Zakaj imate po teku glavobole?

Zakaj imate po teku glavobole? (foto: profimedia) profimedia
19. 9. 2021

Pri teku nastane veliko mikropoškodb, občutite lahko tudi krče, vendar glavobol ne bi smel biti ena od posledic vadbe. Pravzaprav bi ob rednem teku morali doživeti t.i. omamljenost od teka. Zakaj vas torej pestijo glavoboli?

Tekači in tudi ostali rekreativni športniki nemalokrat potožijo o glavobolih med ali po vadbi, čeprav naj bi zase delali nekaj dobrega. Vadba je za zdravje nujno potrebna, toda zakaj sproža glavobole?

Pravimo jim glavoboli ob večjem fizičnem naporu, kamor štejemo tudi intenziven tek, zato vas lahko po vadbi boli glava. Glavobol je specifičen prav za športne aktivnosti in ni enak glavobolu od strmenja v ekran, škripanja z zobmi, pomanjkanja spanja ... Občutili naj bi ga bolj kot utripanje v glavi in ne toliko kot ostro bolečino. Kljub temu lahko postane tako moteč, da morate prekiniti vadbo, ob tem pa se lahko pojavijo še slabost, bruhanje, dvojni vid ali zategnjenost v vratu. 

Zakaj pride do glavobola?

Fizični napor lahko sproži glavobol zaradi spremembe v pretoku krvi: pri intenzivnem teku se pretok pospeši. Pri tem gre veliko krvi v takrat delujoče mišice, nekaj pa v možgane in druge dele telesa. Zgodi se, da so nekateri deli telesa bolj prekrvavljeni kot drugi. 

DEHIDRACIJA

Zelo verjeten dejavnik, ki povzroči bolečine v glavi po teku, je dehidracija. Telo namreč izgublja več tekočine kot jo dobiva, zmanjša se pretok krvi skozi možgane in slednji posledično dobijo manj kisika. Zato je zelo pomembno, da se na intenzivne in daljše teke odpravite primerno hidrirani in imate po potrebi s seboj zadosti tekočine, ki jo lahko pijete med tekom. Ne pozabite, da je žeja že oblika dehidracije. 

ELEKTROLITI

S hidracijo so povezani tudi elektroliti, ki igrajo pomembno vlogo pri športnem nastopu. Neravnovesje elektrolitov lahko sproži glavobole med in po teku, pa tudi vrtoglavico ter druge neprijetnosti. Raven lahko porušite z uživanjem velikih količin tekočine, zato se pri zelo intenzivnih treningih in dolgih tekih priporočajo športni napitki z elektroliti. 

KRVNI SLADKOR

Glavobole ob fizičnem naporu lahko sproži nizka raven krvnega sladkorja. Če nimate dovolj velike zaloge, možgani ne bodo dovolj "nahranjeni" in to boste občutili kot glavobol. Vedno poskrbite, da jeste zdrave uravnovešene obroke, po potrebi pa si eno uro ali pol ure pred vadbo privoščite prigrizek. 

Že imate svoj izvod brezplačne e-knjige o teku?

V njej vas čaka: 

  • kopica nasvetov strokovnjakov o tehniki in opremi
  • slastni recepti
  • zgodbe in misli za motivacijo
  • načrti treningov za 5, 10 in 21 km ...

... in še mnogo drugega, kar vam bo pomagalo do boljših rezultatov! 

Prenesite e-knjigo TUKAJ