Te tekaške navade bi morali obdržati tudi po koncu epidemije

Te tekaške navade bi morali obdržati tudi po koncu epidemije (foto: profimedia) profimedia
13. 11. 2021

Ko se je začela epidemija, smo morali prilagoditi kar nekaj navad, tudi tekaške. 

Ste se odločili tudi med epidemijo ostati v formi, kljub zapiranju telovadnic in prepovedim druženja? Odlično! Verjetno ste morali malce spremeniti svoje tekaške navade. Pravzaprav, bi katero morali obdržati, vsaj po našem mnenju. Se strinjate?

Mislimo na naslednje navade: 

Tek v okviru vaših zmožnosti

Veliko tekačev teče prehitro, zato se telo ne more privaditi na določen tempo in pravilno napredovati. To se še bolj opazi, če tečete v skupini: avtomatsko se prilagodite skupinskemu tempu, četudi je to hitreje, kot tečete običajno. 

S hitrejšim tekom sicer lahko napredujete in izboljšate formo, vendar če to počnete pravilno. Tempo teke in sprinte naredite npr. enkrat tedensko, oziroma naj takšen ne bo čisto vsak trening. V nasprotnem primeru se boste hitro poškodovali. 

Še bolj bodo to razumeli tekači, ki so preboleli covid in še vedno okrevajo - tek so morali prilagoditi svojim zmožnostim in skoraj začeti znova. Pomembno je, da znate prisluhniti svojemu telesu. 

Prava razdalja

Tveganja za poškodbo ne predstavlja le hitrost teka, ampak tudi dolžina. Ker ste bili primorani teči sami vsaj nekaj časa, ko združevanje ni bilo mogoče, ste verjetno izbrali dolžino, ki vam je najbolj ustrezala. V skupini pa se prilagodite izbrani trasi. 

Če občasno pretečete veliko več, kot zmorete in ste vajeni, se boste slej ko prej poškodovali. Razdaljo stopnjujte počasi in si dajte dovolj časa, da jo zares osvojite, preden si zadate nov dodaten kilometer. 

Po svojem urniku

Skupinski tek vam sicer lahko da nekaj motivacije in neke vrste prisilo, da teka ne izpustite, prednosti pa ima tudi individualna vadba. Kakšne? Predvsem lahko resnično poslušate svoje telo in urnik teka prilagodite po svoje. Če kdaj potrebujete kakšen dan počitka več, s tem ne bo težav. Ko napredujete in bi lahko opravili eno vadbo na teden več, jo lahko dodate na urnik. 

Zato bi bilo dobro, da kljub skupinskim tekom še vedno najdete prostor za kakšen individualen tek. 

Na tek brez pametne ure in skrbi

Zelo verjetno ste se med epidemijo na tek odpravili tudi kar tako, brez naprav, ki bi merile utrip, hitrost in čas, brez načrta za tek ... Samo zato, da ste lahko za nekaj časa odšli od doma in se malce sprostili. To bi morali storiti večkrat!

Situacija s koronavirusom je bila zares posebna in zato toliko bolj stresna, a s stresom se spopadate tudi v običajnih dnevih. Zakaj si torej ne bi npr. enkrat tedensko privoščili sproščenega teka v naravi za odklop misli?