Živila, priporočljiva za nosečnice

2. 4. 2022
Deli
Živila, priporočljiva za nosečnice (foto: Profimedia)
Profimedia

Prehrana v času nosečnosti igra veliko vlogo, saj pripomore k zdravemu razvoju ploda. Preverite, katera živila so priporočljiva za nosečnice.

Stročnice

Fižol, leča, čičerika, soja... Stročnice so super vir vlaknin, beljakovin, železa, folatov in kalcija - vse od naštetega je izjemno pomembno za dobro počutje in zdrav razvoj ploda. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin stročnice lahko pomagajo tudi pri lajšanju prebavnih težav, ki nastanejo kot posledica nosečnosti.

Sladek krompir

Ne samo, da je sladek krompir izjemno vsestranski v kulinariki, bogat je tudi z beta-karotenom, ki ga naše telo pretvori v vitamin A. Ta je eden najpomembnejših elementov za razvoj ploda.

Pripravite sladki krompir z avokadom, feta sirom in granatnim jabolkom >

Losos

Losos je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje. Med drugim tudi pripomorejo k razvoju možganov pri otroku. Odsvetuje pa se uživanje lososa, ki ni toplotno obdelan.

Brokoli in zelena listnata zelenjava

Zelena zelenjava je prava zakladnica zdravja. Med drugim vsebuje vlaknine, vitamine C, K in A, kalcij, železo, folate in kalij. Z rednim uživanjem zelene zelenjave poskrbite torej za številna hranila, ki jih potrebujete tako vi, kakor tudi vaš plod.

Avokado

Še eno izjemno vsestransko živilo, ki je izjemno koristno za zdravje - tudi za nosečnice in plod. Imajo veliko vlaknin, vitaminov K, E in C ter kalija. Poleg tega je avokado bogat s folati, ki so eni izmed ključnih elementov za zdrav razvoj predvsem v prvem tromesečju.

Poleg ustrezne prehrane ne pozabite tudi na zadostno količino popite vode. V kolikor pa imate kakršnekoli dileme glede prehrane, se obrnite na svojega zdravnika, ki vam bo znal najbolje svetovati.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič