Tek

"Ne boš živela več kot 16 let!" Čustvena zgodba in neverjeten dosežek 32-letnice, ki je kljubovala zdravnikom

30. 5. 2024
Deli
"Ne boš živela več kot 16 let!" Čustvena zgodba in neverjeten dosežek 32-letnice, ki je kljubovala zdravnikom (foto: Instagram)
Instagram

Ob rojstvu so jo zdravniki bolj kot ne odpisali, starše pa soočili s krutim dejstvom: "Vaša hčerka ne bo živela več kot 16 let!" Kar je sledilo, je neverjetna, skoraj filmska zgodba o tem, kaj vse lahko človek doseže z jekleno voljo.

Sophie Holmes, 32-letna trenerka fitnesa, je postavila nov rekord, potem ko je uspešno zaključila maraton v Edinburghu. Postala je prva oseba s cistično fibrozo, ki je pretekla 36 maratonov v 36 dneh. Sophie je z izzivom, ki se ga je lotila, hkrati zbrala slabih 30.000 evrov v dobrodelne namene. Podvig je začela z londonskim maratonom, zaključila pa ga je, kot rečeno, na Škotskem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sophie Grace Holmes (@sophiegraceholmes)

Cistična fibroza je genetska bolezen, ki prizadene pljuča in prebavni sistem. Povzroča kopičenje goste in lepljive sluzi, ki lahko zamaši dihalne poti in oteži dihanje. Prav tako lahko ovira delovanje trebušne slinavke in prepreči pravilno prebavo hrane. Čeprav za cistično fibrozo ni zdravila, lahko zgodnje odkrivanje in zdravljenje, ki vključuje zdravila, fizioterapijo in prehranske dodatke, izboljšata kakovost življenja in podaljšata življenjsko dobo bolnikov.

"Moja odločenost preživeti in hkrati uspeti kljub vsem oviram, ki mi jih je življenje postavilo pod noge, je prisotna že odkar pomnim," je poudarila Sophie in nadaljeval: "Ko sem dopolnila 19 let, so mi povedali, da imam le še dve leti življenja ... Toda kot naivna 19-letnica tega preprosto nisem želela sprejeti. Kasneje so mi rekli, da ne bom dočakala 30 let. Ko sem praznovala 30. rojstni dan, sem se odločila za prav poseben izziv. Želela se preteči 30 maratonov v 30 dneh. Toda žal smo bili v karanteni in to ni bilo možno."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sophie Grace Holmes (@sophiegraceholmes)

Lani se je nato prijavila na maratona v Londonu in Edinburghu. "Vprašala sem se, koliko dni je med tema dvema maratonoma. Prvotno sem izračunala 35 dni, zato sem vsem povedala, da bom pretekla 35 maratonov v 35 dneh. Nato je moj trener ponovno preštel dneve in rekel: 'pravzaprav bomo tekli 36!'" Sophie je s svojo neverjetno življenjsko voljo postala navdih za mnoge. Dokazala je, da lahko z močno voljo in odločnostjo premagamo tudi največje ovire.

Vir: The Sun

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren