Ali delate kaj narobe, če imate med tekom mišične krče?

2. 7. 2022

Dodali smo še nasvete, kako se krčem v prihodnje izognete. 

Slika 1/2

Če so mišični krči pogost del vašega teka, potem se morate ustaviti in premisliti, ali počnete kaj narobe. Bi to lahko preprečili? 

Poglejmo dve znanstveni razlagi, kaj povzroča mišične krče med tekom.

DEHIDRACIJA IN IZGUBA ELEKTROLITOV

Leta 2004 je Timothy Noakes (https://u.osu.edu/ketodiet/speaker-bios/tim-noakes-md-phd/) preučeval ravni elektrolitov pri 43 ultramaratoncih. Krvne preiskave po tekmi niso pokazale velikih razlik pri ravneh natrija in magnezija med tekači, ki so imeli krče in tistimi, ki jih niso imeli. Prav tako med skupinama ni bilo pretirane razlike zaradi dehidracije, zato Noakes predvideva, da dehidracija sama po sebi ne povzroči krčev, saj bi jih potem občutili tudi v savni ali po hoji v vročem vremenu. 

MIŠIČNA UTRUJENOST

Čeprav naj dehidracija ne bi povzročala mišičnih krčev, lahko povzroči hitrejšo utrujenost mišic, to pa sproži krč. V prej omenjeni raziskavi iz leta 2004, so vsi tekači, ki so jih mučili krči, to občutili v zadnjem delu dirke ali takoj po njej. 

Ta teorija se zdi precej verjetna, saj ljudje, ki imajo krče, to občutijo nekje v drugi polovici dolgega teka (npr. na 20 ali 40 km), tekači na 5 ali 10 km pa se s tem običajno ne spopadajo. Še bolj so krčem podvrženi hitrejši tekači.

Profimedia

Preverite tudi naš nagradni pohodniški izziv: Aktivni v hribe! Podarjamo lepe nagrade za navdušene pohodnike