4 okusni recepti z avokadom

25. 7. 2015

Avokado spada med energetsko najbolj dragoceno sadje, je lahko prebavljiv in se zelo priporoča pri prebavnih motnjah, kardiovaskularnih težavah in boleznih živčnega sistema.

Lososov namaz z avokadom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g pečenega lososa
  • 1 zrel avokado
  • 1 žlico limoninega soka
  • 1 lonček goste kisle smetane
  • 1 žlico dijonske gorčice
  • 1 ščepec soli
  • sveže mlet poper
  • 1 šopek drobnjaka

1 Meso ribe drobno sesekljajte. Avokado olupite, ga zmečkajte z vilicami in zmešajte z mesom ribe, limoninim sokom, kislo smetano in gorčico.

2 Namaz po okusu še solite in poprajte in mu primešajte sesekljan drobnjak. Postrezite ga k zlato popečenim kruhkom ali svežemu kruhu.

Čas priprave približno 15 minut
Na osebo približno 300 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 5 g

Pikanten koktajl z avokadomPikanten koktajl z avokadom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 3 srednje velike zrele paradižnike
  • 1 strok česna
  • 1 droben sesekljan čili brez semen
  • 100 ml oljčnega olja
  • 320 g olupljenih skuhanih rakcev
  • 1 žlico limetinega soka
  • 1 žličko tekočega medu
  • 2 žlici sesekljanih koriandrovih lističev
  • 2 solatna srčka
  • 2 pesti rukole
  • 1 zrel olupljen avokado v koščkih

1 Paradižnike operite, prepolovite, odstranite semena in jih zrežite na majhne koščke. Česen olupite in ga iztisnite. Zmešajte ga s papriko in 3 žlicami olja in mešanico stresite v skledo k rakcem.

2 V drugi skledi stepite preostalo olje, limetin sok in med. Polivko prelijte po paradižnikih, potresite s koriandrom in zmešajte.

3 Solatne liste operite, natrgajte na drobne koščke in jih zmešajte z rukolo. Nato solato razdelite na porcije. Dodajte koščke avokada in rakce ter prelijte s paradižnikovo mešanico.

Čas priprave približno 25 minut
Na osebo približno 430 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 8 g

Solata iz lepljivega riža, avokada in ostrigarjevSolata iz lepljivega riža, avokada in ostrigarjev

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g koščkov ostrigarjev
  • 2 žlici olja
  • 1 list alg nori
  • 3 žlice sojine omake
  • 2 žlički sladke čilijeve omake
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 skodelici kuhanega lepljivega riža
  • 1 kumaro
  • 1 avokado
  • 4 vejice koriandra

1 Ostrigarje z vseh strani zlato popecite v ponvi na vročem olju. Alge popražite v teflonski ponvi. Takoj ko se list začne krčiti, ga previdno obrnite in na hitro popecite še na drugi strani. Nato ga natrgajte na koščke.

2 Sojino in čilijevo omako zmešajte v skledi z 1 žlico limoninega soka in nato primešajte v kuhan riž. Kumaro operite, jo prepolovite in zrežite na tanke polobročke. Avokado zarežite, ga olupite, premažite s preostalim limoninim sokom in ga zrežite na tanke rezine. Riž porazdelite po krožnikih skupaj s koščki alg, avokadom in kumaro in solato potresite s pečenimi ostrigarji in lističi koriandra.

Čas priprave približno 25 minut
Na osebo približno 290 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 30 g

Avokadova salsa s piščančjim zrezkomAvokadova salsa s piščančjim zrezkom

Za 4 osebe potrebujete:

Za stejke:

  • 4 piščančje prsi s kožo (brez kosti)
  • 1 iztisnjen strok česna
  • 1 ščepec mletega čilija
  • 1 ščepec orientalske kumine/koriandra in timijana
  • 2 žlici olja
  • 1 žlico limetinega soka
  • pol žlice svežega pomarančnega soka
  • 1 žličko rjavega sladkorja

Za salso:

  • 1 velik zrel olupljen avokado
  • 5 ovalnih zrelih paradižnikov
  • 1 majhno rdečo čebulo
  • 2 žlici in pol limoninega soka
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 4 žlice sesekljanega gladkega peteršilja
  • sol
  • mlet beli poper

1 Kožo na piščančjih prsih previdno večkrat zarežite. Česen zmešajte s čilijem, kumino, koriandrom, timijanom, oljem, obema sokovoma in rjavim sladkorjem in s pripravljeno marinado premažite meso. Prekrijte ga s prozorno folijo in za približno 1 uro postavite v hladilnik. Meso v marinadi medtem enkrat obrnite.

2 Avokado zrežite na rezine, paradižnike pa na osmine. Čebulo olupite, jo zrežite na tanke rezine in jih v skledi zmešajte z avokadom in paradižniki. V drugi skledi stepite limonin sok, olje in peteršilj, zmes začinite s soljo in poprom in premešajte.

3 Marinirano meso položite s kožo navzgor v pekač in ga pecite v pečici pod žarom približno 7 minut, da postane koža hrustljava. Nato meso obrnite in ga pecite še 7 minut. Iz dobro spečenega mesa ne sme iztekati rožnat sok. Meso postrezite z avokadovo salso.

Čas priprave približno 40 minut + mariniranje 1 ura
Na osebo približno 450 kcal, beljakovine: 37 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 15 g

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri