Kako izbrati ustrezno tekaško obutev glede na pretečeno razdaljo in pogostost teka

Kako izbrati ustrezno tekaško obutev glede na pretečeno razdaljo in pogostost teka (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 5. 2019

Tek je lep, ko v njem uživamo, ko nas nič ne boli in sta razdalja ter hitrost v skladu z našimi zmožnostmi. Žal ogromno tekačev in tekačic predčasno neha teči zaradi takšne ali drugačne poškodbe. Najpomembnejša predpogoja, da se nam to ne zgodi, sta dobra tehnika teka in pravilna izbira tekaške obutve.

Hervisova tekaška stena vam bo pomagala pri nakupu tekaške obutve

Uvodne besede v test tekaške obutve smo prepustili vodji nabave tekaške obutve v Hervisu, Tomažu Basailoviću, ki je razložil, zakaj so se odločili za postavitev tekaške stene.

V Hervisu smo razmišljali o tem, kako bi zmanjšali možnost napačne izbire tekaške obutve oziroma kako bi povečali možnost za izbiro ustrezne.

Ko se z nekom pogovarjamo o teku, se seveda najprej vprašamo, po kakšni podlagi teče, ali je ta urejena ali gre za brezpotja. Seveda tek po urejenih podlagah naprej delimo na hitre, krajše teke ali pa na dolge. Vemo pa tudi, da nekateri tečejo občasno, drugi pogosto.

Ko smo upoštevali vse to, je bila rešitev logična.

1. Tekaška stena je razdeljena na:
 • hitrost (copati z večjo odzivnostjo, manj blaženja in manjšo težo),
 • razdaljo (obutev z več blaženja in udobja) in
 • brezpotje (obutev z več stabilnosti, močnejšimi materiali in boljšim oprijemom).
2. Po polovici pa jo delimo na
 • tečem občasno (2-krat tedensko do 10 km) in
 • tečem pogosto (več kot 3-krat tedensko nad 10 km).

Si lahko kupec postreže tudi sam?

Seveda, ne samo da si lahko postreže sam, ampak lahko zaradi nove postavitve najde res ustrezne copate. Seveda pa se lahko kupci kdajkoli obrnejo tudi na izkušene prodajalce. 

HITROST, RAZDALJA in BREZPOTJE so obarvani vsak s svojo barvo. Različne velikosti pa si kupec lahko poišče na mizah pred steno, ki so ravno tako barvno označene in razdeljene.

Kaj ta stena pomeni za nekoga, ki se je za tek odločil danes?

V prvi vrsti veliko pomoč pri izbiri.

Tek je specifičen šport v smislu, da začetnik načeloma potrebuje obutev z največ blaženja, ki je praviloma najdražja.

Redni tekači z veliko kilometrov imajo močnejša vezivna, mišična in živčna tkiva, tako da lahko izbirajo med lažjo, manj blaženo in hitrejšo obutvijo.

Osebno pa rekreativne tekače in tekače začetnike ločim še na dve skupini.

 • Prva so tekači začetniki in rekreativci, ki vsake toliko odtečejo kakšno krajšo razdaljo (3–6 km). Ti lahko izbirajo copate tudi iz spodnjega dela stene.
 • Druga skupina pa so rekreativci in začetniki s cilji (10, 21 in več km), ki se treninga lotijo resno in razmeroma hitro napredujejo bodisi v hitrosti bodisi v razdalji. Tem svetujem, da izbirajo izključno iz zgornje polovice.

Pri izbiri vam bo v pomoč tudi test tekaške obutve

"S testom želimo tekačem in tistim, ki bodo to še postali, približati pomen izbire ustrezne tekaške obutve, saj le tako lahko dosežemo želene rezultate,'' razlaga Marko Mrak, vodja testa tekaške obutve in dodaja, ''test nam je omogočil Hervis, ki je ob enem tudi eden izmed največjih ponudnikov tekaške obutve, tekstila in opreme v Sloveniji. Ob sebi sem imel res izjemno ekipo in verjamem, da vam bo test v veliko pomoč pri izbiri ustrezne tekaške obutve.''

Kako je potekal test?

Marko: Pretekli smo veliko kilometrov, analizirali, kaj nam je bilo všeč in kaj ne, ter se na koncu razpisali, brez preveč tujk, imenovanj tehnologij ... Popolnoma enostavno, naši občutki so želeli na plan, subjektivno in prijazno do bralca.

Za vse štiri je bil test tekaške obutve posebna izkušnja v našem športnem življenju, bil nam je izziv, kako ga narediti drugače, bolj osebno. Vsaka na novo odprta škatla nam je prinesla nov izziv, novo izkušnjo, drugačno, posebno, kot so posebna tudi naša stopala v njih.

Začnimo skupaj to tekaško sezono, #getmovin!

IZBERITE tekaško obutev zase:

TEST TEKAŠKE OBUTVE 2019

Ekipa, ki je testirala tekaško obutev:
 • Marko Mrak je vrhunski kondicijski trener in trener fitnesa ter deluje v vrhunskem in rekreativnem športu kot profesionalni trener.
 • Nataša Čebokli Bleiweis je profesorica športne vzgoje, magistra kinezioloških znanosti in kot profesionalna trenerka atletov mladinskih kategorij v okviru nacionalne panožne športne zveze zaposlena v atletskem društvu Mass Ljubljana.
 • Renata Vinčec je profesorica športne vzgoje, trenerka fitnesa, učiteljica teka na smučeh in nekdanja atletinja, zaposlena na osnovni šoli.
 • Aleksander Kovačič je profesor športne vzgoje in osebni trener v Studiu Marko Mrak v Ljubljani, kjer vodi skupinske treninge s trakovi TRX. S tekom se je tekmovalno ukvarjal celotno osnovno in srednjo šolo.