Koncentracija in vaje za uspešno premagovanje stresnih situacij

Koncentracija in vaje za uspešno premagovanje stresnih situacij (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 12. 2014

Nekaj koristnih napotkov za urjenje koncentracije in odličnega spomina ter vaje, s katerimi lahko tako otroci kot odrasli zaobidemo stres in uspešno kljubujemo stresnim situacijam.

Naši otroci se v šoli velikokrat znajdejo v situaciji, ko morajo pokazati, da so se na določen preizkus kar najbolje pripravili. Potne roke, suha usta, rdečica na ličkih pa so tiste neprijetnosti, ki jih spravijo v neljubo situacijo, čeprav so se na preizkus dobro pripravili.

Suveren in samozavesten nastop zagotovo naredita dober vtis na našega spraševalca, zato je pomembno, da ob učenju uporabljajo tehnike za odlično pomnjenje in imajo izurjeno koncentracijo, le tako bodo verjeli vase in zaupali s svoje znanje.

Pripravili smo nekaj koristnih napotkov za urjenje koncentracije in odličnega spomina ter vaje, s katerimi lahko tako otroci kot odrasli zaobidemo stres in uspešno kljubujemo stresnim situacijam.

Koncentracija

Po mnenju strokovnjakov je koncentracija v precejšni meri odvisna od človekove telesne pripravljenosti oz. od njegove splošne telesne vzdržljivosti. Pri tem je pomembna aerobna pripravljenost, s katero krepimo vzdržljivost in tako tudi dlje časa vzdržimo v stanju odlične koncentracije.

Groba definicija koncentracije je usmerjanje in osredotočanje vseh duševnih in umskih moči na en postopek ali eno zamisel. Pri usmerjanju sodelujejo še drugi miselni procesi:

 • pozornost,
 • zaznavanje,
 • spomin,
 • razmišljanje,
 • inteligenca ipd.

Motnje koncentracije se po mnenju zdravnikov najpogosteje kažejo prek simptomov, kot so:

 • pozabljivost,
 • motnje učenja in pomnjenja,
 • preskakovanje misli, ki jim ni mogoče slediti,
 • prehodne motnje zavesti ali
 • miselne luknje in nedokončano delo.

Eden od možnih vzrokov za slabo koncentracijo je pomanjkanje tiamina oziroma vitamina B1, ki skrbi za prehranjevanje možganskih in živčnih celic, ogljikove hidrate namreč predela v glukozo. Pogosto ga imenujemo 'vitamin za živce', saj pomembno vpliva na živčevje. Blago pomanjkanje tiamina povzroči na primer splošno utrujenost in težave z zbranostjo. Zato je smiselno ta vitamin dodajati k prehrani v času povečanih obremenitev za naš um, to je med izpiti in drugimi preizkusi znanja.

Za učinkovito koncentracijo med učenjem

Da nas naši možgani ne pustijo na cedilu pred pomembnim preizkusom, jih trenirajmo že, ko se na preizkus pripravljamo. Za krepitev svojih možganov, uspešno pomnjenje in koncentracijo lahko poskrbite vi in vaši otroci že danes.

Telesna vadba prispeva boljši koncentraciji. Poskrbite, da se vaš otrok zadosti giblje, vsaj pol ure na dan naj bo aktiven, saj bo s tem poskrbel za povečanje pretoka krvi po telesu.

Stresne situacije telo izčrpajo, zato ga naučite tehnik sproščanja. Še najboljše pa je, da si med učenjem na vsako uro ali dve vzame pol ure za sprostitev, kakršno si sam najbolj želi - na primer svobodno igranje glasbila brez not, ples ob najljubši glasbeni skupini, hoja po stopnicah, uporaba kolebnice ipd.

Urjenje spomina je pomemben dejavnik pri zagotavljanju učinkovite koncentracije. Po mnenju strokovnjakov bo k urjenju spomina pripomoglo učenje pesmic na pamet, znanje novega jezika, igrice, ko so spomin, šah ali reševanje križank in podobno.

Hrana za možgančke. Sadje, zelenjava, oreščki, ribe, pusto meso in preostale zdrave maščobe so ob zadostni količini vode osnova za dobro delovanje našega 'možganskega ustroja'. Pomembni pa so tudi vitamini in minerali. Izogibati pa se treba predelanim ogljikovim hidratom, kot so na primer sladkarije, beli kruh, gazirane pijače in slani prigrizki.

Organiziran pristop učenja in sistematično delo pripomoreta k uspešnemu pomnjenju, saj svojega ume ne onesnažujemo z nepotrebnim balastom. Poskrbimo, da ima naš otrok pospravljeno mizo in sobo, da se posveča enemu predmetu in da njegovega učenja ne motimo z najrazličnejšimi hrupi.

Stresne situacije v šoli in doma

Beseda stres izvira iz latinščine in pomeni napetost, pritisk oz. silo, ki deluje na določeno površino. Strokovnjaki poudarjajo, da stresnost neke situacije ali dogodka ni za vse ljudi enaka, ampak jo določajo posameznikova osebnost, starost, njegove izkušnje, vrednote, prepričanja, energetska opremljenost, okoliščine, v katerih se pojavi, ter širše in ožje okolje, v katerem živi oseba. Zato je stres za otroka in mladostnika še posebej velik zalogaj. Sooča se s stalno novimi zahtevami, pričakovanji in obveznostmi. Od staršev in učiteljev tako pričakujemo, da bodo stresno odzivanje pri otroku in mladostniku prepoznali in ustrezno ukrepali.

Za uspešno reševanje je potrebna komunikacija. otrok bo čutil olajšanje, če bo o situacijah, ki ga težijo, spregovoril, pomembno pa je tudi, da se ob tem ne počuti samega. na stresne odzive vplivamo s sproščanjem, trebušnim dihanjem in dihalnimi vajami, telovadbo, hojo v krogu, plesom, poslušanjem glasbe, risanjem, pisanjem in igro z domačim ljubljenčkom.

Hitri nasveti:

 • Za umiritev pred preizkusom: vaja za dihanje, pri kateri vdihnete in preštejete do štiri, nato pa z izdihom spet štejete do štiri.
 • Če želite, da vaš otrok izgubi strah pred ustnim nastopom, potem mu svetujte nastop pred ogledalom ali pred vami, pri današnji tehnologiji pa se lahko posname tudi s kamero. To naj ponovi večkrat pred dnevom ustnega izpita, najpomembneje pa je, da to stori večer pred preizkusom, tik preden se odpravi v posteljo.
 • Sproščanje mišic: osredotočite se na počasno in kontrolirano napenjanje in sproščanje vsake mišične skupine posebej. Začnite pri prstih na nogah ali pri rokah (stiskajte pesti) in nato nadaljujte po celotnem telesu, vsako mišice napnite in jo držite v napetem stanju približno pet sekund ter jo nato sprostite za 30 sekund. Vajo ponovite.
 • Tehnika preusmeritve pozornosti: od tisoč odštevamo po tri (1000 - 3 = 997 - 3 = 994 ...).