10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Nakupovanje je odlična terapija

31. 10. 2011

Raziskava je pokazala tisto, kar ženske trdijo že nekaj časa. Nakupovanje je odlično za razpoloženje, krepi samozavest, daljša življenje …

Sicer znani izrek pravi, da so najboljše stvari v življenju brezplačne, a glede na gneče v trgovskih centrih je očitno, da zadovoljstvo najdemo tudi v nakupovanju. Psihologi pravijo, da ženske in, no, tudi moški nekaj sreče in sproščanja najdejo v šopingu.

Da novi čevlji rešijo vse težave (dokler seveda zapravljamo v okviru svojih finančnih zmožnosti), ni več samo ženski izgovor, zdaj to potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Te so pokazale, da nakupovanje zares blagodejno vpliva na zdravje, predvsem na psiho, zato ni čudno, da je nastala tudi nova oblika zdravljenja – šoping terapija.

Krepi samozavest

Ameriški psihologi trditev, da nakupovanje krepi samozavest, potrjujejo z evolucijo. Znano je, da so bili moški od nekdaj lovci, ženske pa so ostajale doma, v družbi ter pazile otroke, nabirale zelišča, sadje in druge pridelke.

Vse veščine iskanja, selekcije med dobrim in slabim blagom ter analize zdaj uporabljajo pri nakupovanju. To ustvarja posebno mešanico vznemirjenja, od iskanja neke malenkosti, do zadovoljstva, ko jo najdejo.

Za ženske je nakupovanje, tako hrane kot oblek in drugih stvari, neke vrste avantura, so pa tudi zadovoljne, ker lahko pokažejo, da so lahko pametne in uspešne.

Izražanje osebnosti

Ko izbiramo stvari za oblačenje in za dom, pokažemo tudi svojo osebnost. Pokažemo svoj okus, s kombiniranjem detajlov pa svojo kreativnost, domišljijo in občutljivost. Tako moški nimajo prav, ko trdijo, da je nakupovanje le zapravljanje denarja, šoping je preprosto izražanje osebnosti.

Popravlja razpoloženje

Najnovejše raziskave v Veliki Britaniji, objavljene v ameriškem časopisu za psihologijo in marketing, so pokazale, da nakupovanje zares pozitivno vliva na človekovo razpoloženje. Kar 62 odstotkov vprašanih v anketi omenjene raziskave je potrdilo, da pri nakupovanju pozabijo na težave in na negativna čustva, 26 odstotkov pa se za nakupovanje večkrat odloči zato, da se nagradijo.

Recept za daljše življenje moških

Da je šoping terapija za dušo, ne samo za ženske ampak tudi za moške, je pokazala študija Inštituta za zdravje v Tajvanu. Opazovali so več kot 1.850 ljudi, starejših od 65 let, ki so šli vsak dan v trgovino.

Ugotovili so, da je nakupovanje bolje vplivalo na njihovo dobro voljo, kot da bi ostajali doma. Rezultati so pokazali, da tisti, ki redno hodijo v trgovino, živijo 25 odstotkov dlje od zapečkarjev. Eden od razlogov za daljše življenje nakupovalcev naj bi bil tudi ta, da imajo ves čas na mizi svežo hrano.

Recept za vitko linijo

Seveda prepogost šoping ni preveč 'zdrav' za našo denarnico, zato pa toliko bolj dobro dene naši postavi. Med tekanjem po trgovinah in med nošenjem težkih vrečk lahko porabimo tudi do 400 kalorij na teden.

Izračunali so, da povprečna ženska med svojimi nakupi prehodi okoli 240 kilometrov na leto oziroma med dveinpolurnim tedenskim šopingom prehodi povprečno pet kilometrov. No, moški na teden zaradi nakupovanja prehodijo le kilometer do dva.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri