Dan potem

28. 11. 2002
Deli

Energetske zaloge za veseli december. Da pozdravite grehe prekrokane noči, si dušo privežite s krepčilno juho.

Zaužijete pa jo lahko tudi za predah med pitjem. Saj veste, ko je duh voljan, telo pa se že začenja upirati. Sitni veseljaki pač niso siti. Srkanje tople juhe bo rehidriralo vaše pijane ostanke in zadržalo v telesu vsaj tisto malo tekočine, ki je še niste izgubili. Ker pa priprava, ko ste podprti z maligani, ni zanesljiva, certifikata o užitnosti ne podpišemo.

Vsi vemo - najlažje je zavrteti številko Halo pice. Preden pa se odpoveste uravnoteženemu, doma pripravljenemu obroku, odkrijte, kako pretvoriti vse prepotrebne vitamine in minerale v zapeljivo kadečo se skodelico. In to prej, kot bi se dostavnik s pico prebil do vašega praga.

Tudi če ste snežno bela garaška dušica, ki se ob naletavanju snežink pozno vrača z dela, in bi požrli konja s sedlom vred, se ji ne boste mogli upreti. Pripravljene juhe vas preplavijo z energijo, vam okrepijo odpornost, vas pogrejejo in za nekaj ur potolažijo lakoto.

Recepti so hitri in sodijo med kulinarični ABC. Poenostavili smo jih, da vam ne bo treba mencati ob štedilniku. Nič lažjega, če le na pomoč ne pokličete mame in ji prepustite kuhalnico.

Obara za hitro okrevanje

Če ste se z akcije vrnili ob petju petelinov, če imate razdražen želodec ali celo nalomljena rebra, vam bomo pomagali, da se postavite na noge.

Ortodoksna metoda priprave obare lahko terja več ur počasnega brbotanja, za našo kurjo juhico pa sestavine preprosto stresete v lonec in opravijo svoje. Da bo meso piščanca rahlo in bo skupaj s kostmi oddalo aromo, zadošča 20 minut.

Terapevtski učinek začimb, kot so cimet, črni poper, nageljnove žbice, kari, olajša prebavo, ingver bo odpravil dvigovanje v želodcu, ki ga povzroča okoli vas vrteča se soba. Dodajte še peteršilj, da ohranite vitamin C. Obara je dovolj lahka, tudi če nimate teka. Lakotniki lahko zraven prigriznete hrustljavo francosko štruco.

Postopek: Na segreti margarini v nekaj minutah popražite čebulo in piščanca, dodajte preostale sestavine z dvema skodelicama vode, zavrite in kuhajte na zmernem ognju, dokler meso ne začne odstopati od kosti (okrog 18 minut).

Potresite s svežim peteršiljem. Postrezite si kar v skodelici, če imate resnejše težave s koordinacijo prehranjevalnih gibov z žlico (če se vas že boljša polovica ne usmili in vam je ne nosi v usta).

Na obrok: 270 kalorij, 16 g maščob.

Odpornost v tekoči obliki

Tekoči multivitamini in minerali so vaša zaščita pred gripo in prehladom. Ozrite se po svojem delovišču in preštejte osebke, ki si svoje rdeče nosove brišejo v vlažne kepe kopalniških papirnih brisač. Da, vsakdo je kaj staknil, Vi pa ste zaščiteni s skodelico, do roba napolnjeno z vitamini A, B, B6, C, E, beta karotenom, kalijem, železom, selenom, magnezijem, bakrom, cinkom in kalcijem.

Za glavno jed si privoščite kaj italijanskega, zaužijte toliko česna, kot ga le prenesete. Česnova dieta spodbuja imunski sistem in s tem krepi vašo moč za spopad z boleznijo. Tudi za zadah bo vsaj za silo poskrbljeno - kisline v paradižnikih namreč nevtralizirajo maščobne povzročitelje neprijetnih vonjav.

Postopek: Segrejte olje in na njem v petih minutah popražite purana. Dodajte čebulo, korenje, paradižnikov sok, piščančjo osnovo, lovor, nageljnove žbice in baziliko. Pustite, da zavre. Po osmih minutah vmešajte fižol, grah, oreške in kuhajte še nekaj minut, da se puran in zelenjava zmehčata. Začinite, po vrhu potresite nekaj svežega koriandra in takoj postrezite.

Na obrok: 420 kalorij, 13 g maščob.

Trdna podlaga za mišice

Jed, bogata z beljakovinami, je prava izbira, preden se odpravite na trening ali kadar se pripravljate za kakršnokoli obliko daljše telesne aktivnosti. Razkrojljive vlaknine v sladki koruzi bodo skozi prebavila potovale počasneje, zato bo raven vašega krvnega sladkorja počasi rasla in ravno tako padala. Nežno. Dodajte še rezino večzrnatega kruha, ki ga telo ravno tako presnavlja počasi, da boste še dlje siti.

Postopek: Na segreti margarini v petih minutah prepražite čebulo, česen in por. Zalijte z jušno osnovo, dodajte krompir in zavrite. Dodajte ribo, vino, paradižnik in peteršilj. Lonec delno pokrijte in pustite vreti od 10 do 15 minut, da sta krompir in riba kuhana. Nazadnje dodajte sladko koruzo in mleko ter kuhajte še nekaj minut. Vmešajte prašek enervit ali isostar, začinite s tabascom, solite, poprajte in takoj postrezite.

Na obrok:720 kalorij, 22 g maščob. Količina maščob je nekaj večja kot pri preostalih juhah, vendar dejanske maščobne kalorije znašajo le okrog 28 odstotkov vseh (od 30 do 35 odstotkov je priporočenih za trdno zdravje).

za dvoje lačnih ust:

1 jedilna žlica polinenasičene margarine

1 na drobno narezana večja čebula

1 strok česna, zdrobljen

2 na drobno narezana pora

180 g na kocke narezanega krompirja

400 ml ribje jušne osnove (pripravljene iz kocke)

4 jedilne žlice belega vina

240 g bele ribe, narezane na grižljaje

2 olupljena in narezana paradižnika

2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja

120 g odcejene sladke koruze iz konzerve

100 ml posnetega mleka

4 jedilne žlice praška enervit ali isostar (po želji)

nekaj kapljic omake tabasco (po želji)

Naravni sovražniki mačka

Paradižnikov sok

Krvave Marije naslednji dan zamenjajte z deviškimi. Ko vas sili na bruhanje, je dokaj verjetno, da vašemu telesu primanjkuje kalija, kalcija in natrija. Ta kombinacija je razlog vaše slabosti in izčrpanosti. Paradižnikov sok vsebuje naštete elemente, z vodo pa nadomestite potrebno tekočino.

Marelični sok

(pomarančnega prihranite, potrebovali ga boste, ko boste mešali izvijače). Najboljši tekoči sadni vir vitamina C, antioksidanta, ki preprečuje z alkoholom povzročene poškodbe celic. Dodatna korist: ublaži glavobol, ki je posledica dehidracije.

Umešana jajca

Maligani odbijajo lepa dekleta, pa tudi vitamin B6, kar pomeni, da se zjutraj zbudite sami in ste ga potrebni. No, jajca so pri roki in pri vrhu med viri vitamina B6, beljakovin in natrija.

Pekoče omake

Nekaj kapljic tabasca bo jajca spremenilo v ibuprofen. Razlog so pekoče rdeče paprike, poglavitni vir kapsikuma, naravnega anestetika, ki je v eni od opravljenih raziskav pregnal glavobole skoraj polovici poskusnih oseb.

Jogurt

Kulture bakterij v njem bodo vaše prebavne sokove spravile v kemično ravnovesje.

Polnozrnato pecivo z rozinami in s cimetom

Vlaknine, zlasti tiste iz zrnja, odlično uravnovešajo kislino v prebavnih sokovih. Antioksidanti v cimetu ščitijo pred prostimi radikali.

Metin čaj

Za pripravo vzemite eno vrečko metinega in eno vrečko pravega čaja. Meta vsebuje protibolečinsko učinkovino metilni salicilat, kofein pa pozdravi vašo bolečo glavo, saj krči nabrekle krvne žile.

Kivi

Pravi sadež za prvo pomoč, po zaslugi svojih proteolitikov. Ti encimi lahko izboljšajo presnovo beljakovin in s tem izboljšajo slabo prebavo. Kiviji so tudi z vitamini in minerali najbolj nasičen sadež.

Jagode

Dodaten vitamin C bo pomagal odstraniti presežek alkohola v krvi. Polovica skodelice vsebuje okoli 50 odstotkov dnevno priporočene količine omenjenega vitamina.

Med in datlji

Tipična kombinacija s sicer abstinenčnega Jutrovega. To sta najboljša vira fruktoze, ki presnovo alkohola dokazano pospeši za 25 odstotkov.

Rezerva za tlako

Počasi sproščujoča se energija vas bo poganjala v tek prek delavnika, ure v fitnesu in utrujajoče vožnje do doma. Na cilju pa vam bo celo pustila dovolj moči, da poljubite ženo, še preden odprete hladilnik. Ta nasitni obrok ne vsebuje veliko maščob, temveč beljakovine, vlaknine in hitro prebavljive ogljikove hidrate.

Postopek: Čebulo in krompir stresite v lonec, dolijte jušno osnovo in zavrite. Kuhajte približno 10 minut, dokler se krompir ne zmehča. Dodajte grah, šunko in kuhajte nadaljnje štiri minute. Po okusu začinite s črnim poprom (soli je dovolj že v šunki in jušni osnovi).

Preden jed postrežete, po želji potresite s svežim drobnjakom ali pe teršiljem. Opomba: Če vam bolj ugaja kremna juha, pretlačite krompir ali uporabite mešalnik, preden dodate šunko. Vegetarijanci lahko namesto nje vzamete 50 g sira feta, piščančji fond pa nadomestite z zelenjavnim.

Na obrok: 470 kalorij, 11 g maščob.

za dvoje lačnih ust:

450 g krompirja, olupljenega in narezanega na kose

900 ml piščančje jušne osnove (pripravljene iz kocke)

1 večja sesekljana čebula

200 g nemastne kuhane šunke, narezane na kocke

200 g zmrznjenega graha

sveže mleti črni poper

pest sveže narezanega drobnjaka ali peteršilja (po želji)

Juha, ki pokuri maščobe

Izgubljajte kilograme, ne da bi se zato morali oklepati krme za kunce.

za dvoje lačnih ust:

70 ml piščančje jušne osnove (iz kocke)

1 na drobno narezanega svežega pora

2 šopa sesekljane zelene

pest sesekljanih kalčkov kreše

120 g kuhanih oluščenih kozic (odmrznjenih)

2 čajni žlički tajske ribje omake

1 čajna žlička zdrobljenega ingverja

2 čajni žlički sojine omake

1 jedilna žlica vinskega kisa

30 g sveže natrganih lističev bazilike

1 čajna žlička sezamovega olja

2 stepeni jajci

sol, poper

čilijeva omaka po okusu

polnozrnati kruh

Postopek: Navedene sestavine, od piščančje jušne osnove do kisa, stresite v lonec in zavrite. Ko se por zmehča, vmešajte baziliko, sezamovo olje in med mešanjem z vilicami še jajci, da nastanejo vlivanci. Solite, poprajte in dodajte čilijevo omako. Vegetarijanci lahko izpustijo kozice in ribjo omako, piščančji fond pa nadomestijo z zelenjavnim.

Na obrok: 250 kalorij, 9 g maščob.

Allison Attenborough, Brian Good

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord