To so najslabše stvari, ki jih lahko naredite med dolgim tekom

To so najslabše stvari, ki jih lahko naredite med dolgim tekom (foto: Profimedia) Profimedia
21. 8. 2022

Ko se boste odločili preteči daljše razdalje, bodite pozorni, da ne počnete naslednjega. 

Še posebej če ste začetnik pri daljših razdaljah, vam bodo nasveti prišli zelo prav. Ne bo povsem enako, kot ste vajeni pri krajših razdaljah, zato je prav, da se dobro pripravite, saj so možnosti za poškodbe še večje. 

Ne naredite teh napak: 

Hiter začetek

Tako boste svoj dolg tek najlažje obsodili na propad, saj verjetno ne boste prišli do cilja. Ne le, da to ni primeren čas za pospeške, teči bi morali počasneje, kot ste to počeli na krajših razdaljah. 

Končati dolg tek je vsaj na začetku že samo po sebi dovolj velik izziv, saj je razdalja precej daljša od tiste, ki ste jo vajeni, poleg tega morate biti dovolj mentalno močni. Če k temu dodate še hitrejši tempo, bo vsega preveč in ne piše se vam nič dobrega. 

Brez tekočine in prigrizkov

Tega prej niste potrebovali, saj je zadostovalo, da ste pili pred in po teku ter si takrat tudi pripravili obroke. Ko povečate razdaljo, pa bo telo tudi vmes potrebovalo nekaj dodatne energije. Če se prikrajšate za vodo in prigrizke, ne boste junak, boste pa uspešno izčrpali telo, ki bo potrebovalo precej okrevanja. 

Zato na tek (daljši od npr. ene ure) vzemite kakšno (ne presladko!) energijsko ploščico ali kaj podobnega in predvsem dovolj tekočine. 

Prvič uporabite novo opremo

Zabavno je testirati novo športno uro ali merilnik srčnega utripa, a med daljšim tekom vas bo to zgolj motilo. Pa ne mislimo samo na to, ampak predvsem na nova oblačila in čevlje - teh nikakor ne vzemite na dolg tek! Najprej z njimi nekajkrat pretecite krajše razdalje in ugotovite, ali vam oprema ustreza. V nasprotnem primeru si boste zagotovili poškodbo ali vsaj žulje. 

Dolg tek po težki vadbi

Dan prej ste se izmučili s HIIT vadbo, danes pa se odpravljate na dolg tek? To je povsem druga raven napora, ki ga vaše telo ne potrebuje. Dovolj velik izziv je že preteči daljšo razdaljo, ko ste spočiti in dobro pripravljeni, kaj šele, če ste utrujeni od prejšnjega dneva. 

Pred dolgim tekom imejte dan za aktiven počitek ali izvajajte lažjo aktivnost in prihranite energijo. 

Še en dodaten kilometer

Da nadoknadite za prejšnjič, ko ste morali skrajšati tek ali pa ste ga popolnoma izpustili, kajne? Tega nikar ne storite, saj boste ravno v tistih nekaj dodatnih metrih naredili napako zaradi utrujenosti in padli, narobe stopili, občutili vrtoglavico ali kaj podobnega. 

Še posebej če vam program pripravi trener, se ga držite zelo natančno, saj je z razlogom določil razdaljo in ni potrebe, da bi vi kaj dodajali ali popravljali. Če želite biti uspešni na dolgih razdaljah, telesu zagotovite dovolj počitka in okrevanja ter ne prehitevajte načrta!