Je uživanje v vadbi lahko priučeno?

Je uživanje v vadbi lahko priučeno? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2017

Niste edini. Mnogo ljudi ni navdušenih nad vadbo, saj so prepričani, da uspešnost tiči v dolgih urah potenja in napora. Vendar se uživanja v gibanju lahko naučite, to namreč potrjuje tudi znanost.

Direktorica Univerze za šport in zdravje v Michiganu Michelle Segar je leta raziskovanja posvetila ugotavljanju, kaj je tisto, kar spodbudi ljudi, da postanejo in ostanejo fizično aktivni. Prepričana je, da ljudje prepogosto pričnejo s programi vadbe, da bi izgubili odvečno težo in odnehajo, ko se to ne zgodi takoj.

V raziskavi Segarjeve je sodelovalo 40 žensk, starih med 22 in 49 let. Michelle in druge raziskovalce je zanimalo, kaj sodelujoče naredi resnično srečne in uspešne. Analizirali so njihove poglede na vadbo in ugotavljali, kako ti spodbujajo ali ogrožajo občutke za motivacijo. Izkazalo se je, da si vse sodelujoče ženske v življenju želijo enakih stvari:

  • imeti globlje in smiselne povezave z drugimi ljudmi,
  • se počutiti sproščeno in svobodno v prostem času in
  • doseči cilje, ki so si jih zastavile v zasebnem življenju, službi in dnevnih zadolžitvah.

Največja razlika, ki so jo odkrili, je, da so ženske, ki niso bile aktivne, vadbo videle kot neproduktivno in stresno, saj naj bi po njihovem zahtevala resen napor ter potenje. Čisto nasprotje tega, kar so si predstavljale kot sproščujoč prosti čas. Prepričane so bile tudi, da sledenje zastavljenemu programu zavzame preveč časa in predstavlja prevelik pritisk ter pričakovanja po uspehu.

Ženske, ki so se rekreirale redno, pa so opazile ravno nasprotno. Vadba gre z roko v roki z njihovimi željami po družbenem povezovanju, umirjenem prostem času in občutku izpopolnjenosti.

Problem je torej v miselnem preskoku, ki se mora zgoditi pri tistih, ki športa ne marajo.

Nekaj rekreacije je bolje kot nič.

Tudi če nimate vsak dan vsaj 30 minut časa za razgibavanje, v dan postopoma vpeljite vadbo z uporabo stopnic namesto dvigala, igranja nogometa z otroki in kolesarjenja, ki vam je bilo v otroštvu tako všeč. Najdite nekaj, kar vas veseli, za naporne treninge pa bo še prišel čas.

Preberite tudi: