Uprite se pritiskom okolice

28. 3. 2011

Ves čas smo pod nenehnim pritiskom. Moramo biti boljši, hitrejši, imeti moramo vse več in seveda smo tudi pod stalnim stresom. Naredimo konec temu življenju brez obstanka!

Brez dvoma je življenje lahko zelo naporno in stresno. Včasih se nam zdi, da se bomo kar sesuli pod vsemi bremeni, ki nam jih nalaga vsakdan. Težko breme nosijo predvsem ženske, ki danes nimajo prav nič manj zahtevnih služb kot moški, doma pa morajo biti super mame, gospodinje in poleg tega še v super formi. Ah, včasih pač ne gre, prav nihče ne zmore vsega, celo super ženske ne.

In seveda vsi ves čas tudi veliko pričakujejo od vas. Šef zahteva vse od vas, otroci vas želijo zase, pa mož, prijateljice, starši ... kar ni konca vrste ljudi, ki čakajo na vas in vašo energijo. Posledica: stres, živčnost, napetost, občutek, da ne zmoremo vsega. A včasih moramo kar sami poskrbeti, da nas stres ne bo popolnoma uničil.

V avtu - Daj, premakni se že

Situacija: Judita mora vsako jutro in vsak večer prevoziti 40 kilometrov, da pride v službo in domov. In prav vsak dan se promet ustavi vsaj na dveh mestih, vedno so zastoji in vsak dan jo gneča spravi v obup. Prav čuti, da je napeta, roke na volanu ima povsem potne. In če njeno parkirno mesto ni prosto, ko se pripelje do službe, bi najraje kar kričala. Ta vsakodnevna vožnja z avtom zagotovo ne dene dobro njenemu zdravju.

Kaj narediti? Pravzaprav se človek z zastoji, delom na cesti in zasedenimi parkirišči ne more boriti. Lahko pa gremo nekaj minut prej od doma, da nismo preveč živčni, ali nam bo uspelo ali bomo spet prepozni. Prav nič tudi ne pomaga, če smo v gneči živčni, ohraniti je treba mirno kri in se pač prepustiti usodi. Seveda pa bi bila veliko bolj mirna vožnja z vlakom, ki ima svoj vozni red.

Z otroki - Noro, kaj vse človek naredi za svoje otroke

Situacija: Že osnovna šola je bila naporna za radoživega Roka, gimnazija pa se zdi njegovi mami Renati že prava grozljivka. Kakšen tempo! Vsak dan kup domačih nalog. Fant je zadnje čase zelo nerazpoložen, izgubil je že vso voljo do šole. In seveda je nesrečna tudi njegova mama. Ves čas mu mora pomagati pri domačih nalogah, ki jih še sama ne razume prav dobro. Šola je za vso družino postala prava muka.

Kaj narediti? Kdo pa pravi, da morajo vsi otroci hoditi v gimnazijo? V resnici prav manjka kadra s poklicnimi šolami. Šola vendar ne bi smela pomeniti takšnega stresa, najstniki nujno potrebujejo še čas za druge hobije, zabavo, prijatelje, starši ne smejo biti njihovi inštruktorji. Če otrok ne zmore, ga prepišite na lažjo šolo.

Pri nakupovanju - Samo še tole, pa bo

Situacija: Katja ima soboto rada samo zase. Tudi otroci pričakujejo, da imajo ob vikendih mamo samo zase in da ne zapravlja časa po trgovinah. Tako gre Katja po velikih nakupih vedno ob petkih zvečer. A nakupovanje jo resno spravlja ob živce, vedno je gneča, na policah že zmanjkuje stvari, tudi drugi ljudje so že malo nejevoljni in utrujeni od vsega tedna. Včasih si v glavi ves čas ponavlja, samo še do blagajne moram priti, plačam in že grem domov.

Kaj narediti? Človek vedno misli, da bo skočil v trgovino, v miru nakupil in šel domov. Ja, tudi psihično se je treba pripraviti na vrste, prerivanje z vozički, čakanje na blagajni … In če vam gredo določeni obredi na živce, jih vendar zamenjajte. Nakupujte ob torkih ali pa ko imajo otroci obveznosti. Ob petkih nam vendar že vsem primanjkuje energije. Morda pa bi bila sobota vseeno boljša izbira, saj je človek veliko bolj sproščen, ker ga po nakupih čaka le sladko brezdelje. Kaj pa mož? Ali lahko on prevzame del vaših nalog? Bolje povedano: naj mož prevzame del vaših nalog.

V službi - Saj imam le dve roki

Situacija: Anika ima kot direktorjeva tajnica kup nalog in šefu tako rekoč ne more reči ne. Seveda ta le redko pomisli, da mora Anika vsak dan po delu prav divjati domov, da lahko pravočasno iz šole pobere svojega šestletnika. Prava panika jo zagrabi, kadar ji šef ob štirih popoldne naloži nujno nalogo, ki mora biti narejena do naslednjega dne! Groza, prav čuti, kako je celotno njeno telo pod stresom.

Kaj narediti? Zelo pomembno je, da ne pustimo, da nas prevzamejo čustva. Umirite se in dobro premislite, kako boste najhitreje in najbolj učinkovito izpolnili službene obveznosti in naloge. In če je stvar zares neizvedljiva, stopite do šefa in mu lepo povejte, da do naslednjega dneva ne morete vsega končati, naj pa vam pove, kaj je najbolj pomembno.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri