Tek

Tek je lahko meditacija: 9 nasvetov, kako v naslednji tek vnesti nekaj miru

1. 8. 2022
Deli
Tek je lahko meditacija: 9 nasvetov, kako v naslednji tek vnesti nekaj miru (foto: Profimedia)
Profimedia

Da, lahko meditirate, medtem ko nabirate kilometre. Ne, seveda ne boste tekli z zaprtimi očmi.

Meditacija ni le sedenje v soju svečk s prekrižanimi nogami in z zaprtimi očmi. Tudi ko ste globoko povezani z dejavnostjo, katerokoli, to že postane meditativno.

Meditacija pomeni preusmerjanje pozornosti z namenom, da si zbistrimo misli in zmanjšamo napetost. Če se boste naučili, kako se osredotočiti, boste lahko izklopili zoprne stvari, ki vas motijo.

Meditacija pa ni samo pomirjujoča, temveč izjemno pozitivno vpliva na vaše zdravje.  Med drugim:

  • zmanjšuje stres,
  • lajša depresijo in anksioznost,
  • pomaga pri spopadanju z bolečino (s tem se tekači na dolge proge ves čas soočajo) in
  • krepi možgane.
Sposobnost meditiranja in prakticiranja čuječnosti lahko razvijate na več načinov, celo 5 minut na dan pa lahko vpliva na vaše življenje.

Kako boste v naslednji tek vnesli nekaj miru?

Če ste pripravljeni odložiti slušalke in se osredotočiti, je tu devet nasvetov, kako začeti ...
Profimedia

Chandresh Bhardway, ustanovitelj meditativnega programa Break The Norms, Sarajean Rudman, učiteljica joge in izvajalka ajurvede, ter Julie Phillips-Turner, prav tako učiteljica joge, so za revijo Runner's World predstavil naslednje korake:

1. Pred tekom 3 ali 5 minut posedite

Preden začnete teči, globoko vdihnite. Za hip zadržite dih, nato izdihnite. To počnite približno pet minut, pa se boste lahko pred tekom sprostili.

Če ste nestrpni, pa lahko začnete tako, da ste minuto (oziroma kolikor dolgo zdržite) popolnoma pri miru, nato pa nadaljujte.

2. Postavite si cilj

Lahko gre za vprašanje, ki vas je pestilo zadnjih par dni, ali pa stresne misli oziroma izziv, ki vas je preganjal.

Kakorkoli že, postavite si cilj, da bo tek razrešil vaše vprašanje. Ni treba, da veste, kako se bo razpletlo, samo zaupajte, da vam bo tek pomagal.

3. Izberite si mantro

Mantra je zelo močno orodnje, še posbej med tekom. In nanjo se zelo hitro navadite.

Zato izberite besede, ki vam nekaj pomenijo, pa naj bodo v Sanskrtu (kot tisti klasični »sa ta na ma« – »jaz sem resnica«) ali pa v slovenščini, kot denimo »močan/a sem«.

Vse imajo isti namen: da vam pomagajo pri osredotočanju in vas ohranjajo v trenutku. Mantro umerite po korakih, da bo na vsak korak padla ena beseda.

4. Štejte korake

Lahko tudi štejete korake – začnite s točno določeno številko.

Na primer: štejte do osem, nato pa nazaj. Ko se bodo v vašo glavo prikradle misli, jih zaznajte ter se vrnite k štetju. 

Številke naj služijo kot sredstvo za osredotočanje, da vmes ne boste začeli premišljevati o tem, kaj boste po prihodu domov pojedli oziroma kaj ste rekli soprogu/i ali otrokom, preden ste se odpravili ven, ali pa o stvareh, ki jih potrebujete za delo ali šolo. Vrnite se v sedanji trenutek.

5. Naredite seznam vsega, kar vidite (da, vsega!)

Profimedia

Med tekom bodite pozorni na svoje okolje – uporabite vid ali sluh, lahko oboje izmenjaje. Oba čuta pa lahko celo združite s preostalimi tremi – z okusom, dotikom in vonjem.

To bi bilo nekako takole: 'Zaznavam psa, ki laja, zaznavam, da je moja koža hladna, zaznavam vonj pekarne, glasbo v daljavi, pospešujoče bitje svojega srca ...'

Med tekom torej začnite v glavi pisati seznam vsega, kar vidite in slišite. To bo pomirilo vaš »opičji um«, kot mu rečejo jogiji, in lahko boste v stopili v trenutek, ki ga v tistem hipu doživljate.

6. Osredotočite se na svoje dihanje in držo

Na to pravzaprav nikdar ne pozabite – na svoje dihanje in držo.

Tek začnite z zmernim tempom, nato se osredotočite na dihanje s štetjem vdihov in izdihov, npr. 'vdih ena, dve, tri; izdih, ena, dve, tri ...' Če boste z mislimi odplavali, se na to opozorite in se vrnite k štetju.

Prav tako bodite pozorni na sključena ramena. Tecite vzravnano, da boste dobili kar največ kisika.

7. Odrinite misli, kot je denimo »to počnem narobe«

Osnovna napaka, ki jo ljudje zagrešijo med tekom z meditacijo, je ta, da postanejo slabe volje, ker se ne morejo osredotočiti.

Cilj ni to, da prenehate razmišljati, ampak se morate osredotočiti na tisti trenutek in se mu prepustite. Zaznajte svoje misli, ko se vam utrnejo, zapomnite si jih in si jih shranite za prihodnjič.

Ko se odločimo, da lastnim mislim ne bomo sledili, kamor nas vodijo, in jih enostavno pustimo, da gredo svojo pot, takrat resnično meditiramo. 

8. Pomislite še na druge dele telesa – ne samo na noge

Pomislite na svoje roke, svoje čelo, oči – pozabite na noge. Poskušajte začutiti, kako veter objema vsak del vašega telesa.

Uporabite vse svoje čute in mišice, da se povežete z materjo naravo. Če boste tako dosledni, se boste z njo še močneje povezali, s tem pa boste pripomogli k boljšemu psihičnemu stanju, pa tudi teku.

9. Bodite hvaležni za tek

Profimedia

Pomislite, kako srečni ste, da vam fizične sposobnosti dopuščajo, da lahko tečete. Koliko ljudi tega ne more. Pomislite, kako bi se počutili, če ne bi mogli teči.

Meditacija pomeni, da se lahko prepustite procesu teka ter občutkom, ki jih ob tem doživljate,. Namesto da razmišljate o tem, kako morate teči, razmišljajte, da lahko tečete.

Prirjeno po Runner's World

Preverite še:

Ste si že prenesli brezplačno e-knjižico z nasveti, vadbami in recepti za tekače?

V e-knjigi smo zbrali:

Osebne zgodbe za motivacijo, nasvete strokovnjakov o športni opremi in tehniki teka, tekaške programe za 3 različne razdalje, slastne recepte ter še mnogo malenkosti, ki vam bodo olajšale tek in vas pripeljale do boljših dosežkov.

Knjižico si lahko TA trenutek prenesete TUKAJ.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič