16 pozitivnih učinkov teka, ki vas bodo prepričali, da boste obuli športne copate in se odpravili na stezo

16 pozitivnih učinkov teka, ki vas bodo prepričali, da boste obuli športne copate in se odpravili na stezo (foto: profimedia) profimedia
28. 10. 2021

Vsi vemo, da ima redna vadba številne dobrodejne učinke na naše telo in da je gibanje dobro tudi za dušo. Tek ni izjema.

In ne glede na to, ali morate še preteči svojih prvih 5 kilometrov ali se pripravljate na svoj trinajsti maraton, te pozitivne učinke teka boste izkusili vsi.

Tu je 16 dobrih razlogov, zakaj se podati na tekaško stezo

1. Zdravo srce: ena najbolj očitnih prednosti teka je boljša fizična pripravljenost in močno srce. Tek pozitivno vpliva na kardiovaskularen sistem in okrepi srce.

2. Okrepili boste mišice: tudi s tekom se krepijo mišice, še posebej, če boste vključevali sprinte ali tek v hrib. Za še boljši rezultat pa boste poskrbeli, če boste tek kombinirali z različnimi krepilnimi vajami. Vse lahko izvajate zunaj.

3. Boljša vzdržljivost: s tekom se ne izboljša le zmogljivost srca, temveč tudi pljuč in mišic. Tako tudi druga daljša vadba ali vsakodnevni opravki ne bodo več takšen izziv – tek poskrbi za več energije na splošno.

4. Pomaga vzdrževati zdravo telesno težo: če želite izgubiti odvečne kilograme, vam pri tem lahko pomaga tek. Začetniki boste seveda začeli postopoma – s kombinacijo teko in hoja. Z rednim tekom pa zlahka tudi vzdržujete zdravo telesno težo.

Profimedia

5. Ščiti pred negativnimi učinki stresa: učinki teka so lahko dolgoročni, ko gre za stres. Lajša vse negativne učinke kroničnega stresa, pravi raziskava.

6. Znižuje (pre)visok krvni pritisk: fizična aktivnost na splošno poskrbi za zdrav krvni tlak. Prav tako tek – ker se s tekom krepi srce.

7. Močne kosti: že ena do dve minuti teka vsak dan poskrbi za močnejše kosti, pravijo raziskovalci z univerze Exeter in Leicester. V raziskavo je bilo vključenih 2.500 žensk, ki so vsak dan izvajale 2-minutno visoko intenzivno vadbo – pri vseh se zdravje kosti izboljšalo za 4 odstotke. 6 % izboljšanje so izmerili pri tistih, ki so bile dnevno aktivne dlje časa.

8. Tek sprošča: znano je, da vadba znižuje raven stresnih hormonov adrenalina in kortizola in tek se uvršča na seznam. Tek tudi poskrbi za povečanje ravni noradrenalina – poleg serotonina je to eden najpomembnejših 'hormonov za srečo'.

9. Poskrbi za dobro voljo in srečo: ker smo ravno pri sreči … Tisti, ki redno tečejo, so srečnejši, bolj pozitivni in samozavestni, pravijo raziskovalci z Glasgow Caledonian univerze. Med tekom se sproščajo endorfini – ki med drugim sprožajo občutek sreče. So pa tudi naravni blažilci bolečine. Pravijo tudi, da tek 'zadane' – za to je odgovoren še en živčni prenašalec – dopamin.

10. Tek povezuje: z osebo, s katero skupaj tečete, se povežete na povsem drugi ravni. Hkrati pa eden drugemu vlivata motivacijo. Seveda pa je tekaška skupnost tudi odličen način za nova poznanstva.

Profimedia

11. Tek podaljša življenje: znanstveniki so tek povezali s 27 odstotkov manjšim tveganjem za smrt. Natančneje: 30 odstotkov nižje tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 23 odstotkov nižje tveganje za smrt zaradi raka. Kakršnakoli količina teka je boljša kot nič.

12. Odkrivanje novih kotičkov: za začetek se boste verjetno podali do najbližje tekaške steze ali pa krajši tek opravili kar po ulicah v bližini doma. Sčasoma pa lahko tek postane prava avantura – noge vas bodo brez težav odnesle na druge konce mesta. Lahko pa izkoristite vikend in se na tek odpeljete v čisto nov kraj.

13. Spodbuja imunski sistem: redna telesna aktivnost krepi imunski sistem – ker znižuje raven stresnih hormonov, pozitivno pa vpliva tudi na raven belih krvnih celic, ki varujejo telo pred okužbami in tumorji. Aerobna vadba, kot je tek, poskrbi za boljši imunski odziv, bolj kot nekatere druge vadbe, pravi raziskava.

14. Tek vas naredi pametnejše: tek so raziskovalci povezali tudi z izboljšanjem možganov. Dve raziskavi, ki so ju izvedli na Univerzi v Illinoisu, sta pokazali, da je 30 minut vadbe povzročilo do 10-odstotno izboljšanje kognitivnih funkcij oziroma boljšo učinkovitost pri obravnavanju težav ali situacije.

15. Boljši spanec: posamezniki, ki telovadijo vsaj 150 minut na teden, spijo bistveno bolje, čez dan po so bolj pozorni oz. imajo boljšo koncentracijo, pravijo raziskave. Tudi večerni lahkotnejši tek vpliva pozitivno.

16. Z lahkoto postavite cilje: pri teku je res enostavno postaviti zelo specifične, a še vedno realistične cilje – kratkoročne in dolgoročne. Začetniki lahko svoj napredek najprej merite v minutah neprekinjenega teka, kot dolgoročen cilj pa si postavite 5 kilometrov. Pri tem pa vam ni treba skrbeti, kako hitro tečete – preprosto uživate v napredku.

Preverite pa tudi:
Profimedia