10 tekaških nasvetov za popolne začetnike

10 tekaških nasvetov za popolne začetnike (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2016

Ste se 'ogreli' za tek. Odlično! Ponosni smo na vas! Zdaj pa preberite še 10 nasvetov, da ne boste zasovražili teka, še preden se ga boste dobro lotili.

1. Poiščite načine, kako tek narediti še bolj zanimiv. Na primer: vsak teden izberite kraj, kjer niste tekli še nikoli. Osredotočeni na nov teren in okolico boste pozabili na čas in kilometre.

2. Preveč pritiska, želja po uspehu, lovljenje meril ... To se tudi pri teku ne obnese. Naj ne bo vsak tek tekmovanje.

3. Investirajte. Kupite si dobre tekaške copate. Po nekaj pretečenih kilometrih vam ne bo žal, da ste zanje morda odšteli nekoliko več, kot ste načrtovali.

4. Če je le mogoče, se izogibajte trdi podlagi, kot je asfalt.

5. Pomembna je doslednost. Nikar ne obupajte prehitro, vztrajajte vsaj tri tedne. Po treh tednih bodo že vidni prvi rezultati in od tu naprej bo veliko laže.

6. Hodite, tecite, hodite, tecite ... Povsem v redu je, če tečete minuto in potem dve hodite. Morda celo boljše kot preklop med sprintom in zelo počasnim tekom.

Preberite: 9-tedenski program tekaškega treninga za popolne začetnike

7. Osredotočite se na dihanje. Pri teku bo drugače kot pri drugih tipih vadbe in če se zalotite, da dihate plitvo oz. vas ščipa pod rebri, prilagodite tempo in poskušajte z daljšimi vdihi in izdihi. Počasi boste ugotovili, kako vam odgovarja.

8. Bodite prizemljeni. Ali drugače, postavite si realističen cilj, ker bo tako veliko laže zadržali motivacijo. Na primer: od danes naprej se pripravljam na maraton. Kaj se lahko zgodi? Ko po mesecu dni še vedno ne boste zmogli preteči 5 kilometrov, boste po vsej verjetnosti odnehali. Namesto tega si raje recite: brez premora želim preteči kilometer. Koliko časa boste potrebovali? Povsem nepomembno. Vi greste cilju naproti – kilometer brez premora. In ko dosežete tega, je čas za dva kilometra. Kot bi mignil, boste imeli v žepu 5 kilometrov.

9. Med tekom poslušajte glasbo. Izberite takšno, s pravim tempom. Več: Kako lahko z glasbo izboljšate trening

10. Ne obremenjujte se s tem, ali ste (pre)počasni. Pa kaj zato, če vas vsi prehitevajo. V resnici je bolj pomembno to, da STE tam ZUNAJ in TEČETE. To je prekleto dober dosežek. Tecite torej, tudi če je to zelo počasi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri