Ta vedenja spodkopavajo vaše dobre navade (in vsi podležemo vsaj enemu!)

Ta vedenja spodkopavajo vaše dobre navade (in vsi podležemo vsaj enemu!) (foto: profimedia) profimedia
18. 4. 2022

Kakšen smisel ima graditi dobre navade, če jih hkrati spodkopavate? Preverite, ali imate katerega od naslednjih vedenj. 

Vaše novoletne in druge zaobljube ne bodo obrodile sadov, če jih boste (nezavedno) sabotirali z naslednjimi vedenji. In preden rečete, da ne delate nič od naštetega, si priznajte, da ste tudi vi samo človek, ki tu in tam naredi napako. 

Skoraj zagotovo se prepoznate v katerem od teh vedenj: 

Srečo omejujete na materialne stvari

Ljudje smo za svoje uspehe radi pohvaljeni in pričakujemo nekakšno nagrado. S tem ni nič narobe, še več, nagrada vas lahko motivira za prihodnje cilje.

Težava se pojavi, če nagrade vidimo le v obliki materialnih dobrih. Slednje kmalu postanejo pomembnejše od drugih vrednot, kot so sreča, hvaležnost, zadovoljstvo ... Če srečo merite v novih oblačilih, kozmetiki, cvetju in drugem, ne boste nikoli izkusili pravega občutka sreče. 

Pomanjkanje hvaležnosti

Morda ste bili vzgojeni v izredno olikano osebo, ki se vedno zahvali za prejeto, a to še ne pomeni, da ste resnično hvaležni. Govorimo predvsem o hvaležnosti za osebe okrog vas in do vas samih. 

Na hvaležnost za mamo, partnerja, prijatelje še kdaj pomislimo, veliko manj pogosto pa izrazimo hvaležnost do sebe. Ko boste hvaležni za uspehe, izkušnje, naučene lekcije in druge preproste stvari, boste lažje cenili tudi druge. 

Od sebe pričakujete najslabše

Četudi ste imeli slabe izkušnje v preteklosti, to ni razlog, da bi od sebe vedno pričakovali najslabše oziroma najmanj, kar je možno. Nekateri si nizke cilje postavijo zato, da ne bi bili razočarani ob neuspehu, vendar to ni rešitev. 

S takšnim vedenjem boste okrog sebe ustvarjali negativno energijo, škodovali boste samopodobi in pustili, da vaš potencial ostane neizkoriščen. Si vsega tega res zaslužite?

Vse morate nadzorovati

Čisto vsaka poteza mora biti nadzorovana, vsako vaše dejanje, celo razmišljanje. A življenje ni takšno. Prineslo bo nepričakovane dogodke in spremembe, na katere ne boste pripravljeni, vendar se morate naučiti živeti z njimi. 

Sprejeti morate dejstvo, da ne boste vedno pomislili na čisto vse, kar se lahko zgodi v določeni situaciji in vedno ne boste poznali naslednjega koraka ali rešitve. Ne boste morali niti nadzorovati dejanj in mišljenja drugih. 

Ne bo lahko, ampak se splača vložiti čas in energijo v zavedanje, da ne morete nadzorovati vsega.