Dva načina, kako se soočiti z jezo v službi in doma

Dva načina, kako se soočiti z jezo v službi in doma (foto: Gabriel Matula, Unsplash) Gabriel Matula, Unsplash
5. 11. 2018

Od vseh občutkov je jezo najtežje kontrolirati, še težje pa se je z njo sprijazniti in jo spreobrniti. Jeze ne smemo potlačiti, saj bo adrenalin zastrupil telo in ošibil naš imunski sistem. Preberite, kako jo učinkovito sprostiti ne glede na to, v kakšnem okolju se nahajate.

Kako reagirate, ko začutite, da vas je nekaj ali nekdo razjezil(o)?
  • Jezo takoj pogoltnete?
  • Jo preložite na tiste, ki so v vaši bližini (tudi, če sploh niso vzrok za  tisto, kar vas je vznemirilo)?
  • Se pritožujete in krivite druge?
  • Se kujate?
  • Godrnjate?
  • Vas popade trma?
  • Sprostite odvečno energijo tako, da nekaj (ali nekoga!) brcnete ali udarite?

Študije kažejo, da nerazrešena jeza povzroča bolezni

Dr. Carl Simonton je na podlagi zdravljenja številnih pacientov z rakom ugotovil, da večina bolnikov v sebi kuha hudo zamero, da ne zna odpuščati in je nagnjena k samopomilovanju. Psiholog Lawrence LeShan je na primeru 250 bolnikov prišel do spoznanja, da je vsem skupno sovraštvo do sebe. Jezo so torej obrnili navznoter, proti njim samim, obenem pa niso bili sposobni, da bi se branili v primeru, da jih je kdo napadel – niso bili sposobni izraziti svoje jeze. Zamera ni nič drugega kot jeza, ki smo jo potlačili. Ta pa v nas vzbuja zavest, da smo žrtev. Če čutimo napetost v mišicah, je to odraz potlačene jeze.

Louis Proto v svoji knjigi Več energije sporoča, da se je najbolje kar takoj soočiti s situacijo:

Če je v vas jezo prebudil nekdo drug, mu povejte, kaj čutite in zakaj.

Če to ni mogoče (vkolikor gre, na primer, za zoprno situacijo s šefom na delovnem mestu, od katere je odvisna vaša prihodnost), pa vsaj sebi priznajte, da ste jezni in najdite kotiček, kjer lahko sprostite nakopičeno energijo in se znebite odvečnega adrenalina v telesu.

Jezo ne smemo zadrževati v sebi

Prva pomoč: dva načina, kako se soočiti z jezo v službi in doma

Na delovnem mestu ali v drugih javnih prostorih:

Pojdite na stranišče, si slecite pulover, jopico ali plašč in ga zvijte skupaj. Nato ga 'zadavite'. Uporabite vso svojo moč. Zavijte vrat temu kosu obleke! Ne zadržujte se: naj vaš obraz in telo izražata točno to, kar čutite. Zraven lahko stiskate zobe, lahko vam švigajo ognjene strele iz oči – to ni čas za kontrolo, pač pa za popolno sprostitev. Oblačilo stiskajte toliko časa, dokler ne boste začutili, da se je v vas nekaj sprostilo.  

Doma:

Pokleknite na tla in začnite tolči blazino, s pestmi, teniškim loparjem, metlo … kar vam pride pod roke. Vso energijo vložite v mlatenje blazine in uporabite obe roki, tako da se bo celo telo osredotočalo zgolj na to akcijo. Zraven spuščajte glasove – naj vas ne skrbi, kako zvenijo, bolj živalski kot so, bolje je. Ko začutite, da imate dovolj, udarite še nekajkrat in se tako prepričajte, da je jeza zares zapustila vaše telo.

Blazina je idealna za sprostitev jeze

Tudi tuširanje ali pljusk vode v obraz pomagata, da se energija v vas in v prostoru spremeni.

Če se vam zgoraj opisane metode niso po volji, čutite pa, kako se vam jeza dan za dnem nabira v telesu, potem se začnite (bolj) redno ukvarjati s športom. Plavanje, tek in ples brez zavor so super načini, kako telo očistiti odvečnega adrenalina. Če niste tip človeka, ki bi hodil po klubih, si doma na ves glas navijte glasbo, ki vas osrečuje in skačite, plešite, plešite in plešite – zase.

Bistveno je, da sproti čistite sebe in pri tem ne ranite drugih.

Preberite še: učinkovite alternative za spopadanje z jezo

In preizkusite 3-minutni trik s prsti, ki odpravi jezo, žalost in živčnost