnavanje vsebnosti vode znotraj in zunaj celic
 • okrepitev kosti
 • nižji krvni tlak
 • izboljšanje prekrvavitve
 • raztrupljanje (odstranjevanje težkih kovin in strupov iz telesa)

Prav tako pa naj bi ta sol pomagala pri pravilnem funkcioniranju metabolizma in absorbiranju hranil v črevesje ter preprečuje golšavost.

Ker je bila sol naravno ustvarjena, minerali znotraj natrija delujejo v sinergiji (tako kot imata sadje in zelenjava popolno vsebnost vitaminov in mineralov), kar pomeni, da skupaj proizvajajo učinek, ki je boljši, kot pa če bi vsak mineral deloval posebej.

Himalajska sol v primerjavi z navadno morsko in namizno soljo

Čeprav roza soli prihajajo z gora, so v bistvu prav tako morske soli, saj vse soli pridejo iz oceana ali slanega jezera, torej iz slanega vodnega "telesa".

Vendar pa je himalajska sol najčistejša izmed vseh in ima zato tudi toliko prednosti oziroma zdravilnih lastnosti.

Morska sol je druga najboljša izbira, če nimamo možnosti kupiti himalajske. Na žalost pa tudi ta vsako leto postaja bolj predelana. Da ne omenjamo visoke stopnje onesnaženosti oceanov v zadnjih letih.

Namizna sol je verjetno najslabša izbira izmed vseh, saj je osiromašena mineralov, pri čemer ji ostaneta samo natrij in klorid. Poleg tega je tudi beljena in "očiščena" s pomočjo kemikalij, za tem pa jo še ogrevajo na visoki temperaturi. Jod, ki ji ga dodajo naknadno, je navadno sintetičen, kar povzroča, da jo telo težje pravilno absorbira.

Možnosti za uporabo himalajske soli (poleg kuhanja) je ogromno:

Solne plošče lahko uporabimo kot podlago za serviranje, pri čemer pri hrani poudarijo okus soli in vsebnost mineralov. Možnosti so tri:

 1. ohlajene plošče: na njih lahko postrežete hladno jed, kot so sadje, suši, zelenjava ali sir;
 2. zamrznjene plošče: na njih lahko postrežete hladne oziroma ledene sladice ali sladoled;
 3. pogrete plošče: na njih pa lahko date zelenjavo, škampe, ribje fileje, rezine govedine ali pečeno jajce, da ostanejo jedi tople.

Okrasitev: zrna oziroma koščke himalajske soli lahko uporabite kot dekorativne kristalčke ali pa jih posipate po hrani kot okrasitev.

Kopeli: s himalajsko soljo si lahko pripravite tudi razstrupljevalno kopel, ki vam bo pomagala izločiti odvečno vodo in strupe iz telesa. Vsebnost hranil v soli spodbudi cirkulacijo in pomiri boleče mišice.

Naravno bogata z več kot 80 hranilnimi in za kožo koristnimi minerali, je kopel s himalajsko soljo lahko zelo zdravilna in sproščujoča.

Sol lahko uporabljate tudi za inhaliranje pri prehladu in težavah z dihali, kot ploščice za sprostitev utrujenih stopal, deozodorant in celo športno pijačo. Kako, si lahko ogledate TUKAJ.

Torej, kaj mislite? Jo boste začeli vključevati v svojo vsakdanjo prehrano?

Preberite še: Skrivnost mladostnega videza razkrita: preizkusite to tradicionalno japonsko masko za obraz! ali pa Kako zmanjšati količino soli, ne da bi zasovražili hrano?