To se zgodi, če zjutraj tečete na prazen želodec

To se zgodi, če zjutraj tečete na prazen želodec (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2019

Ste jutranja ptica in se na tek odpravite zelo zgodaj zjutraj? Si prej privoščite prigrizek? Berite naprej ...

Morda spadate med tiste, ki si teka na prazen želodec ne morete predstavljati. Kar nekaj pa je takih, ki so navsezgodaj zjutraj čili in spočiti, pripravljeni na vadbo, pa če prej kaj prigriznejo ali ne. 

V tekaškem svetu obstajajo določeni miti, zakaj tek na tešče je oziroma ni dober.

Tukaj so trije najpogostejši (in zakaj ne držijo):

1. Telovadba (tek) na prazen želodec vodi do izgube mišične mase.

Seveda vaše mišice ne bodo kar tako izginile.

Telo shranjuje glukozo v obliki glikogena (skladiščena oblika sladkorja) v jetrih in mišicah. Njegova primarna vloga v telesu je, da nastopa kot energijska zaloga.

Čez noč nivo inzulina (kar pomaga celicam absorbirati sladkor in zavirati izgubo maščobe) in glikogena sicer upade, vendar ima telo še vedno dovolj zaloge, da na vašem jutranjem teku energijo pridobiva iz glikogena.

Med tekom se tako najprej porabijo zaloge iz mišic in nato začne telo za energijo uporabljati zalogo iz maščobe.

Vendar pozor!

Če po tem povečate intenzivnost teka, vaše telo začne iskati nadomestilo, saj ste glikogen iz mišic in zaloge iz maščob porabili. Zato bo začelo energijo iskati drugje – na tak način, da bo začelo razkrajati beljakovine (tj. aminokisline).

V tem primeru lahko tvegate izgubo mišične mase.

Kakorkoli, večina tekačev tako ali tako do tega trenutka že preneha z vadbo. Prekomerno izgubo glikogena pa je ponavadi spremljajo tudi simptomi, kot so omotica, slabost in izčrpanost.

2. Telovadba (tek) na prazen želodec je najboljša metoda za izgubo kilogramov.

Čeprav je res, da lahko tek na prazen želodec, če ga seveda pravilno izvajamo, postopoma prisili telo, da začne povečano porabljati energijo iz maščobe, to ni odločujoč dejavnik pri izgubi kilogramov.

Odstotek energije, proizvedene s pomočjo kurjenja maščobe, je dokaj visok, vendar pa sta skupen izdatek energije in posledično poraba kalorij relativno nizka zaradi nizko intenzivnega teka.

V primeru visoko intenzivnega teka (kot je intervalni trening), pa je odstotek energije, proizvedene s pomočjo kurjenja maščobe, znatno nižji.

Kar je konec koncev najbolj pomembno pri izgubi kilogramov je energijsko ravnovesje.

3. Telovadba (tek) na prazen želodec poveča vzdržljivost.

Tek na tešče ni dobra ideja za rekreativce, ki želijo izboljšati vzdržljivost. Trajanje in intenzivnost teka sta namreč močno omejena s strani pomanjkanja glikogena.

Visoko kvaliteten tek, ki traja dlje in je intenzivnejši, je najboljši za povečanje vzdržljivosti. Pomembno je tudi poudariti, da redni trening s predhodno izpraznjenimi zalogami glikogena lahko škoduje zdravju.

Čeprav obstajajo bolj učinkovite metode za izgubo kilogramov ali izboljšanje vzdržljivosti, pa lahko tek na tešče vseeno pripomore k temu. Tak trening je primeren za ljudi, ki zjutraj nimajo težav s prebujanjem in ki v tem delu dneva najbolje funkcionirajo ter želijo odtrenirati še pred zajtrkom (ne glede na vse pa upoštevajte zgoraj napisano!).

Vir: runtastic.com
Preberite še: