Strokovnjaki so enotni: S to vrsto živil lahko okrepite možgane ter zmanjšate tveganje za demenco in depresijo

1. 4. 2024
Deli
Zelena listnata zelenjava je polna vlaknin. (foto: Profimedia)
Profimedia

Prehrana ima zagotovo kar nekaj vpliva na vsakdanje počutje in splošno zdravstveno stanje. 

Zdrava in raznolika prehrana med drugim vpliva tudi na delovanje in stanje možganov ter zmanjšanje tveganja za različne bolezni, med katerimi sta tudi demenca in depresija.  

Pri tem imajo nekatera živila za možgane še nekoliko več koristi. Med njimi so sončnična semena ter zeleno listnata zelenjava, za katero nutricionistka in nevroznanstvenica s Harvarda, dr. Uma Naidoo trdi, da je nujna za zdrave možgane.   

Ne spreglejte:

Zelena listnata zelenjava obeta številne koristi za delovanje možganov

Zeleno listnato zelenjavo priporočajo tudi mnogi drugi strokovnjaki, ki pravijo, da poleg dobrega počutja in zdravja, še posebej možganom in upočasnjuje pešanje kognitivnih sposobnosti.

To so le nekateri izmed razlogov, da na svoj jedilnik večkrat dodate zeleno solato, ohrovt, špinačo, blitvo, zelje, rukolo in podobno zeleno zelenjavo. Kateri pa so še drugi?

Bogat vir vitamina B

Po ugotovitvah raziskave, izvedene na Medicinski fakulteti Wayne State University, so zdravstvene težave, kot sta depresija in demenca, pogosto povezane s pomanjkanjem vitamina B.  

Zelena listnata zelenjava predstavlja bogat vir vitamina B, ki je znan tudi kot folat. Vitamin B je bistven za optimalno možgansko delovanje in delovanje nevrotransmiterjev ter učinkuje v podporo psihološkemu zdravju, pravi dr. Naidoo. Dodaja, da svojim pacientom za izboljšanje razpoloženja v prvi vrsti svetuje dodajanje večje količine zelene listnate zelenjave v vsakodnevno prehrano.

Zeleno listnata zelenjavo pripomore k ohranjaju zdravja možganov.

Zeleno listnata zelenjavo pripomore k ohranjaju zdravja možganov.

Profimedia

Velika vsebnost prehranskih vlaknin  

Zelena listnata zelenjava je prav tako polna vlaknin. Sodeč po raziskavi, objavljeni leta 2021 v reviji Complementary Therapies in Medicine, je povečan vnos prehranskih vlaknin povezan z manjšim tveganjem za razvoj depresije. Dr. Naidoo prasv tako svetuje povečan vnos prehranskih vlaknin, še zlasti rastlinskih. 

Bogastvo dodatkov, ki krepijo možgane

Med zdravilnimi hranili, ki jih ima zelena listnata zelenjava so tudi folat, betakaroten in lutein, ki krepijo možgane. Jemanje dodatkov beta karotena lahko okrepi kognitivni spomin, medtem, ko je lutein povezan z izboljšanim delovanjem in sestavo možganov pri starejših odraslih osebah. Omenjeno učinkovito preprečuje tveganje za različne bolezni, med drugim tudi za demenco.       

Vir: zivim.gloria.hr

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ