10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Napotki, ki bodo pripomogli k prijetni prvi tekaški tekmovalni izkušnji

29. 6. 2007

Skoraj vsak tekač je imel s svojo prvo tekmo neugodno izkušnjo. Tu je nekaj uporabnih napotkov, ki bodo pripomogli k prijetni tekmovalni izkušnji.

Za vsakega tekaškega začetnika je prva tekma poseben trenutek. Pozneje boste zagotovo dosegali boljše rezultate, tekli boljše tekme ali premagovali daljše razdalje, a svoje prve tekme ne boste nikdar pozabili. Morda se vam bo na startu zdelo, da ne spadate tja. Ampak to je normalno. Morda se vam bo zdelo, da ne ‘razumete’ pravil. Tudi to je normalno.

Vsa negotovost je le sestavni del izkušnje, ki se je lotevamo prvič. Da bi se ji izognili, si lahko prizorišče ogledamo že dan prej! Prevzamemo štartne številke in se spoznamo s štartnim prostorom, da naslednji dan ne bomo tam več 'tujci', preverimo, kako so organizirana parkirišča, saj je iskanje tega in pešačenje do štarta lahko zelo zamudna zadeva, zlasti če gre za množične prireditve.

Preverimo lahko tudi lokacijo toalet, ki jih bomo zjutraj zagotovo potrebovali, in se seznanimo z vsemi posebnimi prometnimi ureditvami, ki bodo veljali v kraju na dan velikega dogodka. Na ta način si lahko prihranimo marsikatero stresno situacijo.

Napotki, ki bodo pripomogli k prijetni tekmovalni izkušnji:

  • Na tekmo se prijavite dovolj zgodaj: zgodnja prijava je dobra za motivacijo, je neke vrste obveza, da boste dosledno sledili svojemu treningu. Poleg tega je startnina pri zgodnjih prijavah pogosto cenejša kot pri prijavah ‘tik pred zdajci’.
  • Pripravite si vso opremo: Že večer prej si pripravite vse, kar boste nosili na tekmi, vključno z nogavicami, uro, štartno številko ipd. Preverite vremensko napoved in pripravite oblačila za vse možne vremenske scenarije. Ne pozabite tudi na oblačila, v katera se boste preoblekli po uspešno končani tekmi.
  • Štartna številka in čip za merjenje časa: namestite si ju že doma! Škoda bi bilo, da bi ju pozabili in bi na ta način bili izločeni s tekme, za katero ste pridno trenirali tedne in mesece.
  • Startajte na začelju: ne napravite napake! Ne startajte na začetku množice, saj vas bodo hitrejši tekači, ki bodo startali za vami, prehitevali in odrivali. Če začnete nekoliko bolj zadaj, se boste izognili nepo­trebnemu prerivanju in uživali v nekoliko bolj sproščenem vzdušju.
  • Ne bodite neučakani: start na začelju množice ima še eno prednost – izognili se boste prehitrim prvim kilometrom. Tecite svoj tempo in ne pustite množici, da vas ‘potegne’ za sabo.

Uživajte v svoji prvi tekmovalni izkušnji, osebne rekorde boste postavljali pozneje!

Mateja Čelan

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri