Glivice na nogah – trdovratna nadloga

18. 6. 2013 Promocijsko sporočilo

Pordečela, morda otekla koža, ki srbi. Ali pa se lušči med prsti. Še huje – poroženel, odebeljen in rumenkast noht, ki ga ne 'zamaskira' niti lak za nohte. Napadle so vas glivice, s katerimi se trenutno bori vsak peti človek, kot kažejo nekatere raziskave.

Glivice se rade razmnožujejo. Všeč so jim vlažni, topli in temni prostori, zato obožujejo športna stopala – tista, ki se veliko potijo v supergah –, savne, bazene, javni tuši ...

In če tudi vi obožujete šport, savne, bazene in se seveda radi oprhate, preden nadenete sveža oblačila, ste kandidat/-ka za nadležne male glivice, ki se jih je veliko težje znebiti, kot pa jih dobiti.

Vseeno se jim lahko zoperstavite, le nekaj navodilom je treba skrbno slediti.

Da vas glivice ne bodo napadle:
  • Svojo obutev takoj po uporabi osušite: pozimi pod radiatorjem, poleti na vročem soncu, pomagate pa si lahko tudi z raznimi blazinicami, ki jih vstavite v čevelj in so izdelane tako, da vsrkavajo vlago.
  • Skrbite za higieno svojih nog – umijte jih vsak večer in po vsaki športni dejavnosti ter po vsakem umivanju obujte sveže nogavice.
  • Če se močno potite, predele pregibov (npr. med prsti) napudrajte z otroškim pudrom, ki bo vsrkal pot.
  • V telovadnicah vedno uporabljajte svoje podloge (za jogo, pilates, aerobiko ...).
  • Če se morate tuširati na javnih površinah, to vedno počnite le obuti v plastične natikače (tudi v bleščeče očiščenih hotelskih kopalnicah).
  • Po umivanju noge vedno skrbno obrišite tudi med prsti.
  • Izogibajte se stiku z osebami, ki imajo glivice – če jih ima kdo v družini, še bolj pazite na higieno in večkrat zamenjajte rjuhe, pobrišite tla, razkužite kopalnico, osebne predmete za higieno (glavniki, škarjice za nohte, brisače ...).
  • Skrbite za svoj imunski sistem – trdnejši ko bo, manj se bodo na vas 'gostile' najrazličnejše bolezni, tudi glivice.
  • Jejte čim manj sladkarij – glivice se namreč rade sladkajo.
Drobne zajedavke

»Glivice se nahajajo v zraku, na različnih površinah, v zemlji, vodi. Če je koža primerno vlažna, je lahko ugodna podlaga za razrast glivic, ki lahko povzročijo bolezenske znake obolenja kože in sluznic. Večinoma se prenesejo z neposrednim stikom, lahko tudi po zraku. Najpogosteje se prenašajo  s čevlji, v bazenih, savnah, v stiku z osebo, ki ima glivično okužbo kože,« opozarja Tadeja Man tel Hauptman, dr. med., spec. družinske medicine.

Kako jih prepoznate?

»Prvi znaki okužbe kože so lahko rdečina, luščenje, razpoke, srbenje. Srbenje sluznic spolovila, rdeči ali belkasti izpuščaji, belkast, grudast izcedek. Na nohtih se lahko začnejo delati belo rumene ali sivo rjave lise na končnih in/ali začetnih delih nohtov, redkeje ob straneh nohtov. Nohti se lahko lomijo, debelijo, bolijo na pritisk, odstopajo od podnohtja, slabo rastejo ...V prebavilih lahko povzročajo težave v obliki napihovanja, slabega počutja, utrujenosti, slabe, upočasnjene prebave. V ustni sluznici se kažejo kot belkaste gobaste obloge,« razlaga Tadeja Mantel Hauptman, dr. med.

Glivic je torej več vrst in prav vse so zelo nadležne, slabijo naše telo, pa tudi odpraviti jih ni prav lahko.

»Več težav z glivičnimi okužbami je na predelih kože, ki se močneje poti, kar zagotavlja ugodnejše pogoje za razrast glivic. Priporočljivo je nošenje bombažnih oblačil, ki se lahko operejo na višjih temperaturah – več kot 90 stopinj Celzija, uporaba otroškega pudra na predelih kože, ki se močneje poti, ter nošenje zračne, usnjene obutve,« predlaga Mantel Hauptmanova.

Rade se širijo na druge dele telesa

Mantel Hauptmanova opozarja, da se lahko glivice, če jih ne pazimo in jih ne zdravimo, prenašajo tudi na druge dele telesa: »Glivice se lahko pojavijo na enem delu telesa in se razširijo na druge dele, npr. v pazduhe, dimlje, pod dojke, po spolovilu, v prebavila, na stopala, dlani, nohte ...«

»Pogosteje se razrastejo ob zdravljenju z antibiotiki, ko se poruši normalno razmerje bakterij in glivic na sluznicah in koži, razrastejo se tudi ob boleznih, kjer je prizadet imunski sistem, ob hujših stresih, utrujenosti, izgorelosti ...«

Prav zato Darja Vrbanc iz Diagcentra še dodaja, da je  zelo pomembno, da skrbimo za svoje telo v smislu zdrave prehrane, zdravih življenjskih navad, da skrbimo, da živimo čim manj stresno, da uživamo čim manj sladkorjev.

Poudarja še: »Jejte čim bolj zdravo in se čim več gibajte v naravi. Ko je naš imunski sistem v formi, nas tudi glivice ne morejo negativno presenetiti.«

1001 rešitev

O tem, kako se znebiti glivic, boste v lekarnah, pri zdravnikih, znancih, po knjigah, najrazličnejših tiskanih in elektronskih medijih našli 1001 rešitev – izberite tisto, ki se vam zdi najboljša za vas, in če vam ne bo pomagala, poskusite še kakšno, vsekakor pa najprej poskrbite, da okrepite svoj imunski sistem.

»Glivične spremembe kože zdravimo lokalno s protiglivičnimi mazili, kremami, pršili ali z zdravili, zdravljenje pa traja od dva do štiri tedne,« nam je povedala Tadeja Mantel Hauptman, dr. med., spec. družinske medicine.

Če imate raje naravna zdravljenja, lahko poskusite s kisovimi obkladki ali kopelmi (glivice ne prenašajo kislega in suhega okolja), mazanjem z limoninim ali grenivkinim sokom, eteričnim oljem čajevca, nekateri prisegajo na obkladke iz gline, kopeli iz hrastovega lubja, koloidno srebro, sušenje nog (predvsem med prsti) s sušilnikom za lase, zelo učinkovito je tudi zdravljenje z bioresonanco, ki obenem krepi tudi imunski sistem.

Po novem lahko glivične okužbe nohtov zdravite tudi z laserjem, zelo uspešno pa se jih lahko znebite tudi s posebnim filmogelom proti glivicam na nohtih v obliki lak, ki se nanaša na nohte enkrat dnevno.

Ste se jih res znebili?

Mantel Hauptmanova pravi, da ste se ozdravili glivic, če se je vaša koža povrnila v zdravo stanje brez sprememb, če se nohti izraščajo v svetli prosojni barvi, če so sluznice spet rožnate barve in brez dražečih težav.

»Glivice so ves čas prisotne v okolju, od dovzetnosti kože, sluznic, nohtov  posameznika pa je odvisno, ali se bodo pojavili bolezenski znaki,« še opozarja zdravnica.

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Tadeji Mantel Hauptman, dr. med., spec. družinske medicine, (www.lantana.si) in Darji Vrbanc (www.diagcenter.si)