4 okusni recepti z avokadom

25. 7. 2015
Deli
4 okusni recepti z avokadom

Avokado spada med energetsko najbolj dragoceno sadje, je lahko prebavljiv in se zelo priporoča pri prebavnih motnjah, kardiovaskularnih težavah in boleznih živčnega sistema.

Lososov namaz z avokadom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g pečenega lososa
  • 1 zrel avokado
  • 1 žlico limoninega soka
  • 1 lonček goste kisle smetane
  • 1 žlico dijonske gorčice
  • 1 ščepec soli
  • sveže mlet poper
  • 1 šopek drobnjaka

1 Meso ribe drobno sesekljajte. Avokado olupite, ga zmečkajte z vilicami in zmešajte z mesom ribe, limoninim sokom, kislo smetano in gorčico.

2 Namaz po okusu še solite in poprajte in mu primešajte sesekljan drobnjak. Postrezite ga k zlato popečenim kruhkom ali svežemu kruhu.

Čas priprave približno 15 minut
Na osebo približno 300 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 5 g

Pikanten koktajl z avokadomPikanten koktajl z avokadom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 3 srednje velike zrele paradižnike
  • 1 strok česna
  • 1 droben sesekljan čili brez semen
  • 100 ml oljčnega olja
  • 320 g olupljenih skuhanih rakcev
  • 1 žlico limetinega soka
  • 1 žličko tekočega medu
  • 2 žlici sesekljanih koriandrovih lističev
  • 2 solatna srčka
  • 2 pesti rukole
  • 1 zrel olupljen avokado v koščkih

1 Paradižnike operite, prepolovite, odstranite semena in jih zrežite na majhne koščke. Česen olupite in ga iztisnite. Zmešajte ga s papriko in 3 žlicami olja in mešanico stresite v skledo k rakcem.

2 V drugi skledi stepite preostalo olje, limetin sok in med. Polivko prelijte po paradižnikih, potresite s koriandrom in zmešajte.

3 Solatne liste operite, natrgajte na drobne koščke in jih zmešajte z rukolo. Nato solato razdelite na porcije. Dodajte koščke avokada in rakce ter prelijte s paradižnikovo mešanico.

Čas priprave približno 25 minut
Na osebo približno 430 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 8 g

Solata iz lepljivega riža, avokada in ostrigarjevSolata iz lepljivega riža, avokada in ostrigarjev

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g koščkov ostrigarjev
  • 2 žlici olja
  • 1 list alg nori
  • 3 žlice sojine omake
  • 2 žlički sladke čilijeve omake
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 skodelici kuhanega lepljivega riža
  • 1 kumaro
  • 1 avokado
  • 4 vejice koriandra

1 Ostrigarje z vseh strani zlato popecite v ponvi na vročem olju. Alge popražite v teflonski ponvi. Takoj ko se list začne krčiti, ga previdno obrnite in na hitro popecite še na drugi strani. Nato ga natrgajte na koščke.

2 Sojino in čilijevo omako zmešajte v skledi z 1 žlico limoninega soka in nato primešajte v kuhan riž. Kumaro operite, jo prepolovite in zrežite na tanke polobročke. Avokado zarežite, ga olupite, premažite s preostalim limoninim sokom in ga zrežite na tanke rezine. Riž porazdelite po krožnikih skupaj s koščki alg, avokadom in kumaro in solato potresite s pečenimi ostrigarji in lističi koriandra.

Čas priprave približno 25 minut
Na osebo približno 290 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 30 g

Avokadova salsa s piščančjim zrezkomAvokadova salsa s piščančjim zrezkom

Za 4 osebe potrebujete:

Za stejke:

  • 4 piščančje prsi s kožo (brez kosti)
  • 1 iztisnjen strok česna
  • 1 ščepec mletega čilija
  • 1 ščepec orientalske kumine/koriandra in timijana
  • 2 žlici olja
  • 1 žlico limetinega soka
  • pol žlice svežega pomarančnega soka
  • 1 žličko rjavega sladkorja

Za salso:

  • 1 velik zrel olupljen avokado
  • 5 ovalnih zrelih paradižnikov
  • 1 majhno rdečo čebulo
  • 2 žlici in pol limoninega soka
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 4 žlice sesekljanega gladkega peteršilja
  • sol
  • mlet beli poper

1 Kožo na piščančjih prsih previdno večkrat zarežite. Česen zmešajte s čilijem, kumino, koriandrom, timijanom, oljem, obema sokovoma in rjavim sladkorjem in s pripravljeno marinado premažite meso. Prekrijte ga s prozorno folijo in za približno 1 uro postavite v hladilnik. Meso v marinadi medtem enkrat obrnite.

2 Avokado zrežite na rezine, paradižnike pa na osmine. Čebulo olupite, jo zrežite na tanke rezine in jih v skledi zmešajte z avokadom in paradižniki. V drugi skledi stepite limonin sok, olje in peteršilj, zmes začinite s soljo in poprom in premešajte.

3 Marinirano meso položite s kožo navzgor v pekač in ga pecite v pečici pod žarom približno 7 minut, da postane koža hrustljava. Nato meso obrnite in ga pecite še 7 minut. Iz dobro spečenega mesa ne sme iztekati rožnat sok. Meso postrezite z avokadovo salso.

Čas priprave približno 40 minut + mariniranje 1 ura
Na osebo približno 450 kcal, beljakovine: 37 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 15 g

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ