TA preprost test razkriva, kaj na vas deluje najbolj pomirjujoče

TA preprost test razkriva, kaj na vas deluje najbolj pomirjujoče (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2023

Izberite fotografijo in povedali vam bomo, kako si najboljše pomagate takrat, ko ste pod stresom...

V današnjem svetu smo ljudje precej izpostavljeni stresu, zato je še toliko bolj pomembno, da si vzamemo čas za sprostitev. Včasih pa je kar izziv ugotoviti, kaj je tisto, kar nas najbolj pomirja.

Psihoterapevtka Emily Iniekio je na svojem TikTok profilu delila preprost test, ki razkriva, kaj deluje najbolj pomirjujoče na vaše možgane.

Oglejte si videoposnetek in izberite fotografijo, ki vam je najbolj všeč.
@therapyemily Visual test - which one relaxes you the most? #visualtest #relaxation #art #animals #nature ♬ original sound - ItsEmily

Če ste izbrali št. 1: Rastlina

Prikazana rastlina je primer naravnega fraktala, predmeta s ponavljajočimi se geometrijskimi vzorci, ki so simetrični in povezani. Emily pravi: "To je res pomirjujoče za možgane, ker naši možgani vedno poskušajo narediti red iz kaosa."

Pomirjajo vas simetrija in skladnost, ki jih najdete v naravi. 

Če ste izbrali fotografijo št. 2: Zgradba

Tako kot se fraktali pojavljajo v naravi, se pojavljajo tudi v arhitekturi. Gre za vzorce, ki se namenoma uporabljajo v stavbah, da bi vzbujali občutek umirjenosti.

Najbolj ste pomirjeni takrat, ko so vse stvari na svojem mestu in ko imate urejene prostore.

Če ste izbrali fotografijo št. 3: Zelena pokrajina

Ker večino časa preživimo v zaprtih prostorih, je umik v naravo še toliko bolj dobrodošel. Zelena pokrajina blagodejno deluje na naše možgane.

Pomirjajo vas sprehodi v naravi in oddihi v parku. Lahko bi vam koristilo tudi, če v svoje prostore dodate nekaj rastlin.

Če ste izbrali fotografijo št. 4: Plaža

Plažo povezujemo s soncem in sproščenostjo. Tudi valovi na nas delujejo pomirjujoče in nam pomagajo, da se upočasnimo ter smo enostavno prisotni v trenutku.

Pomirili se boste tako, da se odpravite na plažo, se usedete ter v tišini opazujete valove morja.

Če ste izbrali fotografijo št. 5: Mladiček

Le kdo ne obožuje ljubkih pasjih mladičev? Ko zagledamo njihove fotografije, se v nas vzbudi občutek skrbi, kar pripomore k boljši koncentraciji.

Pomirja vas skrb za druge. Morda radi skrbite za svoje ljubljene osebe ali hišne ljubljenčke.

Če ste izbrali fotografijo št. 6: Kovinska skulptura

Ljudje imamo radi obline, zaradi tega nas tudi navdušujejo skulpture, ki so nekoliko bolj ukrivljene ali so abstraktnih oblik.

Pomirjajo vas nenavadne dejavnosti, ki v vaše življenje dodajo nekaj razigranosti in dinamičnosti.

Če ste izbrali fotografijo št. 7: Umetniška slika

Opazovanje umetniških del lahko poviša raven dopamina v možganih, kar lahko pripomore k boljšemu počutju in dobri volji.

Če vas pomirjajo umetnine, obvezno obesite kakšno umetniško sliko na stene v svojem domu, pa tudi na delovnem mestu. Umetniška dela lahko nastavite tudi na zaslonu računalnika ali telefona.

Če ste izbrali fotografijo št. 8: Modra barva

Odtenki modre lahko blažijo tesnobo, saj jo povezujemo z umirjenostjo, sproščenostjo in boljšo pozornostjo.

Vaše možgane pomirja modra barva, zato poskrbite, da v svoj dom vnesete modre predmete, nosite modra oblačila ali preprosto opazujete modro nebo na sončen dan.

Morda bi vas zanimalo tudi: 

Kako se naše bolečine in čustvene travme izražajo skozi intimno komunikacijo?

V novi epizodi podkasta Modra soba odgovarjamo na vprašanje, kaj je intima in s kom jo lahko čutimo? Zakaj je komunikacija v intimnih odnosih bolj eksplozivna in kako biti v intimni komunikaciji iskren s sabo in z drugim brez da poškoduješ sebe in drugega oz. si lahko dopustiš, da se zgodi tudi to? Kako si dovoliti ranljivost in hkrati ohraniti svojo moč?

Celotni epizodi prisluhnite tukaj: